Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Talentfuld ph.d. undersøger etnicitet og materiel kultur

Ph.d. Sine Grove Saxkjær har anvist en metode til, hvordan man genkender kulturelle og etniske grupper i et arkæologisk kildemateriale. Hun har sammet med fire andre ph.d.er modtaget en talentpris på Aarhus Universitet.

23.05.2016 | Ida Hammerich Nielson

Ph.d. Sine Grove Saxkjær har deltaget i udgravninger i Italien, som hun analyserer i sin afhandling.

I de syditalienske jernalderlandsbyer fremstillede de indfødte frem til omkring 700 f.v.t. deres egen keramik, men efter at grækerne kom til området, adopterede de indfødte folk den græske keramikstil.

”I tidligere forskning har man troet, at der var tale om en brat kolonisering og hellenisering af Syditalien. Men når vi kigger en ekstra gang på materialet, sådan som vi finder det, så kan vi se, at folket faktisk har bibeholdt dets traditionelle og særegne begravelsesmønstre gennem mange generationer,” siger ph.d. Sine Grove Saxkjær.

Det indfødte folk har måske bare erkendt, at deres græske naboers veldrejede keramik var flottere og hurtigere at lave.

”Hvad gør man så, når der heller ikke er nogen skriftlige kilder? Vi må forsøge at genkende andre former for praksis i det arkæologiske materiale. Det kan være alt fra begravelsesritualer til hverdagsrutiner. Dem er det lidt sværere at genkende, men det kan godt lade sig gøre, hvis man har en stringent kontekstuel tilgang til materialet,” siger Sine Grove Saxkjær.

I sin afhandling præsenterer hun derfor en håndgribelig metode til dette. Og den arbejder hun nu på at optimere som led i sin postdoc på Det Danske Institut i Rom.

Sine Grove Saxkjær er én af de fem modtagere af Aarhus Universitets Forskningsfonds talentpris, der blev uddelt onsdag d. 25. juni 2016. Læs om de øvrige modtagere og deres forskning her:

 

Anders Damsgaard (Gletsjerforskning): Ved at simulere isens bevægelser på løst underlag har Anders Damsgaard vist, at verdenshavenes stigning vil accelerere.

 

Sanne Jespersen (HIV-behandling): Vestafrikanske hiv-patienter holder ofte pauser i deres behandling, hvilket øger risikoen for resistens. Derfor er det afgørende at uddanne patienterne bedre.

 

Natalie Videbæk Munkholm (Arbejdsret): Ph.d.-projektet ”Loyalitet i arbejdsretlige relationer” er den første danske afhandling, som kommer hele vejen rundt om loyalitetens betydning for arbejdsretten

 

Anne Sophie Refskou (Affektstudier): Anne Sophie Refskou har analyseret Shakespeare med afsæt i en kulturhistorisk forståelse af menneskets følelsesliv.

 

Sine Grove Saxkjær (Klassisk arkæologi): Ph.d.-projektet anviser en metode til, hvordan man genkender kulturelle og etniske grupper i et arkæologisk kildemateriale.

 

 

 

Samarbejde, Alumne, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet