Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

PCB fjernes fra AU’s bygninger

Rapport viser et moderat forhøjet niveau af stoffet PCB i ti bygninger på ST og Aarhus BSS. Konkrete handlingsplaner er sat i værk for at få renset bygningerne.

25.03.2015 | Signe Opstrup

Aarhus Universitet vil i løbet af det kommende år fjerne gamle vinduesfuger eller kondensatorer i lysarmaturer, som kan være kilderne til forhøjet niveau af det sundhedsskadelige stof PCB, der tidligere har været brugt i byggematerialer. Med det målte PCB-niveau følger AU Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at nedbringe PCB-niveauet inden for en periode på et til to år.

Bygningsstyrelsen kom 19. marts 2015 med en rapport med de endelige resultater af en omfattende måling af PCB-niveauet i de mere end 300 bygninger på Aarhus Universitet, som Bygningsstyrelsen er formel ejer af. Der er fundet forhøjede værdier i luften på i alt ti bygninger på ST og Aarhus BSS, og arbejdsmiljøorganisationerne på de berørte fakulteter har igangsat konkrete handlingsplaner for at få bygningerne renset for PCB.

De målte PCB-værdier er på et moderat forhøjet niveau, mens der i et enkelt lokale er blevet målt en kritisk værdi. De berørte bygninger er:

  • Bygning 1520 og 1522, Ny Munkegade 120 (ST)
  • Bygning 1540, Ny Munkegade 114 (ST)
  • Bygning 2620 og 2627, Fuglesangs Alle 4 (Aarhus BSS)
  • Bygning 1323, 1325, 1327, 1328 samt 1343, Bartholins Alle 10-16 (Aarhus BSS)

Den enkeltstående kritiske måling blev målt i et kælderlokale i bygning 1522, som har stået tomt i længere tid. Bygningsstyrelsen forhåndsorienterede i september universitetet om de foreløbige måleresultater, så man straks kunne igangsætte arbejdet med at fjerne kilden til den kritiske måling og rengøre rummet. Baggrunden for den kritiske måling var en utæt kondensator i et lysarmatur.

Tjekker alle bygninger

”Vi ønsker at fjerne alle usikkerhedselementer omkring PCB og få et fuldt dækkende billede af mulige PCB-stoffer i Aarhus Universitets bygninger. Bygningsstyrelsen ejer to tredjedele af AU’s knap 600 bygninger, så vi har aftalt med de øvrige ejere, blandet andet Forskningsfonden, at vi også får målt PCB-niveauet dér,” fortæller Charlotte Lyngholm, chef for Bygninger og Planlægning. Målingerne i eksterne lejemål forventes afsluttet ultimo april 2015.

PCB blev anvendt frem til 1977 (i lysarmaturer frem til 1986), og hovedparten af de 200 resterende bygninger er så nye, at det ikke er relevant at måle på dem.

Handlingsplaner

PCB er et sundhedsskadeligt stof, og derfor skal det fjernes fra de ti AU-bygninger, hvor målingerne overskrider Sundhedsstyrelens anbefalede grænseværdi på 300 ng pcb/m3 luft for dagligt ophold i otte timer eller der over.

Når PCB -niveauet ligger mellem 300 og 3000 ng, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at der inden for en periode på et til to år iværksættes initiativer som nedbringer PCB-niveauet. Er niveauet på et kritisk niveau – over 3000 – er anbefalingen, at der gribes ind hurtigst muligt.

Arbejdsmiljøudvalgene gik efter forhåndsorienteringen på de berørte fakulteter i gang med at udarbejde og implementere detaljerede handlingsplaner i samarbejde med Bygningsservice. Således pågår der nu et arbejde med at identificere og fjerne potentielle PCB-kilder samt specialrengøre de berørte lokaler.  Både på ST og Aarhus BSS forventer man, at det vil kunne være gennemført i løbet af 2015.

”Mange af de PCB-fund, der er blevet gjort, kan vi afhjælpe forholdsvis nemt inden for en kort periode. Eksempelvis er gamle lysarmaturer med defekte spoler og kondensatorer årsag til en række af de forhøjede PCB-målinger. Dem skifter vi naturligvis hurtigst muligt – og vi skifter alle i hele bygningen, uanset om de er utætte eller ej. Kondensatorer med PCB er mindst 30 år gamle, så vi tager det som en del af den generelle bygningsvedligeholdelse,” siger Charlotte Lyngholm.

Handlingsplanerne for de berørte bygninger vil blive lagt på fakulteternes medarbejderportaler, så snart de ligger klar, og der vil efterfølgende blive foretaget nye PCB-målinger som kontrol.

Medarbejdere, som har deres daglige gang i de berørte bygninger vil blive kontaktet direkte og få særskilt information omkring hvordan de skal forholde sig.

Fakulteterne vil informere om de konkrete PCB-målinger og konsekvenserne, herunder eventuel midlertidig lukning af lokaler pga. renovering.

  • Se intern nyhed på ST her og på Aarhus BSS her.

Fakta om PCB

PCB er en forkortelse for Poly?Chlorerede Biphenyler, som er et sundhedsskadeligt stof. PCB har i Danmark været anvendt i en række forskellige byggematerialer såsom fugemasse, maling, lim i termoruder og gulvmasse i perioden 1950?1977. Mennesker kan optage PCB ved berøring, indånding eller gennem kost, hvor den største kilde typisk er sidstnævnte. PCB formodes ikke at forårsage akut sygdom, men langvarig udsættelse over en årrække kan medføre en række sundhedsskadelige effekter. Gravide skal være særligt opmærksomme, da pcb kan videreføres til fosteret.

Læs mere om PCB på pcb-guiden.dk

Yderligere oplysninger

  • Læs hele Bygningsstyrelsens PCB-rapport om Aarhus Universitet her.
  • Få svar på de mest stillede spørgsmål om PCB her.
Administrativt, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Administrativt