Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny hjerneforskning udfordrer vores forståelse af søvn

Et internationalt studie, ledet af forskere fra Aarhus Universitet, har for første gang afdækket de mønstre og netværk i hjernen, der styrer søvnen. Viden, som på sigt kan hjælpe de mange danskere, der har problemer med at sove.

12.06.2019 | Helle Horskjær Hansen

Vi bruger cirka en tredjedel af vores liv på at sove, og vores søvn har i mange år fascineret forskere. Nu har forskning fra Center for Music in the Brain på Aarhus Universitet og University of Oxford, afsløret, med hidtil uset detaljegrad, de mønstre og netværk, som hjernen anvender under søvn. Det har de gjort ved at bruge en teknik, kaldet funktionel MRI og algoritmer, der kan identificere mønstre i hjerneaktivitet.

”Dette giver en ny og potentielt set revolutionerende forståelse af hjernens aktivitet under søvn, som kan give anledning til nye behandlinger af de søvnproblemer, der rammer alt for mange," forklarer postdoc på Center for Music in the Brain, Aarhus Universitet, Angus Stevner, der står bag undersøgelsen.

Resultaterne er offentliggjort i Nature Communications.

”Vores resultater kan ændre måden, vi forstår søvn på og ikke mindst den måde, vi ser på søvnforstyrrelser som søvnløshed. Vi håber på at kunne anvende denne nye, detaljerede kategorisering af søvnen til at identificere ændringer i hjerneaktivitet hos personer med uforklarlige søvnlidelser, såsom søvnbesvær eller søvnløshed,” forklarer Angus Stevner.

Kan hjælpe søvnløse

Traditionelt set er søvnen blevet inddelt i fire stadier, der alle producerer forskellige hjernebølger som følge af hjernens elektriske aktivitet, fra let søvn - den første af søvnens stadier - til dyb søvn og den specielle REM-søvn, rapid-eye movement, - og tilbage igen.

”Den inddeling er i høj grad bundet op på historiske konventioner, der kan dateres tilbage til 1930’erne. Vi har fundet frem til en mere præcis og detaljeret beskrivelse af søvnen som et højere antal af hjernenetværk, der skifter deres kommunikationsmønstre og dynamiske egenskaber igennem søvnen,” fortæller Angus Stevner.

Knap halvdelen af danskerne er ramt af søvnbesvær. Og det er forskernes håb, at en mere fuldstændig og detaljeret repræsentation af, hvordan hjernens netværk ændrer sig under søvn, kan hjælpe med at udvikle bedre modeller af søvnens rolle.

Ny viden om hjerneaktivitet når vi sover

”I dag mangler vi en konsekvent forståelse af, hvad der sker i hjernen, når man lider af søvnløshed, men også af søvnens rolle i psykiatriske lidelser. Søvnforstyrrelser er allestedsnærværende,” siger forskeren.

Udviklingen inden for moderne hjernescanningsteknikker har de senere år ført til en langt mere nuanceret forståelse af hjernens kompleksitet, som den traditionelle inddeling af søvn ikke tager højde for.

”Vores resultater giver en moderne beskrivelse af den menneskelige søvn som en funktion af hjernens komplekse netværksaktiviteter, og vi forsøger dermed at komme videre fra det noget forsimplede billede, som hidtil har præget vores forståelse af hjerneaktivitet under søvn,” siger Angus Stevner.

Bag om resultatet

Kontakt

Postdoc Angus Stevner
Aarhus Universitet, Center for Music in the Brain
Mobil: 53 53 89 82
Mail: angus.stevner@clin.au.dk

Forskning, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder