Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Startskud mod verdensmålene

Når det handler om de helt store udfordringer i verden, så handler det om at finde nye måder at arbejde sammen på. Den 4. februar afholdt Aarhus Universitet konferencen ’Partnerskaber for en Bæredygtig Fremtid’, hvor godt 400 deltagere satte fokus på partnerskab og samarbejde mod FN’s verdensmål.

08.02.2019 | Rasmus Rørbæk

Aulaen udgjorde en smuk ramme for dagens tema om partnerskaber (Foto: Lars Kruse)

Bestyrelsesformand Connie Hedegaard bød velkommen (Foto: Lars Kruse)

Den ene af dagens to paneldebatter om aspekter og perspektiver omkring FN's Verdensmål (Foto: Lars Kruse)

Der var syn for sagn for deltagerne, der kunne møde og opleve 22 stande med konkrete eksempler på partnerskaber og teknologi (foto: Lars Kruse)

Verdensmålene bliver i stigende grad til en fælles referenceramme i takt med, at behovene for at arbejde hen imod dem bliver tydeligere. Tendensen blev underbygget af fremmødet til konferencen ”Partnerskaber for en bæredygtig fremtid”, der løb af stablen i Aulaen i Aarhus d. 4/2. Her var godt 400 mennesker samlet for at se bl.a. 22 konkrete projekter, høre en række debatter og faglige oplæg, og ikke mindst møde en række centrale aktører inden for FN’s 17 verdensmål.

Aarhus Universitet er bevidst om, at der hviler et særligt ansvar på vidensinstitutioner for at understøtte samfundet forandring ved at levere viden og evidensbaserede teknologier, der kan skubbe på indfrielsen af målsætningerne. Men det er samtidig centralt, at der sker en fortløbende udveksling af viden og idéer med omverdenen, slog bestyrelsesformand Connie Hedegaard fast i sit oplæg:

”Fremmødet i dag, og det faktum, at der er en lang venteliste for at få lov at komme med vidner for mig at se om, at der er en bevidsthed derude om vigtigheden i det her. Det er i alles interesse, at viden er tilgængelig, når viden er nødvendig. Her tror jeg, der er et stort potentiale i at samarbejde og skabe nogle partnerskaber, hvor man kan skabe nogle konkrete løsninger, mennesket kan se sig selv i. Der er i den grad brug for at vise konkrete løsninger på komplekse udfordringer frem, og i den grad brug for partnerskaber,” sagde bestyrelsesformanden til de fremmødte.

Connie Hedegaard benyttede lejligheden til også at præsentere et forøget fokus i universitetets egen bæredygtighedsindsats:

 

”Aarhus Universitet er en stor organisation og arbejdsplads, og derfor har vi i bestyrelsen ønsket, at vi iværksætter et arbejde omkring en egentlig bæredygtighedsstrategi for universitetet. Så parallelt med fokus på verdensmålene, så er en egentlig proces med at skabe en bæredygtighedsstrategi også sat i gang.”

Konferencen havde samlet et bred palet af oplægsholdere, der med hver sin tilgang gav tilhørerne syn for sagn og idéer med hjem til videre bearbejdning. To paneldebatter fik afsøgt synspunkter og argumenter hos de deltagende, hvor bl.a. også den grønne studenterbevægelse med stort engagement satte ord på den næste generations motivation bag at investere i fremtidens teknologi og forskning nu.

Konferencen rummede deltagelse fra fakulteternes faglige bredde og dybde, der lagde op til at samarbejde over faggrænser og organisatoriske ophæng, og med 22 opsatte stande var det ikke svært at se de mange innovative tilgange til de 17 verdensmål.

Aarhus Universitet har nu muliggjort skabelsen af netværk mellem forskere og eksterne partnere. 

Science & Technology var en central aktør i planlægningen af arrangementet. På fakultetets hjemmeside, kan man læse mere om den del af konferencen.

Forskning, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Samarbejde, Videnskabelig medarbejder, Teknisk/administrativ medarbejder