Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Regnskab 2018: Fortsat solid økonomi giver Aarhus Universitet fagligt spillerum

Økonomien på Aarhus Universitet er i balance, og bestyrelsen har stor tillid til AU’s fortsatte ambition om at styrke de strategiske satsninger. Bestyrelsen er samtidig meget opmærksom på udfordringen med at få dækket overhead, når forskningen i stigende grad finansieres med eksterne tilskud.

26.04.2019 | Anders Correll

Foto: Lars Kruse

Aarhus Universitet kom ud af 2018 med et underskud på 2 mio. kr. ud af en samlet omsætning på 6,6 mia. kr. Det fremgår af årsrapporten for 2018, som bestyrelsen netop har godkendt på sit møde den 25. april.

Resultatet for 2018 er på alle måder meget tilfredsstillende. Det betyder, at der er ro om universitetets drift, og at vi kan videreudvikle universitetet gennem vores strategiske satsninger”, siger bestyrelsesformand Connie Hedegaard.

Øget ekstern finansiering udfordrer økonomien

Størstedelen af Aarhus Universitets indtægter består af finanslovstilskud til uddannelse og forskning (58 pct.), eksterne tilskudsmidler (29 pct.), myndighedsbetjening (6 pct.) og nogle øvrige indtægtsposter (7 pct.). Der har fra 2017 til 2018 været et fald i de samlede finanslovsindtægter i faste kroner, som det er lykkedes AU at kompensere for med en stigning i de eksterne tilskud. Men denne forskydning fra offentlige til private midler rummer en udfordring i forhold til dækning af indirekte omkostninger så som administration, husleje, forskningsudstyr m.m., der i daglig tale kaldes overhead.

De store danske offentlige fonde, som administreres af Styrelsen for Forskning og Uddannelse og Forskningsrådet, opererer som hovedregel med overhead på 44 pct. For de private fonde er der for langt størstedelen tale om langt mindre overhead, hvis de overhovedet dækker overhead. Denne reducerede dækning af indirekte omkostninger er en udfordring, AU ikke står alene med – og de danske universiteter er derfor som en samlet sektor, sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet, gået i konstruktiv dialog med de private fonde.

Aarhus Universitets bestyrelse anerkender til fulde den store indsats, de private fonde gør for at løfte forskningen ved landets universiteter. Vi må samtidig erkende, at vi med stigende andel af ekstern finansiering har et problem med at få dækket de faste omkostninger, der sikrer fundamentet under ethvert forskningsprojekt. Det er vi i Danske Universiteter gået i konstruktiv dialog med fondene og ministeriet om, da det jo er i alles interesse at fastholde og videreudvikle Danmarks høje forskningsniveau”, siger bestyrelsesformand Connie Hedegaard.  

Yderligere oplysninger:

Har du spørgsmål til årsregnskabet, kan du kontakte Anders Correll, AUs Presse- og kommunikationschef, ac@au.dk, +4528992235 


Strategiske satsninger for Aarhus Universitet

  • Ændre dimittendprofilen, så den i højere grad retter sig mod den private sektor
  • Investeringer i ingeniør- og digitaliseringsuddannelser
  • Styrkelse af Arts med fokus på sprogområdet
  • Styrkelse af business-området med øget forskningsfokusering
  • Campusudvikling, herunder Universitetsbyen og Katrinebjerg
  • Investeringer i IT og digitalisering af AU
Administrativt, Administration (Faglighed), Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Politik og strategi