Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyhedsbrev, Newsletter december 2015

Glædelig jul & godt nytår/Merry Christmas and Happy New Year

17.12.2015 | Denise Vibeke Christiansen

For English version see below

Kære alle                                                                                                                                                

Juleferien nærmer sig med hastige skridt. Inden I går på ferie kommer her årets sidste nyhedsbrev fra mig:

Annuum fra den 1. januar 2016

En god nyhed er, at der fra. 1. januar igen er åbent for instituttets anuumskonti.  Igen vil jeg takke for den forståelse I har udvist og den hjælp I har givet med at finde midler fra eksterne midler til udgifter, som ofte betales via annuumsmidlerne.

Der er ingen tvivl om, at de økonomiske udfordringer bliver store i de kommende år, og der vil sikkert komme krav om besparelser allerede i 2016. Vi fortsætter arbejdet med nøje at gennemgå instituttets økonomi for at identificere eventuelle besparelsesmuligheder.

Husk PURE-deadline d. 1. februar 2016

Husk at inddatere relevante publikationer inden 1. februar 2016. Dette er vigtigt, da inddateringerne er grundlaget for instituttets nøgletal og for tildelingen af basisforskningsmidler.

Vi støder stadig på mange fejl i kontaktoplysningerne og bliver kontaktet af folk, som ikke kan få fat på IKM-medarbejdere på grund af forkerte eller manglende telefonnumre, så husk at kontrollere, at det er de rigtige kontaktoplysninger (telefonnummer (gerne mobilnummer), e-mail, fysisk arbejdssted), der står på din profil. Din lokale persondataredaktør (oversigt over disse findes under genveje på www.clin.medarbejdere.au.dk) kan hjælpe dig med at rette fejl i kontaktoplysningerne.

Internationalt semester fra september 2016

Som mange af jer ved, bliver 5. semester af kandidatuddannelse i medicin fremover til et ”internationalt semester”, hvor undervisningen foregår på engelsk. For undervisere bliver der support til det sproglige. Der har netop været ansøgningsfrist for de danske studerende, der gerne vil læse semesteret i udlandet. 41 medicinstuderende havde søgt, hvilket vi synes er tilfredsstillende, da det kan være svært at rekruttere til den slags nye initiativer. Målet er, at 60 danske studerende rejser ud, og at vi tilsvarende modtager 60 internationale studerende. Vi laver en række forskellige rekrutteringstiltag henvendt til både AU-studerende og studerende på partneruniversiteter. Interesserede kan læse mere her:

AUH-CTU

Udviklingen af Clinical Trial Unit fortsætter og nye tilbud/aktiviteter kommer bestandig til. Helene Nørrelund sidder for bordenden af dette projekt. Alle kliniske forskningsenheder (KFE) har givet tilsagn om at deltage i denne paraply organisation, som også kommer til at omfatte en central enhed med senge (alm. senge og 2 intensiv senge til tidlig afprøvningsforsøg) udover de kliniske forsøg, der afvikles i de enkelte afdelinger. Information om tilbuddene om support til kliniske studier i dette regi kan findes på clin.medarbejdere.au.dk/auh-ctu-clinical-trial-unit/Siden udvikles løbende. 

Nedenfor et kort resumé af de nyeste tiltag:

Advisory Board

Vi har etableret et Advisory Board bestående af forskningsledere fra kliniske – og parakliniske specialer, almen medicin og GCP-enheden. Vi håber, at dette kan blive et forum, hvor vi kan drøfte strategi, økonomi, vækst osv. uden, at de enkelte medlemmer har et økonomisk eller juridisk medansvar. Vi vil mødes et par gange om året.

