Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt eliteidræts-netværk går bag toppræstationerne

Skandinavisk Netværk for Eliteidræt, der bl.a. omfatter Aarhus Universitet, er klar med sit første seminar. Temaet er ”Talentudvikling” og ”Dual Career” - to af det nystartede netværks særlige fokusområder – og det varmer op til OL i august.

19.04.2016 | Kirsten Olesen

Stærke talentmiljøer skaber toppræstationer, mener nyt eliteidræts-netværk og belyser det på et seminar i maj.

På tærsklen til OL i Rio de Janeiro mødes forskere og idrætseksperter fra Norge, Sverige og Danmark nu på Aarhus Universitet for at diskutere, hvordan vejen til guldmedaljer og den absolutte elite i sportsverdenen kan optimeres.
Det sker ved et seminar om ”Talentudvikling” og ”Dual Career”, som alle interesserede kan melde sig til, på Institut for Folkesundhed, Sektion for Idræt, 19. og 20. maj.

Et nyt eliteidræts-netværk, Skandinavisk Netværk for Eliteidræt, SNE, står bag seminaret. Det er dannet af Göteborgs Universitet, Norges Idrettshøgskole og Aarhus Universitet med henblik på at opnå større værdi og mere kvalitet inden for uddannelse, forskning og formidling i eliteidræt.

Ser efter de utraditionelle veje

På seminaret i maj mødes sportschefer, elite- og talenttrænere og forskere fra de tre lande for bl.a. at diskutere, hvordan man finder de utraditionelle veje til at rekruttere de allerbedste talenter – og hvordan man mest hensigtsmæssigt udvikler dem gennem de seks til ti år, det tager at udvikle en top-atlet:

”Og det er her, at begrebet ”Dual Career” kommer ind. Forskning viser nemlig, at de top-atleter, der samtidig passer en uddannelse, faktisk præsterer bedre”, siger netværkets projektleder, den tidligere Team Danmark-direktør Michael Andersen, som er nordisk specialkonsulent ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

Vil bruge viden i praksis

Helt konkret vil SNE’s seminar bl.a. præsentere oplægsholdere fra tre af de mest succesrige områder i nordisk sports talentudvikling i de senere år: Norsk kvindehåndbold samt dansk roning og cykling. Spørgsmålet vil f.eks. være, hvad man har gjort rigtigt i processen fra rekruttering til talentudvikling. For, som Michael Andersen siger det: ”Stærke talentmiljøer skaber toppræstationer”.

Desuden vil både AU Elitesport og forskere fra Göteborg Universitet tale om forskningen i og erfaringerne med ”Dual Career”.

”Vi vil med andre ord understøtte, at den viden, der findes og skabes bl.a. på universiteterne også bliver brugt i praksis”, siger Michael Andersen.

Han tilføjer, at vi f.eks. ikke ved, hvorfor top-atleter ser ud til at klare sig bedre også efter sportskarrieren:

”Måske hænger det sammen med de såkaldte life-skills, de lærer som sportsfolk, f.eks. at være målrettede og kunne strukturere deres liv. Det kunne forskning være med til at afdække yderligere”, siger han.

 

 

 

 

Arrangement, Sundhed og sygdom, Alle grupper, Institut for Folkesundhed, Health