Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Postdoc-stipendiat skal undersøge cellerester i urin

Det Frie Forskningsråd har doneret et stipendie på 1.867.131 kroner til Qi Wu, der er postdoc på Institut for Biomedicin.

12.04.2016 | Ida Kellemann Thomsen

Det Frie Forskningsråd har doneret et stipendie på 1.867.131 kroner til Qi Wu, der er postdoc på Institut for Biomedicin. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Det Frie Forskningsråd har doneret et stipendie på 1.867.131 kroner til Qi Wu, der er postdoc på Institut for Biomedicin. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet

Qi Wu kan nu fortsætte sin forskning i de nyopdagede urin-exosomer under titlen postdoc. Hans projekt ”Regulated secretion and role of urinaty nanovesicles” skal afdække, hvilken rolle såkaldte nanovesikler spiller i menneskelig urin.

”Det er en stor ære for mig at blive anset som et talent og modtage denne postdoc-bevilling. Jeg håber, at jeg kan bidrage til at give patienter, der lider af urinvejs-infektioner, et bedre helbred. Samtidigt håber jeg også, at jeg kan bevæge mig op af karrierestigen på vejen mod at blive en god og uafhængig forsker,” lyder det fra stipendiat Qi Wu.

Projektet er allerede i gang med cellebiolog Robert Fenton i spidsen. I marts i år modtog forskerholdet en millionbevilling fra Marie Skłodowska-Curie Individual Fellowship. (Se den tidligere omtale af projektet.)

Skal undersøge cellerester

Det er første gang, man har opdaget, at disse mikroskopiske enheder også findes i urin. Vesiklerne er en slags budbringere, der udskilles fra celler. De bærer på oplysninger fra de celler, de kom fra, blandt andet proteiner og genetisk materiale. Præcis hvad disse exosomer laver i urinen er endnu ikke klarlagt. Det er noget af det, Qi Wu skal forsøge at gøre gennem sin postdoc-stilling.

Ifølge formand for Det Frie Forskningsråd, professor og overlæge Jørgen Frøkiær, er det vigtigt at uddele postdoc-stipendier.

”Postdoc-stipendier giver de mest talentfulde danske og udenlandske forskere inden for den sundhedsvidenskabelige forskning mulighed for at forfølge banebrydende forskningsidéer, der kan få stor betydning for den sundhedsvidenskabelige forskning fremover,” fortæller Jørgen Frøkiær.

Han mener, der er et særligt potentiale i at uddele postdoc-stipendier til danske forskere, der samarbejder med udenlandske projekter. Det samme gælder for udenlandske forskere, der kommer til Danmark.

”Vi ved, at et stærkt fokus på internationalisering tilfører forskeren ny viden og opbygning af ekspertise i forskningsmiljøer med et højt fagligt niveau,” lyder det fra Jørgen Frøkiær.

 

Yderligere oplysninger:

Ph.d., Postdoc, Qi Wu
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Direkte telefon: 8716 7642
Mobil: 9192 7178
qi.wu@biomed.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Ph.d.-studerende, Offentligheden/Pressen, Udvekslingsstuderende