REDCap/Datamanagement

Og så har REDCap nu været i luften i godt 3 måneder. Vi har i øjeblikket 125 brugere og 60 forskningsprojekter i systemet. Der er afholdt 6 kurser og yderligere 8 er planlagt. Vi har været ude at præsentere systemet på morgenkonferencer/temaeftermiddage/staffmeetings 25 gange og har ikke kun huseret indenbys, men har også været i Viborg, Herning, Silkeborg og Randers. Ved nogle af seancerne har biostatistikerne fra BIAS deltaget, hvilket giver en god mulighed for at tale om helhedsløsninger indenfor databehandling. Så afholder vi ca. hver 14. dag åbne workshops, hvor man kan møde op med specifikke data problemer. Vi afholder i øvrigt gerne workshops udenfor Aarhus, hvis der er behov for det. Se mere på websiden redcap.au.dk

BIAS

Fremover vil de første to timer af rådgivningen ved BIAS være gratis. Det giver mulighed for, at I uden udlæg kan møde op med jeres projekter og få klarlagt, om der er behov for ekstern statistisk assistance, samt få omfanget af denne vurderet.

Budgethjælp

I forsøget på at lette jeres administrative arbejde i forbindelse med klinisk forskning – og for at sikre, at budgetterne bliver så korrekte som muligt – har vi allieret os med nogle erfarne budgetmagere, som tilbyder sparring, når I skal forhandle et budget på plads med virksomheder. Leder af Klinisk Forsknings Enhed Gitte Jessing (Kræftafdelingen, AUH) og projektmanager, cand.scient.san. Jens Kanstrup Kjær (Hæmatologisk Afdeling, AUH) er fra 1. februar 2016 klar til at give gode råd til specifikke budgetter. I kan rekvirere hjælp ved at sende en mail til Helene Nørrelund, IKM (hwn@clin.au.dk)

Loft på antal forskningsår

PhD skolen og fakultetsledelsen (se nyhed fra den 2.12 på Health’s hjemmeside) har sammen besluttet, at det allerede fra denne uddelingsrunde er nødvendigt at sætte et loft på antallet af studerende, der kan indskrives til et forskningsår.  Antallet af forskningsår har hidtil ligget ret stabilt omkring 110 årligt. I år og prognosen for næste år viser imidlertid en betydelig stigning til omkring 170-180. Det har vi simpelthen ikke råd til, idet forskningsåret betyder manglende færdiggørelsesbonus til fakultetet/instituttet. Det er derfor bydende nødvendigt at fastholde udgiften svarende til de 110-120 forskningsår årligt. Det er selvfølgelig beklageligt, idet vi er alle enige om den gode betydning, som forskningsåret har. Jeg har dog i mange sammenhænge med studenterne flere gange i løbet af efteråret slået til lyd for, at man ikke kunne forvente et større antal end det som hidtil har været gældende på fakultetet.  

Det nye NOAH – LAS.AU.DK optræning af forskere

Fra 1. januar 2016 overgår dyrestaldene fra at bruge NOAH til at bestille og holde styr på forsøgsdyrene og til at benytte den nye platform LAS.AU.DK. De fleste brugere vil blive oplært i december, men for dem der ikke er med i de første seancer, bliver der to forløb med først en kort præsentation af systemet efterfulgt af en fokuseret gennemgang af, hvordan man bestiller, nummererer og håndterer dyr i forsøg samt få et overblik over den samlede påløbende udgift for ydelser.

Dagene er 7. januar kl. 9:00 til 11:00 (afholdes på dansk) og 11. januar kl. 9:00 til 11:00 (afholdes på engelsk). Begge gange på Skejby Sygehus, indgang 7, kælderen, lokale I1.128. Tilmelding er ikke nødvendig, men der er begrænsede pladser.

Dyrepassere og andre med udvidet behov til systemet vil få træning efter behov. Kontakt Filippo P. D’Andrea på filippo@clin.au.dk for yderlige spørgsmål.

Kompetenceudviklingspulje for TAP-ansatte

I efteråret 2015 blev der i LSU for Institut for Klinisk Medicin efterspurgt muligheder for, at TAP-personale kan søge om dækning af udgifter til kompetenceudviklingsaktiviteter. Institutlederen har i den forbindelse besluttet at oprette en kompetenceudviklingspulje, der kan søges af TAP- medarbejdere med ansættelse hos Institut for Klinisk Medicin.

