Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Rektor: Ingen beslutninger før høringsprocessen er slut

Brian Bech Nielsen understreger, at beslutninger først tages efter høringsprocessen, og at alle argumenter i høringsperioden tages i betragtning.

22.08.2014 | Andreas G. Jensby

Photo: Lars Kruse, AU Communication

Høringsfasen bliver taget alvorligt. Og først når medarbejderne har givet sine input, tager universitetsledelsen stilling til, hvad der skal ske, og hvordan processen føres videre. Det afhænger af høringssvarene.

”Vi har hele tiden haft et stærkt ønske om inddragelse i denne proces. Det her er ikke besluttet, før vi haft høringsprocessen og set på de input, som kommer. Jeg vil gerne forsikre om, at vi tager alle input alvorligt og vejer argumenterne. Kommer der stærke argumenter, der viser, at et forslag ikke er hensigtsmæssigt, så lytter vi til det.”

Overordnede rammer

På sin besøgsrunde, hvor rektor i øjeblikket særligt er rundt hos de administrative enheder, har han fået første reaktioner på det løsningsforslag, som han præsenterede på vegne af universitetsledelsen fredag den 15. august.

Mange områder, særligt administrative, var ikke at finde ved navns nævnelse på fredagens præsentation, hvilket har skabt nogen bekymring blandt flere TAP’er. Den bekymring bliver der også talt om, når de administrative medarbejdere møder rektor.

”Jeg forstår bekymringen. I forslaget har vi beskrevet de overordnede kasser. Men alle nuværende funktioner, uanset om de var på mine slides eller ej, har en placering, siger rektor og tilføjer:

”Et af de mest gennemgribende forslag, er en række ændringer i referenceforhold, men – igen – indtil høringsrunden er færdig, er intet som nævnt besluttet. Mit håb er, at de overordnede beslutninger er på plads inden nytår, og som nævnt vil en stor del  af beslutningerne  være rammebeslutninger, og derfra skal der så aftales en ansvarlig proces og tidsramme lokalt,” siger rektor.

Alle skal inddrages i eventuelle ændringer

Oplægget fra universitetsledelsen vil berøre de administrative medarbejdere i vicedirektørområderne mest, og mange tillidsrepræsentanter udtrykte på mødet i Stakladen stor bekymring for den usikkerhed, som overflytning af administrative medarbejdere til de nye administrative enheder kan medføre. Hertil siger Brian Bech Nielsen:

”Processen skal forløbe ordentligt og med inddragelse, så vi i fællesskab under og efter høringen kan finde ud af, hvordan administrationen mest hensigtsmæssigt hænger sammen med respekt for opgaverne, fagligheden og den enkelte medarbejders tilhørsforhold. De administrative medarbejdere er ikke skakbrikker, vi bare flytter rundt på. Flytninger skal ske i dialog mellem medarbejderen, de nærmeste ledere, administrationschefen, institutledelsen og dekanen.”

Billedet af administrationen har været fastlåst

Rektors præsentation fredag den 15. august markerede på flere måder en bevægelse i retning af fakulteter og institutter og en opsplitning af VD-områder. Ifølge rektor har der trods administrationens høje faglighed og specialisering dannet sig et negativt og fastlåst billede af den administrative organisering, som det er på tide at bryde.

”Opfattelsen af, at vi har to helt separate spor, et videnskabeligt og et administrativt, er desværre blevet fremherskende og har medført en betændt hård tone internt. Det kan vi ikke byde medarbejdere – det er uværdigt. Særligt TAP’erne har været under et helt urimeligt pres, selv om de jo udfører de opgaver, vi i ledelsen har sat dem til, og så får de alligevel skældud. Det er ikke anstændigt. Det er afgørende for tilliden, at vi genskaber nærheden og taler respektfuldt til hinanden som dannede mennesker.” 

Mindre rockwool i ledelseslagene

Særligt forslaget til den nye og mere inddragende ledelsesstruktur, håber Brian Bech Nielsen, vil have en positiv effekt på flere punkter:

”Hele humlen er, at vi skal samarbejde i teams på flere niveauer, så alle ledere og medarbejdere bliver inddraget mest muligt. For hvis ikke, så kommer der et lag rockwool ind, som nedsætter lydhørheden og muligheden for dialog. Det giver interne spændinger. For det andet betyder den øgede inddragelse forhåbentlig også, at kommunikationen bliver bedre både nedefra, oppefra, med samarbejdssystemet og de akademiske råd.”

Frirum og fællesskab

Brian Bech Nielsen understreger, at Aarhus Universitet trods uddelegeringen af ledelses- og beslutningskompetence til fakulteterne ikke bliver til fire små universiteter:

”I ekspertgruppens rapport angiver medarbejderne, at de ønsker, at vi fremstår som et samlet universitet, men at de ikke vil behandles som skakbrikker i et stort spil. De vil have frirum uden snærende rammer og en fleksibilitet, som kan understøtte den diversitet, vi har på Aarhus Universitet. Det er det, vi ønsker at skabe, så fagligheden og de spændende opgaver igen er det, der optager os alle i hverdagen.”

Læs mere om høringsprocessen, som kører indtil 19. september.

Politik og strategi, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet