Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt forskningscenter skal kortlægge, hvordan musik påvirker hjernen

Fredag den 5. juni er der officiel åbning af Aarhus Universitets nye grundforskningscenter ”Music in the Brain”. Centeret er resultatet af et unikt samarbejde mellem Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

02.06.2015 | Lotte Fisker Jørgensen

Professor Peter Vuust, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet, står i spidsen for det nye center. (Foto: Thomas Knoop).

Professor Peter Vuust står i spidsen for det nye center. (Foto: Thomas Knoop).

De fleste ved, at musik påvirker hjernen. Men forskerne har endnu kun begrænset viden om, hvad der mere præcist foregår i hjernen, når vi lytter til musik. Det skal et nyt grundforskningscenter - Music in the Brain (MIB) - nu råde bod på. Centeret åbner officielt fredag den 5. juni ved en åbningsceremoni i Musikhuset i Aarhus.

”Vi ved, at musik aktiverer en lang række systemer i hjernen som hørelse, motorik og følelser. Men for at forstå, hvorfor musik påvirker os så stærkt, har vi brug for langt større viden om, hvad der præcist sker i hjernen, når vi hører eller spiller musik”, siger professor og centerleder Peter Vuust fra Aarhus Universitet og uddyber:

”Vi kan for eksempel bruge studiet af musikeres hjerner til at forstå, hvordan hjernen ændrer sig, når vi lærer noget nyt og hermed, hvad der sker med hjernen, når vi genoptræner den – det vi kalder hjernens plasticitet Formålet med centerets forskning er derfor både at forstå, hvordan hjernen bearbejder musik, og samtidig at bruge denne viden til at forstå hjernen bedre.”

Det vil ifølge Peter Vuust give ny viden om hjernens funktioner og åbner for, at læger vil kunne bruge den viden ved behandling af sygdomme i fremtiden. Forskningen vil for eksempel være relevant ved rehabilitering efter slagtilfælde, smertebehandling, til forbedring af søvnkvalitet og i forbindelse med autisme eller ADHD.

52 millioner kr. til centeret

Peter Vuust har siden 2002 forsket i, hvordan musik bliver bearbejdet i hjernen. Hans utraditionelle forskningsgruppe består af musikere, psykologer, læger og naturvidenskabsfolk fra Aarhus Universitet og Det Jyske Musikkonservatorium.

Det nye grundforskningscenter er støttet af Danmarks Grundforskningsfond med 52 millioner kroner. Med bevillingen styrkes forskningen i musikkens helbredende perspektiver markant.

”Bevillingen kommer til at give os helt nye muligheder. Jeg forventer, at vi om nogle få år vil være over 30 forskere tilknyttet centeret. Hermed bliver centeret et af de absolut største forskningsmiljøer i verden inden for dette område,” siger Peter Vuust.

Tværfagligt samarbejde

Forskerne vil blandt andet bruge nye skanningsteknologier og andre naturvidenskabelige metoder til at forstå, hvordan musik påvirker hjernen.

”Ved at arbejde sammen på tværs af musik- og hjerneforskning kan vi bruge de nyeste hjerneskanningsmetoder til at få svar på spørgsmål, som udspringer af en detaljeret viden om og praktisk erfaring med musikkens grundlæggende virkemidler,” siger Peter Vuust om samarbejdet mellem forskere fra det sundhedsvidenskabelige fakultet og musikkonservatoriet.

”Kombinationen af konservatoriets musikfaglige viden og de naturvidenskabelige hjerneforskningsmetoder, vil gøre centeret til noget helt specielt, som ikke findes tilsvarende andre steder i verden,” siger han.   

Centerets forskning har ikke kun potentiale i forhold til patientbehandling. Peter Vuust understreger, at større viden om sammenhæng mellem musik og hjernens funktioner også vil påvirke den måde, vi lærer, spiller, underviser og lytter til musik på.

Peter Vuust vil udover at være professor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet fortsat være professor ved Det Jyske Musikkonservatorium. Som jazzbassist og -komponist har han medvirket på mere end 85 album, har udgivet seks CD’er med sin egen gruppe, Peter Vuust Quartet, og var nomineret til en Danish Music Award i 2014 med CD’en ”September Song”.

 


Åbningsceremoni i Musikhuset i Aarhus

Pressen er velkommen til åbningscermonien i Musikhuset i Aarhus d. 5. juni. Se invitationen på hjemmesiden

 

 


Se også:

 

 


Yderligere oplysninger

Professor, ph.d. Peter Vuust
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Det Jyske Musikkonservatorium
Telefon: 2711 9471
pv@pet.auh.dk 

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Teknisk/administrativ medarbejder