Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Sammen - hver for sig - til mindfulness

Går man på kursus i evidensbaseret mindfulness på Aarhus Universitet, spiller gruppesamtaler en vigtig rolle. Det princip har Lone Fjorback, leder af Dansk Center for Mindfulness, forsøgt at overføre på et online-kursus udviklet i tæt samarbejde med filmdokumentarist Mette Bahnsen.

18.09.2018 | Nanna Jespersgård

Lone Overby Fjorback lover ikke kursisterne det vilde, men argumenterer for nødvendigheden af kvalitet på den store omsiggribende markedsplads, der sælger fysisk og mental sundhed. Foto: Mew Brondbjerg.

Mette Bahnsen arbejder målrettet på at skabe ’fornemmelse af at sidde sammen hver for sig’ på film og har bl.a. opdaget, at filmklip med ’to og to-snakke’ skaber god identifikation for onlinekursister. Foto: Christian Suhr.

Et hold kursister sidder sammen i et lyst lokale i Nobelparken og diskuterer, hvor i kroppen følelsen af ubehag sidder. Hvordan den fysisk mærkes. Om det er en klump i halsen, en knude i maven eller noget helt tredje.

Et andet sted på et andet tidspunkt, fx i en kælder på Trøjborg klokken to om natten, sidder en onlinekursist og er ’med’ på det faste videodokumenterede hold. Eller sådan opleves det i hvert fald af kursisten. Læg dertil, at natteravnen bag computeren med pæn sandsynlighed er enten mand eller ung - modsat den gennemsnitlige deltager på universitetets mange mindfulness-kurser, der mest befolkes af kvinder fra 45 år og op.

”Meget tyder på, at videokurserne appellerer særligt til nogle af de mennesker, nemlig mænd og unge, der ikke normalt deltager i et evidensbaseret kursus i mindfulness, enten fordi gruppeseancerne går for tæt på, eller fordi de ikke har råd,” siger centerleder og mindfulnessforsker Lone Overby Fjorback, Dansk Center for Mindfulness på Aarhus Universitet.

De øjenløse kontakters tid

Hun har sammen med filmdokumentarist, cand. mag i film og tv Mette Bahnsen skabt online-kurserne i Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) i foreløbig to varianter: Et for voksne og et for unge. Kurserne ligger på platformen Mind Online, som Mette Bahnsen har udviklet i forlængelse af filmproduktionsselskabet Persona Film, som hun har drevet siden 2003.

MBSR-programmerne kan anvendes af alle, der ønsker at træne mentalt sundhed, og MBSR har dokumenteret effekt på stress, angst, depression og smerter.

Og selv om man selvfølgelig ikke kan genskabe en gruppe digitalt, peger både Lone Overby Fjorback og Mette Bahnsen på de mange ’øjenløse’ kontakter, der kendetegner vores liv og tid med mobiler, sms-beskeder, chat og mail. I disse år har vi masser af meningsfulde kontakter, hvor vi ikke kigger dem, vi taler med, i øjnene, og som Mette Bahnsen formulerer det, kan man også arbejde med at skabe en ”fornemmelse af at sidde sammen hver for sig” på film.

”Det er noget af det spændende ved at arbejde med mindfulness på den her måde. Ved at prøve af og spørge målgruppen undervejs har vi fx fundet ud af, at filmklip med ’to og to-snakke’ fungerer godt i onlineformatet, da der er bedre identifikationsmulighed for den online kursist. Derfor har vi taget flere af den type klip med i det onlinekursus, der er målrettet de 15-25-årige,” lyder et eksempel fra Mette Bahnsen.

Ni sessioner med kvalificeret bistand

Et kursus i online mindfulness består ligesom de traditionelle kurser af ni sessioner, hvor man i onlineudgaven følger en gruppe videofilmede deltagere, som man kan spejle dig i. Som kursist vejledes man fra start til slut af Lone Overby Fjorback, som forklarer teorien og de praktiske øvelser skridt for skridt – bl.a. med afsæt i, at hun selv har praktiseret yoga og meditation i mere end 30 år.

Derudover indeholder hver af de ni undervisningsgange klip med professor Jon Kabat-Zinn, der sætter mindfulness i perspektiv. Jon Kabat-Zinn er verdensberømt som grundlægger af MBSR, der nu er tilgængeligt i store dele af verden, fordi MBSR har vist sig at være effekt på tværs af kulturer, diagnoser og aldre. Det er en måde til at opnå større frihed i eget liv, uanset hvilken situation man står i, og hvad enten man er syg eller rask.


I onlinekurset er også interviewklip med professor Jon Kabat-Zinn, grundlæggeren af MBSR, der her er fotograferet sammen med Lone Overby Fjorback. Foto: Mew Brondbjerg.

Vi lover ikke det vilde

Lone Overby Fjorback og Mette Bahnsen argumenterer for nødvendigheden af kvalitet på den store omsiggribende markedsplads, der sælger fysisk og mental sundhed.

”Der er i øjeblikket en meget aggressiv markedsføring af sundhedsløsninger lige fra ’du taber ti kg’ til ’du redder liv med dit og dat’, og den har vi selvfølgelig bestræbt os på ikke at komme til at ligne, hverken i form eller indhold,” siger Mette Bahnsen, og Lone Overby Fjorback supplerer med, at kurserne indtil videre nærmest har været ’hemmelige’:

”Vi lover ikke det vilde, men vi står på mål for, at man som MBSR-udøver får nogle virkningsfulde redskaber til en sundere hverdag. Det kræver, at man øver sig hver dag, og det gælder uanset, om man følger vores MBSR-onlinekursus eller går til mindfulness i Nobelparken tirsdag eftermiddag hos en af universitetets certificerede trænere,” siger Lone Overby Fjorback.  

Smed selv de nødvendige penge i projektet

Hun forklarer, at Mind Online er baseret på, at Mette Bahnsen og hun selv for cirka tre år siden smed hver 100.000 kr. private opsparingskroner og siden en hel del interessetid i virksomheden.

”Det var nødvendigt, for den slags projekter er der hverken tid eller penge til på universitetet,” forklarer Lone Overby Fjorback, der over de sidste seks år har samarbejdet med Mette Bahnsen om formidling af mindfulness på film.

I alt er det blevet til tre film om mindfulness til børn, voksne og unge. Alle filmene kan findes og ses gratis på adressen http://www.personafilm.dk/mindfulness/


Mere om produkter og økonomi

  • Et online mindfulness kursus fra Mind Online koster 957 kr., inkl. moms. Når man har købt adgang, har man fri adgang til programmet i al fremtid. Man mister altså ikke sin adgang, når man har gennemført kurset.
  • Man kan tilkøbe app’en ’Mindfulness træning MBSR’, som indeholder alle øvelser, for 89 kr.
  • Købere af firmaets online mindfulness kurser informeres om, at de bør man afsætte halvanden til to timer til en fast ugentlig session samt tid til at træne tre kvarter til en time dagligt. Her bruger man guidede meditationer og yogaprogrammer til at udvikle sin mindfulnesspraksis.
  • Indtægten fra de online MBSR kurser deles mellem Mette Bahnsen og Lone Overby Fjorback, og foreløbig er størstedelen blevet investeret i videre udvikling.
  • Målet er fortsat at skabe mindfulnessundervisning i onlineformatet specialiseret til forskellige målgrupper, hvilket er et område med stort udviklingspotentiale.

Kontakt

Centerchef, overlæge, lektor, ph.d. Lone Overby Fjorback
Dansk Center for Mindfulness,
Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Mail: lone.overby.fjorback@clin.au.dk
Mobil: 22 38 54 26

Filmdokumentarist, cand. mag i film og tv Mette Bahnsen
Mind Online og Persona Film v/ Mette Bahnsen
Filmbyen 21, 4. sal, 8000 Aarhus C
Mail: info@personafilm.dk
Mobil: 31 25 31 23

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Health, Offentligheden/Pressen