Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny fond samler strategisk forskning og innovation

Politikerne er blevet enige om en model, der fusionerer tre organer og samler den strategiske forskning.

04.10.2013 | Thomas Sørensen

Ny Innovationsfond skal samle trådene. Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation

Dekan for videnudveksling Allan Flyvbjerg. Foto: Lars Kruse, AU Kommunikation

Samtlige Folketingets partier er blevet enige om at etablere en ny samlet innovationsfond med et årligt budget på omtrent 1,5 milliarder. 

Fonden, der har fået navnet ‘Danmarks Innovationsfond – Fonden for strategisk forskning, højteknologi og innovation’, sættes i verden i 2014 efter en sammenlægning af Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og Innovation.

”Jeg forventer, at vi får en slagkraftig fond, der kan styrke sammenhængen mellem forskning og erhvervsliv. Og jeg synes der ligger et utrolig vigtigt signal i, at der er så bred politisk opbakning til aftalen. Det betyder, at der bliver stabile rammer for det arbejde, vi som universitet laver med strategisk forskning og innovation”, siger dekan for videnudveksling på Aarhus Universitet, Allan Flyvbjerg, der samtidig ser positivt på, at Danmarks Forskningspolitiske Råd fremover også skal rådgive om innovation.

Ét af de officielle mål med fonden er at øge andelen af private virksomheders investeringer i forskning og udvikling, således at Danmark kommer op i top-5 på listen over lande, der investerer mest i området. Samtidig er der i aftalen lagt vægt på, at fonden i sit arbejde især skal lægge vægt på konkrete innovationsbehov hos erhvervslivet.

 

Højteknologifonden som inspirationskilde

Forslaget om en sammenlægning af Det Strategiske Forskningsråd, Højteknologifonden og Rådet for Teknologi og Innovation indgik i regeringens innovationsstrategi, der blev offentliggjort allerede i slutningen af 2012. Det var blandt andet de planer – herunder ikke mindst den nye fonds ledelsesmandat – der efterfølgende gav anledning til politisk diskussion.

Partierne er nu blevet enige om en model, der især er inspireret af Højteknologifonden, og hvor det frem til 2015 endvidere er Højteknologifondens nuværende bestyrelsesformand, der indtager formandsposten.

Den nye Innovationsfonds ni medlemmer store bestyrelse bliver udpeget af Uddannelsesministeren, men skal fungere uafhængigt af det politiske system. Der er krav om, at et flertal i bestyrelsen skal være tilknyttet det private erhvervsliv, samt at et flertal skal være aktive forskere.

”Fonden kommer til at spille en afgørende rolle for den strategiske forskning i fremtiden, så det er vigtigt, at den bliver ledet af personer, som har en dyb forståelse af både forskningens og erhvervslivets vilkår”, siger dekan for videnudveksling på Aarhus Universitet, Allan Flyvbjerg, der samtidig peger på, at Innovationsfondens kobling til den frie forskning er vigtig:

”I den virkelighed, vi lever i på universiteterne, er der ikke vandtætte skotter mellem grundforskningen og den anvendte forskning. Det skal også gerne afspejle sig i en god sammenhæng mellem de forskellige virkemidler, og det er jeg sikker på, at der bliver mellem Danmarks Grundforskningsfond, Det Frie Forskningsråd og den nye Innovationsfond”.

 

Forskning, Alumne, Alle AU-enheder, Politik og strategi, Forskningsårsstuderende, Samarbejde, Offentligheden/Pressen, Ph.d.-studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder