Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Partikelaccelerator på plads i Skejby

En 71 ton tung partikelaccelerator er nu løftet ind i de nye bygninger i det kommende Dansk Center for Partikelterapi i Skejby. Det nationale center tilbyder fra 2018 højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter fra hele landet.

12.06.2017 | Anne Westh, AUH

Så kom partikelacceleratoren på plads i Skejby. Foto: Michael Harder, AUH

To store blå containere med en stor gave til danske kræftpatienter ankom natten til fredag til partikelterapiens byggeplads ved Aarhus Universitetshospital. Efter en lang rejse fra producenten VARIAN' s fabrik i Troisdorf i det sydvestlige Tyskland blev partikelacceleratoren – også kaldet cyclotronen - lørdag løftet på plads bag de metertykke betonmure i Skejby.

”Partikelacceleratoren er selve hjertet i Dansk Center for Partikelterapi. Den leverer nemlig de partikler, som patienterne i centret behandles med”, siger professor Morten Høyer fra Institut for Klinisk Medicin, som er ledende overlæge på Dansk Center for Partikelterapi.

Partikelterapi er en mere skånsom type strålebehandling til kræftpatienter. Den har især potentiale ved behandlingen af børn og voksne med tumorer på særligt udsatte steder, f.eks. i hjernen eller tæt på rygsøjlen.

Det vil dog gå over et år – indtil oktober 2018 – før den første patient kan få partikelterapi i Aarhus.

”I den kommende tid skal acceleratoren installeres og indvejes, så udstyret er helt optimeret, inden vi begynder at behandle patienter”, siger Morten Høyer.


Fakta om Dansk Center for Partikelterapi

  • Dansk Center for Partikelterapi bliver et nationalt center for højt specialiseret strålebehandling til kræftpatienter og er i øjeblikket under etablering på Aarhus Universitetshospital i Skejby. Centret skal efter planen modtage den første patient til oktober 2018. Fuldt udbygget vil det have en kapacitet på cirka 30.000 behandlinger årligt, svarende til ca. 1.200 patienter.
  • Det 9.500 kvadratmeter store center bliver etableret i et nært samarbejde mellem Aarhus Universitetshospital, Aarhus Universitet og Region Midtjylland.
  • Det koster cirka 800 mio. kroner at etablere centret, hvoraf de 280 mio. kroner dækker selve udstyret.  A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal har doneret 250 mio. kroner til partikelacceleratoren.
  • Se mere på projektets hjemmeside www.partikelterapi.dk 

Kontakt:

Ledende overlæge, professor Morten Høyer
Dansk Center for Partikelterapi og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
mobil 2328 2823
morten.hoyer@oncology.au.dk 

 

 

 

Arrangement, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Videnskabelig medarbejder, Health