Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Offentlige foredrag i Naturvidenskab

22.01.2014 | Studentermedhjælper Tobias Jensen

Dato tir 04 mar
Tid 19:00 21:00
Sted Aarhus Unviersitet, Sø auditorierne

Elefanter i Jylland og blåfugle i haven

Foredrag ved:
Seniorforsker Rasmus Ejrnæs, Biodiversitet, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
Professor Jens-Christian Svenning, Økoinformatik og biodiversitet, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

For cirka 65 millioner af år siden forsvandt omkring 75 % af klodens dyr og planter, herunder dinosaurerne. Et meteornedslag var angiveligt årsag til denne femte masseuddøen i Jordens historie.    Mennesket har kun været her på Jorden i godt 50.000 år, men vi er allerede på vej til at skabe en ny masseuddøen der tilmed vil udslette flere arter end kloden hidtil har oplevet. Vi står nu og træder os selv lidt over tæerne – for hvad skal vi gøre? På den ene side har vi været enestående succesfulde: Vi har bredt os ud over hele kloden, vi bliver flere og flere, og vores opfindsomhed kender ingen grænser. På den anden side er vi selve årsagen til den sjette masseuddøen i Jordens historie. 
Menneskets påvirkning af naturen er temaet for aftenens foredrag, hvor to af Danmarks førende naturtænkere og forskere i biodiversitet tager tilhørerne med på en rejse: Du bliver ført tilbage til tiden da dinosaurernes uddøde og op gennem perioder hvor løver, elefanter og kæmpehjorte kunne træffes i Danmark og ender i vor tid, hvor mængder af gylle og trimmede græsplæner præger Danmarks natur. Forskerne viser, at vi kan aflyse dommedag hvis vi forvalter naturen med eftertænksomhed og kløgt. Hør om hvorfor knaphed på næring i naturen giver rigdom og hvorfor kriser skaber plads til nye arter. Og hør hvorfor naturen ikke behøver menneskets pleje – og hvorfor det slet ikke er så skørt som det lyder at slippe elefanter løs i Jylland.

Tags: Elefanter, Offentlige foredrag, foredrag, Offentlig, Sø auditorierne, Rasmus Ejrnær, Jens-Christian Svenning, blåfugle