Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-afhandling undersøger sammen­hængen mellem depression hos mor og børns helbred

Depression er en af de hyppigste mentale lidelser på verdensplan, og cirka hver femte kvinde rammes af symptomer i forbindelse med graviditet. Det kan give en række udfordringer for børnene, viser en ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet.

02.05.2019 | Bente Kjær Lyngsøe

Bente Kjær Lyngsøe forsvarer sin ph.d.-afhandling om depression hos moderen og børns helbred onsdag d. 15. maj 2019 på Aarhus Universitet.

Depression kan være en invaliderende sygdom, som ikke kun påvirker den ramte, men også kan have stor indflydelse på familiens trivsel. Tidligere studier har undersøgt sammenhængen mellem depression hos moderen og barnets kontakt til sundhedsvæsenet, men resultaterne peger i forskellig retning.

Læge Bente Kjær Lyngsøe har i en ny sundhedsvidenskabelig ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet undersøgt depression hos moderen og børnenes deltagelse i det danske børneundersøgelses- og vaccinationsprogram, konsultationer hos egen læge, ulykker i barndommen og hyppigheden af helbredsklager hos børnene.

Afhandlingen består af i alt fire videnskabelige studier. De første tre omhandler børn, som er født i Danmark i 1997-2013, mens det fjerde studie bygger på data fra Den Nationale Fødselskohorte (børn født fra 1997-2003). 

Flere lægebesøg og mere sygdom

Afhandlingen viser, at børn af mødre med depression oftere går til egen læge og vagtlæge i førskole-alderen end børn af mødre uden depression. Resultaterne tyder også på, at børn med en deprimeret mor oftere bliver ramt af infektioner. Risikoen for ulykker - defineret som skader, der resulterer i et besøg på skadestuen - i barnets første 10 leveår er også højere hos børn af mødre med depression, særligt i de første leveår.

Hyppige helbredsklager og lavt selvrapporteret helbred er begge prædiktorer for senere psykisk sygdom. Afhandlingen viser, at børn af mødre med depression har flere hyppige helbredsklager og oftere rapporterer lavt selvvurderet helbred.

Ved en børneundersøgelse ser lægen på barnets fysiske og psykiske trivsel. Ved ca. hver syvende børneundersøgelse bliver der gjort et afgørende fund, der resulterer i en henvisning eller anden aktiv handling. Vejledning i ulykkesforebyggelse er også en del af børneundersøgelserne, men børn af mødre med depression udebliver oftere fra både børneundersøgelser og vaccinationer.

Nuværende og tidligere depression kan sætte spor

I afhandlingens artikler undersøges både mødre i nuværende aktiv behandling og mødre, der har afsluttet behandling. Nuværende depression har den stærkeste sammenhæng med alle de undersøgte udfald hos børnene. Men selv efter flere års behandling eller afsluttet behandling ses der fortsat en betydelig sammenhæng.

Afhandlingen konkluderer, at børn af mødre oftere har infektionssygdom, ulykker og hyppige helbredsklager. De går oftere til både egen læge og vagtlæge, men de udebliver også oftere fra børneundersøgelser og vaccinationer. Afhandlingen giver ny viden om denne sårbare gruppe børn.

Forsvar d. 15. maj 2018

Ph.d.-afhandlingen og de fire tilknyttede videnskabelig artikler udgår fra Health ved Aarhus Universitet. Projektet er udsprunget af Mental Health in Primary Care (MEPRICA). Projektet har modtaget støtte fra Lundbeckfonden, Novo Nordisk fonden, Praksisforskningsfonden, Jasha Fonden og Praktiserende Lægers Uddannelses- og Udviklingsfond.

Bente Kjær Lyngsøe forsvarer sin ph.d.-afhandling ”Maternal depression and offspring health” onsdag d. 15. maj 2019 i Samfundsmedicinsk Auditorium (lokale 101), bygning 1262, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 4, 8000 Aarhus C.

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Bente Kjær Lyngsøe
Forskningsenheden for Almen Praksis &
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Telefon 6177 2557
E-mail: bkl@ph.au.dk

 


Ph.d.-afhandlingens fire videnskabelige artikler

Forskning, Alle grupper, FEAP, FEAP