Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nye rådgivere skal styrke samarbejdet med industrien

To erhvervskvinder med forskningsbaggrund skal de næste tre år rådgive forskere og ledelse på Health om erhvervssamarbejde. Og fakultetets to nye rådgivere er ikke i tvivl. Det er win-win for begge parter, når fakultetet inviterer repræsentanter for life science-industrien indenfor.

20.08.2019 | Sabina Bjerre Hansen

Karina Fog (t.v.) og Marie Lindegaard er Healths nye Honorary Advisors to the Faculty. De skal rådgive fakultetet om samarbejde med life science-industrien. Foto: Privat.

Karina Fog (t.v.) og Marie Lindegaard er Healths nye Honorary Advisors to the Faculty. De skal rådgive fakultetet om samarbejde med life science-industrien. Foto: Privat.

Har min forskning potentiale til at blive et lægemiddel – og hvordan griber jeg det an? Hvad kan jeg selv gøre for at knytte relevante bånd til industrien i min forskning eller undervisning?

Den type spørgsmål er der mulighed for at søge ny kvalificeret sparring på, når Karina Fog fra Lundbeck og Marie Lindegaard fra Novo Nordisk den 1. september 2019 tiltræder som eksterne rådgivere, Honorary Advisors to the Faculty. Planen er, at de nye rådgivere skal inddrages i forskning og udvikling af undervisning samt rådgive ledelsen i arbejdet med fakultetets erhvervsstrategi.

”Det er to kompetente erhvervs- og forskningsprofiler, vi nu indgår et formelt samarbejde med. Marie Lindegaard og Karina Fog har begge omfattende erfaring som forskere og ledere i det private erhvervsliv. Og de ved om nogen, hvordan man omsætter forskning til praksis og knytter de to verdener tættere sammen,” siger prodekan for talent og eksterne relationer Lise Wogensen Bach.

Hun forventer sig meget af samarbejdet og glæder sig bl.a. til at få rådgivernes indspark til de overvejelser, fakultetet gør sig om at styrke båndene til erhvervslivet og i særdeleshed life science-industrien.   

Også de to rådgivere ser frem til samarbejdet.

Vi står stærkere sammen

Marie Lindegaard er Project Vice President hos Novo Nordisk, og hun kender lidt til fakultetet i forvejen, fordi hun sidste år arrangerede en workshop på det forskningsrettede talentforløb.

”Samarbejdet om workshoppen har været udbytterigt for både os og jer. Fra evalueringen af kurset ved vi, at de studerende forlod kurset med en meget bedre fornemmelse af processerne i lægemiddeludvikling og af, hvor de med deres uddannelse vil kunne søge en karrierevej. Vi har, på den anden side, fået en værdifuld indsigt i, hvad jeres studerende kan og gerne vil vide mere om. Det var virkelig spændende. Og det fornemmer jeg også, at de studerende syntes,” siger Marie Lindegaard, som i høj grad anerkender fakultetet for at række ud og tage initiativ til samarbejde.

”Samarbejde er vigtigt, og det vil jeg gerne bidrage til ved fx at være bindeled og dele mit netværk. Jeg tror på, at gensidig respekt og forståelse for hinandens verdener er nøglen til at udvikle en ambitiøs erhvervsstrategi for fakultetet og kan bidrage til en fortsat stærk life science-sektor i Danmark. Og det er mit mål, at det skal være en naturlig tanke på både Health og hos os, at vi kan inddrage hinanden i forskellige projekter og samarbejder, hvor det giver mening,” siger hun.

Marie Lindegaard ser gerne at workshoppen på det forskningsrettede talentforløb, som hun og kollegerne gentager i år, på sigt bliver en fast integreret del af talentforløbet og muligvis endda et selvstændigt valgfag, så det kan bredes ud til flere studerende.

Vil omsætte forskning til praksis

Den anden rådgiver, Karina Fog, er Director hos Lundbeck og har samarbejdet med forskere fra Health i mange år. Selv forsker hun primært i behandling af Parkinsons sygdom og Alzheimers sygdom.

”Jeg får god energi af at interagere med mennesker, der brænder for deres forskning. Og det er en stor faglig tilfredsstillelse, når jeg kan bidrage til at omsætte den forskning til noget, der kommer patienter til gavn. Det giver mening,” siger hun.

Hun håber, at hendes nye hverv som rådgiver for fakultetet giver hende muligheden for at indgå i videnskabelige diskussioner og i diskussioner af, hvordan forskningen kan bringes i spil ift. erhvervslivet.

”Hos Lundbeck har jeg i mange år haft det som en del af mit job at tale med biotekfirmaer om deres forskning med henblik på potentielt samarbejde. Så jeg kan bl.a. hjælpe forskerne på Health med at vurdere, om deres forskning har potentiale – fx om en idé kan udvikles til et lægemiddel,” siger Karina Fog.

Hvis man som forsker ønsker at benytte sig af de nye rådgivere, kan man kontakte prodekan Lise Wogensen Bach, som samtidig indskyder, at fakultetet gerne modtager flere indstillinger af kandidater til posten som Honorary Advisor to the Faculty.

”Vi vil gerne knytte flere eksterne rådgivere til fakultetet, også gerne kandidater fra udlandet,” siger hun.

Forskere og ledelse på Health kan løbende indstille kandidater til rådgiver Lene Bøgh Sørensen på lbs@au.dk. Indstillingerne bliver behandlet i fakultetets erhvervsforum, som mødes næste gang den 28. oktober 2019.


Læs mere om de nye Honorary Advisors’ rolle i artiklen ”Fakultetet søger Honorary Advisors fra den private sektor”

Se også videointerviewet med Marie Lindegaard, og læs om den workshop, hun arrangerede, i artiklen ”Novo Nordisk besøger det forskningsrettede talentforløb”


Kontakt

Prodekan for talent og eksterne relationer Lise Wogensen Bach
Aarhus Universitet, Health
Mobil: 25 48 85 22
Mail: lwb@au.dk

 

Samarbejde, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Biomedicin, Health, Forskning, Ph.d.-studerende, Institut for Folkesundhed, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder