Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny dekan for Science and Technology på Aarhus Universitet

Professor Niels Chr. Nielsen bliver ny dekan for Aarhus Universitets hovedområde Science and Technology, der rummer naturvidenskab og teknisk videnskab. Han bliver dermed medlem af Universitetsledelsen.

25.06.2013 | Anne-Mette Siem

Den 6. august får Science and Technology på Aarhus Universitet en ny dekan i professor Niels Chr. Nielsen, som i dag leder det internationalt højt anerkendte iNANO-forskningscenter.

Den 6. august sætter centerleder for iNANO, professor Niels Chr. Nielsen sig i spidsen for Science and Technology. Han overtager jobbet som dekan fra Brian Bech Nielsen, der tiltræder som ny rektor for Aarhus Universitet. Brian Bech Nielsen er meget tilfreds med valget.

“Niels Chr. Nielsen er kendt som en erfaren og dygtig leder og en fremragende forsker. Han har en betydelig indsigt i uddannelse, forskning og i universitetets samspil med det omgivende samfund og har som leder af det Interdisciplinære Center for Nanovidenskab (iNANO) vist, at han formår at omsætte visioner til strategiske mål, handlinger og resultater. Endelig har Niels Christian en solid forskningspolitisk erfaring som medlem af blandt andet Det Frie Forskningsråd for Natur og Univers, Forskningspolitisk Råd, Akademiet for Tekniske Videnskaber og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.  Jeg ser frem til samarbejdet med ham”, siger Brian Bech Nielsen.

Spændende udfordringer

Aarhus Universitet har fire hovedområder, som hver ledes af en dekan. Ud over at være ansvarlig for hovedområdets resultater er dekanerne også en del af universitetets øverste daglige ledelse, Universitetsledelsen.

Dekanstillingen har været slået op både nationalt og internationalt, og otte har søgt stillingen.

Den kommende dekan ser frem til udfordringerne i sit nye job:

”Jeg er meget glad for den tillid, der er vist mig i forbindelse med det ansvarsfulde job som leder af et af universitets meget store hovedområder. Jeg ser frem til at stå i spidsen for et stærkt hovedområde med et stort potentiale nationalt og internationalt. Området er inde i en spændende og positiv udvikling, som jeg vil forsætte med fokus på  at levere stærke uddannelser, forskning, innovation og samfundsvekselvirkning. Min opgave bliver at skabe plads til både forankring og vækst. Som universitet bliver vi hele tiden mødt med nye krav og forventninger, og vi kan altid blive bedre. Vi skal sørge for at være på forkant med udviklingen, så vi kan levere viden og løsninger til samfundets behov og de globale udfordringer, vi står overfor,” siger Niels Chr. Nielsen.

Nordjysk landmandsøn med fokus på atomers detaljer

Niels Chr. Nielsen er uddannet kemiker fra Aarhus Universitet med en ph.d. delvist udført på MIT i Boston. Han blev i 1999 professor ved Institut for Molekylær og Strukturel Biologi og i 2004 professor ved Kemisk Institut. I 2005 blev han leder af et grundforskningscentret inSPIN, og siden 2012 har han været leder af det internationalt højt anerkendte iNANO forskningscenter.

Omdrejningspunktet i Niels Chr. Nielsens forskning er udvikling og anvendelse af kernemagnetisk resonans spektroskopi, som gør det muligt at visualisere molekyler med en detaljeringsgrad, hvor man kan se de enkelte atomer. Han har mere end 200 publikationer bag sig og har modtaget prestigefulde forskningspriser og store forskningsbevillinger. Han har desuden været en aktiv skikkelse i forskningspolitik gennem en række fonde, bestyrelser og råd; senest Danmarks Forskningspolitiske Råd.

Niels Chr. Nielsen er 50 år. Han er vokset op på en gård i Nordjylland sammen med sin tvillingebror, der også er professor på Aarhus Universitet, og en lillebror, der er forskningsleder på DTU. Niels Chr. Nielsen bor i Brabrand og er far til to børn.

Om Science and Technology

Niels Chr. Nielsen kommer til at stå i spidsen for et hovedområde med 12 institutter, Ingeniørhøjskolen, to nationale centre, et stort interdisciplinært center (iNANO) samt et antal større og mindre centre. Science and Technology rummer naturvidenskab, jordbrugsvidenskab, miljøvidenskab og ingeniørvidenskab.  Under hovedområdet ligger desuden fire af Aarhus Universitets museer. Science and Technology har i alt ca. 3700 medarbejdere og 6300 studerende.

Kontakt

  • Centerleder og kommende dekan professor Niels Chr. Nielsen. Tlf: 87 15 59 13 / mobil: 28 99 25 41
  • Dekan for Science and Technology Brian Bech Nielsen. Tlf: 87 15 20 74 / mobil: 23 38 23 49 (Bortrejst indtil 28. juni)
Navnenyt, Alle grupper, Alle AU-enheder