Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny simpel metode viser hurtigt vejen til nyreskade

Forskere fra AU og AUH har udviklet en både hurtig og præcis metode til at diagnosticere skade på nyrerne. Når de første patienter kommer i skanneren, vil det ikke tage mere end 45 minutter at stille diagnosen.

09.02.2017 | Helle Horskjær Hansen

Ifølge Per Mose Nielsen er den nye teknik til at diagnosticere skade på nyrerne meget simpel, og de fleste laboratorier har i forvejen udstyret til at køre metoden.

Ifølge Per Mose Nielsen er den nye teknik til at diagnosticere skade på nyrerne meget simpel, og de fleste laboratorier har i forvejen udstyret til at køre metoden.

Da håndboldspilleren Hans Lindberg sidste år kommer på hospitalet efter et sammenstød med en modspiller, er lægerne ikke i tvivl. Fløjspilleren har fået en alvorlig skade på nyren. Halvanden måned senere kommer han på operationsbordet, nyren vil ikke hele af sig selv, som lægerne håbede.

Måske ville hele forløbet have set anderledes ud med den nye metode, som forskere fra Aarhus Universitet netop har udviklet.

”Bliver en patient indlagt med mistanke om nyreskade kan vi screene skaden på blod/urin ved hjælp af et enzym, der hedder fumarase, og bagefter kan en skanning lokalisere hvor i vævet, skaden er,” fortæller en af forskerne bag studiet, Per Mose Nielsen, ph.d.-studerende fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og MR-Centret på Aarhus Universitetshospital.

Metoden overføres til patienter

Og undersøgelsen tager ikke mere end tre kvarter.

”Enzymet fumarase bliver frigivet fra cellerne, når der kommer skade udefra. Vi fandt at jo større nyreskade, des højere var målingen af fumarase. Det betyder, at vi meget hurtigt og præcist kan se, hvilken nyre er skadet. Allerede 30 minutter og op til en uge efter kunne vi se skaden,” siger Per Mose Nielsen.

Deres resultater er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Scientific Reports.

Indtil videre er metoden kun testet på rotter med akut nyreskade, men forskerne regner med, at metoden meget snart kan overføres til patienter.

”Vi tester blodprøver/urinprøver fra patienter, men er ikke begyndt at lægge patienter i skanneren endnu. I øjeblikket analyserer vi blodprøver fra dialysepatienter med varierende grader af nyreskade. Kommer det til at fungere kan man i princippet gå direkte i klinikken med fumarase-målingerne,” fortæller Per Mose Nielsen

Bag om forskningsresultatet

Studietype: Grundforskning

Samarbejdspartnere: Danmarks Tekniske Universitet

Læs den videnskabelige artikel Fumarase activity: an in vivo and in vitro biomarker for acute kidney injury

Kontakt

Ph.d.-studerende Per Mose Nielsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus UNiversitetshospital, MR-Centret
Tlf.: 78459022
permose@clin.au.dk

Forskning, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Ph.d.-studerende, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder