Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny kvote 2-prøve på medicin giver ny chance til ansøgerne

I år blev en ny kvote 2-optagelsesprøve på medicin anvendt for første gang. Evalueringen viser nu, at prøven reelt giver en ny chance til de ansøgere, som ikke har karaktererne til at komme ind på kvote 1, og at optagelsesprocessen bliver oplevet som retfærdig.

06.09.2016 | Mette Louise Ohana

Medicinstuderende

Der er flere kvote 2’ere blandt de nye medicinstuderende end tidligere. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

For første gang blev kvote 2-optaget i år fordoblet til 20 pct. for at give bedre plads til de ansøgere, som ikke har et tilstrækkeligt højt snit, men som brænder for at blive læge. Samtidig blev en ny optagelsesprøve taget i brug, der skulle barbere de over 1.800 kvote 2-ansøgere ned til knap 100 studerende, som skulle slippes igennem nåleøjet.

Den første evaluering viser, at det med den nye optagelsesprøve reelt er lykkedes at give kvote 2-ansøgerne en reel chance med den nye prøveform, hvor de bl.a. bliver vurderet på læge-relevante kompetencer som empati, kommunikationsevner og robusthed gennem interview.

”Vi kan se, at vi med optagelsessamtalerne formår at måle noget andet, end karakterer gør. For der er ingen sammenhæng mellem ansøgernes score ved samtalerne og deres karaktergennemsnit. Dermed giver vi med prøvens udformning reelt en ’second chance’ til kvote 2-ansøgerne, som var et af målene med den nye optagelsesprøve,” fortæller Lotte O’Neill, lektor på Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser (CESU), der har været med til at udvikle prøven.

I år var adgangskravet 10,9 i kvote 1. Gennemsnitskarakteren for dem, der fik plads via kvote 2 blev på 8,9, mens snittet for dem, der fik plads via kvote 1, var 11,5.

En fjerdedel sprang fra

De optagene vil blive fulgt tæt de kommende år for at se, hvordan de klarer sig, og hvorvidt optagelsesformen kan forebygge frafald, som man har erfaring med fra Syddansk Universitet.

”Ca. 25 pct. af de ansøgere, som var tilmeldt kvote 2-prøverne endte med ikke at deltage i processen alligevel. Selv med nogle forbehold for tallene har vi god grund til at antage, gruppen som valgte at gennemføre prøverne, nok er et bedre match for medicinstudiet på AU i forhold til motivation,” siger dekan Allan Flyvbjerg.

Tidligere undersøgelser har vist, at mellem hver fjerde og hver femte medicinstuderende på AU falder fra i løbet af studiet.

Overvægt af mandlige optagne på kvote 2

Derudover har optagelsesprøven vist sig at have en markant anderledes kønsfordeling end kvote 1. I år blev der optaget 61 pct. mænd på kvote 2 og 39 pct. kvinder. I kvote 1 var det lige omvendt med 33 pct. mænd og 67 pct. kvinder.

”Optagelsesprøven er med til at rette op på den skævvridning af kønssammensætningen på medicinstudiet, som i mange år har været et biprodukt af den karakterbaserede optagelse i kvote 1,” siger Allan Flyvbjerg.

Prøven blev oplevet som retfærdig

Evalueringen har også afdækket, hvordan såvel ansøgere som bedømmere oplevede optagelsessamtalerne, som bestod af otte interviews. Både de der interviewede ansøgerne og ansøgerne selv syntes, at indholdet af samtalerne var relevant i forhold til virket som læge, og hele optagelsesprocessen blev oplevet som retfærdig.

­

 


Om kvote 2-optagelsesprøven på medicinuddannelsen

  • Ansøgerne skal have min. 6 i karaktergennemsnit, opfylde kravene til en række fagniveauer og have et halvt års erhvervserfaring.
  • Ansøgernes kognitive kompetencer bliver vurderet gennem en ’multiple choice-test’ med ca. 100 spørgsmål. Ansøgerne testes for kvantitativt, kritisk og sprogligt ræsonnement.
  • Dem, der scorer højest i testen, går videre til korte optagelsessamtaler. Gennem otte interviews af hver otte minutters varighed testes ansøgernes kompetencer inden for kommunikation, samarbejde, empati og robusthed. Ansøgerne bedømmes af repræsentanter for aftagerne af de færdiguddannede kandidater bl.a. uddannelsesansvarlige overlæger, kliniske lektorer og kommunikationsundervisere i Region Midtjylland.
  • Resultatet af den sidste test afgør, hvem der tilbydes de i alt 96 kvote 2-pladser på medicinstudiet.   

Yderligere oplysninger

Dekan Allan Flyvbjerg
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 5177 9548
dean.health@au.dk

Uddannelse, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, CESU, Health