2016 bliver et pilotår, hvor der er ansøgningsfrist første gang den 1. marts 2016 og igen 1. oktober 2016. Ved udgangen af 2016 vil vi evaluere kompetencepuljens første leveår og forbeholder os retten til at foretage justeringer og ændringer til 2017. Yderligere information om kompetenceudviklingspuljen kan findes på instituttets medarbejderside clin.medarbejdere.au.dk

Tre år ved Stanford Bio-X

Novo Nordisk fonden ønsker ansøgninger til et 3 års Visiting Scholar inden for interdisciplinær forskning på højeste internationale niveau ved Stanford, Californien, efterfuldt af et år ved et dansk forskningsinstitution. Stipendiet er på op til DKK 1 million per år, for en total bevilling på DKK 4 millioner per stipendium.

Læs om stipendiet og krav til kvalifikationer her:

www.novonordiskfonden.dk/da/content/visiting-scholar-stipendier-ved-stanford-bio-x

Læs mere om Stanford Bio-X her:

biox.stanford.edu

Hvis man har spørgsmål er man velkommen til at rette henvendelse til Martin Vesterby ved INNO-X på martin@innox.dk eller telefon 2513 7203

I ønskes alle en rigtig glædelig jul & et godt nytår.

Kristjar


Dear all

Christmas is just around the corner and here is the last newsletter this year from me:

Annual grants from 1 January 2016

From the 1 January the department opens the accounts for annual grants again. I would like to thank you once again for the understanding you have shown and the help you have provided searching for external funding to cover the expenses often covered by the annual grants.

There is no doubt that financial challenges will be considerable in the years to come and there will most likely be cost reductions already in 2016. We continue the work to carefully go through the department’s financial situation to identify potential areas for cost saving.

Remember the PURE deadline 1 February 2016

Remember to report relevant publications before 1 February 2016. This is important, as these reports constitute the basis for the department’s key figures and allocation of basic research funds.

We still identify many errors in the contact information and are contacted by people who cannot find staff at the department because of wrong or missing information. Please, make sure your profile is updated with the correct contact information (phone number (mobile phone), e-mail, physical location). Your local personal data editor can help you correct any errors in the contact information.

International semester from September 2016

As many of you know the fifth semester of the Master of Science in Medicine programme will in the future be ”an international semester” where teaching will be conducted in English. Lecturers will be offered support concerning language. We have just passed the deadline for enrolment for Danish students who would like to study abroad. In total, 41 medical students have applied and we consider this satisfactory, as it is difficult to recruit participants for this kind of new initiative. The goal is to send out 60 Danish students and to welcome 60 students from abroad. We make a number of different initiatives to recruit both students at AU and students at partner universities. Please find more information at:

 

 

AUH-CTU

The development of a Clinical Trial Unit continues and new offers/activities are constantly added. Helene Nørrelund is in charge of this project. All clinical research units have agreed to participate in this umbrella organisation, which in time will also comprise a central unit with beds (general beds and two intensive care beds for early testing) in addition to the clinical trials performed in the individual departments. Information on the offers for support with clinical studies can be found at clin.medarbejdere.au.dk/auh-ctu-clinical-trial-unit/This page will be constantly updated. Please find a short summary below of the most recent initiatives:

Advisory Board

We have established an Advisory Board consisting of research managers from clinical and paraclinical specialities, general medicine and the GCP unit. We hope this can be a forum for discussion of strategy, economy, growth etc. where each member does not have a financial or legal co-responsibility. We intend to meet twice a year.

