Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Stor konference på Aarhus Universitet markerer Reformationen

20.-21. maj 2017 åbner Aarhus Universitet dørene for ét af de største arrangementer i Reformationsjubilæet: Den folkeoplysende konference om Reformationen og det danske samfund. Blandt deltagerne er H.M. Dronning Margrethe, kultur-og kirkeminister Mette Bock og den amerikanske professor Francis Fukuyama.

16.05.2017 | Ida Hammerich Nielson

H.M. Dronningen åbner Reformationskonferencen på Aarhus Universitet. Foto Lars Kruse

I 2017 er det 500 år siden, Martin Luther slog 95 teser op på porten til slotskirken i Wittenberg – en begivenhed, der blev startskuddet til Reformationen. Jubilæet markeres med et væld af arrangementer i hele landet, og nu er tiden kommet til den største folkeoplysende begivenhed i Danmark under Reformationsjubilæet: MatchPoints Seminar 2017 - Reformationen og det danske samfund. Omkring 70 eksperter fra forskellige fag vil kaste lys over reformationens betydning for det samfund, vi lever i.

Reformationen har væsentlig betydning
Kirkeminister Mette Bock deltager i konferencen lørdag og åbner den med en tale søndag. Hun udtaler, at den lutherske reformation har haft en væsentlig betydning for det samfund, vi lever i:

”Luther mente, at den enkelte havde et ansvar for og i samfundet, ligegyldig hvem han er, eller hvad hun arbejder med. Dermed var Luther med til at skabe en samfundsmodel, der forudsætter det folkelige fællesskab. Reformationen medførte også, at bystyret og menigheden fik en fælles forpligtelse til at hjælpe de borgere, som er i social nød, og det blev en af forudsætningerne for opbygningen af det danske velfærdssamfund. Han lagde også stor vægt på, at alle børn, både drenge og piger, skulle kunne gå i skole,” siger Mette Bock og tilføjer:

”Naturligvis har også andre strømninger såsom oplysningstiden, de folkelige vækkelser og demokratiets indførelse været med til at give de skandinaviske samfund deres særlige karakter, men den lutherske reformation har haft en væsentlig betydning. Reformationen minder os også i dag om, at udviklingen fra velfærdssamfundet til velfærdsstat ikke må fratage os det personlige ansvar for Næsten, som Luther lagde så afgørende vægt på.”

Forskerne har forskellige syn på reformationen
Lektor Michael Böss, der har organiseret konferencen på vegne af Præsidiet for Reformationsjubilæet, siger: ”Nutidens historikere debatterer omfanget af Reformationens betydning for det samfund, vi har i dag. De er langt fra enige, og konferencen vil bl.a. vise, hvor frontlinjerne i debatten går.”

Aarhus Universitet og Aarhus Kommune er værter for konferencen, som er tilrettelagt i samarbejde med repræsentanter for en række danske universiteter og præsidiet samt Folkeuniversitetet i Aarhus.

Læs mere om konferencen

Kontakt: Michael Böss. Tlf. 20934818. Mail: engmb@cc.au.dk 

Arrangement, Alle grupper, Alle AU-enheder, Enhedsadministration, Ekstern målgruppe