Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev 24 fra Institutlederen

Kære alle, Her er 2019’s første nyheder fra instituttet. I må meget gerne løbende orientere mig i løbet af året, når I har nyheder, som er spændende for alle kollegaer på IOOS at kende til.

29.01.2019 | Siri Beier Jensen

INTERNT PÅ INSTITUTTET

Arbejdspladsvurdering (APV) – din tilbagemelding er vigtig
Så er det snart tid til APV for hele Aarhus Universitet. Selve undersøgelsen bliver sat i gang i slutningen af februar, og som noget nyt samles psykisk og fysisk arbejdsmiljø i et enkelt spørgeskema. I får mere udførlig information om processen, når vi er tættere på. Men allerede nu vil jeg gerne slå et slag for at deltage – ethvert input bidrager til at få et retvisende billede af trivslen og arbejdsmiljøet på IOOS.

Nye beboere på 4. sal
Som led i arbejdet med at reducere instituttets samlede huslejeudgifter afgiver IOOS de første kvadratmeter til fakultetet. Det drejer sig helt konkret om de lokaler på 4. sal i bygning 1613, som hidtil har rummet praktikcentret på tandklinikassistentuddannelsen. Der er nedsat en arbejdsgruppe, som mødes regelmæssigt fra nu og frem til april, og som vil kortlægge nuværende brug af lokaler i huset og forslag til principper for brug af lokaler. I får fortsat information, når der er noget relevant at vide fra arbejdsgruppen. 

UNDERVISNING, UDDANNELSE OG FORSKNING

Lektor, tandlæge, PhD Irene Dige er ny studieleder for Odontologi (tandlægeuddannelsen) Studienævnet for Odontologi (studielektor Eva Karring (formand), lektor Louise Hauge Matzen, lektor Golnoush Bahrami Møller, lektor Irene Dige, klinisk lærer Jes Halfdan Nielsen, tandlægestuderende Line Vang Madsen (næstformand), Katrine Mølgaard Johannsen, Elias Rezai, Kristina Bjerg Pedersen og Helle Lassen Zerpernick) har indstillet lektor Irene Dige som ny studieleder for Odontologi til dekanen, som har godkendt indstillingen. Irene varetager funktionen fra 1. februar 2019. Irene er forsker og underviser indenfor fagområdet tandsygdomslære og har været valgt ind i Studienævnet for Odontologi siden 2014. Jeg vil gerne benytte anledningen til at rette en stor tak til studielektor Eva Karring for at have varetaget studielederfunktionen fra 2009-2019.

Opfordring til at bruge medlemskab af ADEE

Hele IOOS er, som I måske ved, medlem af foreningen Association for Dental Education in Europe (ADEE), og det har en række konkrete fordele for alle i huset. I kan nemt oprette en profil her – bare klik på ”option 3”, tast: Department of Dentistry and Oral Health, så giver resten sig selv. I kan få adgang til bl.a. online debatfora, tidsskriftet European Journal of Dental Education og meget mere. 

NYT OM NAVNE

Orofacial sundhed i P1 Morgen og DR-programmet Recept
I fredags var jeg i P1-studiet og fortælle om orofacial sundhed som en del af almen sundhed. Programmet ”Dine tænder er afgørende for din sundhed” kommer bredt omkring bl.a. forskning (udlagt af blandt andre professor Rodrigo López), kuriøse tandmyter, historisk perspektiv, brugerbetaling, sammenhængen med resten af kroppen m.v. - det varer en time og kan høres her: www.dr.dk/radio/p1/recept-radio/recept-54/! Både Rodrigo López og jeg var desuden i P1 Morgen inden Recept gik i luften klokken 10. Det kan I høre her (indslaget om tandsundhed starter 02:28 inde i udsendelsen): www.dr.dk/radio/p1/p1-morgen/p1-morgen-2019-01-18. Og her er en artikel, de skrev på baggrund af udsendelsen: www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/fra-daarlige-taender-til-diabetes-din-mund-er-forbundet-med-dit-helbred

Snus i Stiften

Den 13. januar havde Aarhus Stiftstidende et indlæg om unge og snus, hvor Rodrigo López også udtaler sig. Her kan I læse artiklerne: insight.infomedia.dk/MO/8454 - I kan også få adgang til Infomedia denne vej.

Faglærer Annette Smed Svanholm får stor bevilling fra Undervisningsministeriet
Faglærer på tandklinikassistentuddannelsen Annette Smed Svanholm har fået en bevilling på 164.654 kr. til et projekt omhandlende styrkelse af digitale kompetencer, styrket kobling mellem skole- og praktikforløb, og styrkelse af samarbejdet omkring NyMesterlære-elevers praktikoplæring. Godt gået!

Hele tre IOOS-projekter får EDU-IT-midler
Tre projekter fra IOOS har samlet fået bevilget 240.000 kr. ud af en pulje på 540.000 kr. - tillykke. Det drejer sig om:

100.000 til professor Ann Wenzel
Robot- og fantombaseret patientsimulation af panoramaoptagelse – effekt på billedkvalitet af forkert positionering og hovedbevægelse. Træning af 5. semester tandlægestuderende på simulationsklinik i at undersøge sammenhængen mellem patientplacering og –bevægelse under en panorama-røntgenoptagelse og den deraf følgende billedkvalitet. Formålet er at højne billedkvaliteten blandt patienter og at styrke erkendelsen af og årsagen til fejl i billedet.


68.145 til professor Rodrigo López

Digitalisering af undervisningen i parodontologi. Bevillingen vil blive brugt til indkøb af digitale værktøjer til produktion af bl.a. webcasts og videoer, der vil gøre det muligt for de studerende at gøre sig bekendt med almindelige og specialiserede håndinstrumenter og deres anvendelse. Læringsværktøjerne vil også kunne bruges til real-time demonstration af, hvordan instrumenterne skal bruges på f.eks. fantomhoveder, vinkling af instrumenterne, håndstilling og -bevægelser.


71.000 til klinikleder Ole Hovgaard

Projektet vil undersøge de studerendes læring ved anvendelse af nye typer af undervisningsvideoer, som visuelt anskueliggør udførelsen af specifikke behandlingsprocedurer. Projektet er todelt, med fokus på: 1) produktion af undervisningsvideoer, der supplerer anvendte lærebøger og 2) anvendelse af optageudstyret i selve undervisningssituationen i den nye højteknologiske simulationsklinik.

Dansk Endodontiforening giver 30.000 kr. til Luise Jungnickel
Ph.d.-studerende Luise Jungnickel har fået forskningsmidler til projektet ”Udvikling i endodontisk status i den voksne danske befolkning. Et gentaget observationelt og analytisk kohortestudie”. Formålet er at følge udviklingen af endodontisk status gennem de sidste 20 år. Flot!

Bedste hilsener, Siri

Administrativt, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, IOOS, IOOS, Navnenyt, Sundhed og sygdom, Teknisk/administrativ medarbejder, Forskning, Bevillinger og priser