REDCap/Data management

REDCap has been running now for three months. Currently, we have 125 users and 60 research projects in the system. Six courses have been completed and eight more are planned. We have introduced the system at morning conferences/seminars/staff meetings 25 times also outside Aarhus in Viborg, Herning, Silkeborg and Randers. At some of these sessions biostatisticians from BIAS have participated; this has facilitated discussions on holistic solutions for data management. Approximately every two weeks we have open workshops where participants can meet and present specific data problems. We would also like to host workshops outside Aarhus, if needed. More information at redcap.au.dk

BIAS

In future the first two hours of counselling from BIAS will be free. In this way you can present your projects and it can be clarified if there is a need for external statistical assistance and the extent of this assistance.

Budget counselling

In an attempt to relieve your administrative burden in connection with clinical research and to ensure the budgets are as accurate as possible, we have arranged that experienced staff offer counselling concerning budgets when you negotiate with companies. Head of Clinical Research Unit Gitte Jesssing (Dept. of Oncology, AUH) and project manager Jens Kanstrup Kjær, MSc in Health Science (Dept. of Haematology, AUH) will from 1 February 2016 offer specific budget advice. You can get help by sending an e-mail to Helene Nørrelund, Dept. of Clinical Medicine (hwn@clin.au.dk).

Limited number of research year students

The PhD School and faculty management (see news from 2 Dec. at AU Health website) have decided that it is necessary to put a limit to the number of research year students. Previously, the number of research year students has been around 110 annually. This year and the prognosis for next years show a considerable increase with 170-180 students. We simply cannot afford that because of the lack of payment for completion of the education programme to the faculty/department. It is absolutely necessary to maintain the level of costs at 110-120 research year students annually. It is regrettable as we all agree that the research year is very beneficial. However, during the autumn I have at several occassions made the students aware that a larger number of research year students could not be expected.

The new NOAH – LAS.AU.DK training of researchers

From 1 January 2015 the animal facilities change from using NOAH for ordering and managing research animals to using the new platform LAS.AU.DK. Most users will be trained during December and for those who did not join the first sessions, there will be two sessions with a brief introduction to the system followed by a focused presentation on how to order, number and handle animals in research to maintain an overview of the total costs of services. 

These sessions are held at 7 January from 9 to 11 a.m. and 11 January from 9 to 11 a.m. (in English). Both sessions are held at AUH in Skejby, Entrance 7, the basement in room I1.128. You do not have to sign up for the sessions but there will be a limited number of seats.

Animal technicians and others who need in-depth knowledge of the system will receive adequate training. Please contact Filippo P. D’Andrea for further questions at filippo@clin.au.dk 

Competence development fund for technical and administrative staff

In the autumn 2015 it was requested in the local liaison committee at Department of Clinical Medicine if technical and administrative staff could apply for having costs for competence development activities covered. The head of department has decided to make a competence development fund for technical and administrative staff at Department of Clinical Medicine.

The year 2016 will be a pilot year and the first deadline for applications will be 1 March 2016 and again at 1 October 2016. At the end of 2016, the competence development fund will be evaluated and we reserve the right to make adjustments and changes in 2017. Further information can be found at the department website at clin.medarbejdere.au.dk

Three years at Stanford Bio-X

The Novo Nordisk foundation invites applicants for a three-year Visiting Scholarship in interdisciplinary research at highest international level at Stanford University in California followed by at year a Danish research institution. The scholarship amounts to DKK 1 million annually for a total grant of DKK 4 million per scholarship.

Read about the scholarship and demands for qualifications here:

www.novonordiskfonden.dk/da/content/visiting-scholar-stipendier-ved-stanford-bio-x

Read more about Stanford Bio-X here:

biox.stanford.edu

If you have further questions, please contact Martin Vesterby at INNO-X at martin@innox.dk or by phone 2513 7203.

I wish you all a Merry Christmas and a Happy New Year

Kristjar

 

 

Kristjar Skajaa
Institutleder, speciallæge, Ph.d.

Tlf.: 7845 9000
E-mail: kristjar.skajaa@clin.au.dk

 

 

 

 

 

 

Politik og strategi, Alle grupper, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin