Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tænketanken iNHEALTH på Folkemødet

iNHEALTH, der en studenterdrevet tænketank ved Folkesundhedsvidenskab (FSV) på Aarhus Universitet, deltog i år på Folkemødet på Bornholm i samarbejde med Center for Sundhedssamarbejde. Læs her hvad de seks studerendes første Folkemøde bød på.

04.07.2017 | Josefine Dalsgaard

Tænketanken iNHEALTH startede i efteråret 2016 med et ønske om at styrke den faglige profil på FSV samt båndet mellem de FSV-studerende og erhvervslivet, med det formål at fremme folkesundheden. Folkemødet, der er et stort netværksmøde med mere end 100.000 besøgende forklædt i mere end 3.000 debatter og events, var derfor en oplagt mulighed for at promovere den folkesundhedsvidenskabelige profil.

”Aktiv deltagelse på Folkemødet 2017 gav os muligheden for at udbrede kendskabet til os i erhvervslivet og skabe fremtidige samarbejdspartnere i sundhedsfeltet, i det offentlige såvel som i det private erhvervsliv. Netop muligheden for at styrke kontakten til erhvervslivet og undersøge, hvad virksomheder finder interessant ved FSV-studerende, er meget værd for os,” forklarer Mathias Nielsen, formand og medstifter af iNHEALTH.

Kontakten til Center for Sundhedssamarbejde blev taget på baggrund af en nysgerrighed, der blev vakt et par år tilbage. ”Center for Sundhedssamarbejde afholdte i efteråret 2015 en åbningskonference, hvor idéen om at forbinde universitetets kompetencer med erhvervslivet blev præsenteret. Det vakte vores nysgerrighed, og da vi et år senere selv stiftede en tænketank med det formål at forbinde uddannelsen i folkesundhedsvidenskab sammen med erhvervslivet, var det oplagt for os at tage kontakt til centeret,” siger formand og medstifter af iNHEALTH, Christian Hoe, og fortsætter; ”Vi introducerede vores formål og ambitioner for Center for Sundhedssamarbejde. De har kontakter til erhvervslivet, og vi har kontakt til de studerende. Det blev hurtigt tydeligt, at vi i fællesskab kunne skabe endnu større værdi for virksomheder i henhold til at fremme folkesundheden og udnytte potentialet i sunde medarbejdere”.

Forskellige perspektiver på fremtidig folkesundhed

Bornholm bød på tre fantastiske, solskinsrige dage, hvor iNHEALTH især var synlig ved en stand foran Det Fælles Sundhedstelt på Kæmpestranden. For de studerede fra iNHEALTH var de primære målsætninger med tilstedeværelsen på Folkemødet, at få kontakt til personer inden for det folkesundhedsvidenskabelige felt og samtidig gøre opmærksom på tænketanken og studiet på FSV. Det lykkedes de studerende at interviewe personer med forskellige baggrunde indenfor sundhedssektoren omkring, hvorfor folkesundhed berettiger indsatser i fremtiden. Karakteristisk for Folkemødet er debatter med modstridende holdninger, hvilket også afspejlede sig i interviewene.  Læge og journalist Peter Qvortrup Geisling mente, at staten skal gøre alt for at klæde den enkelte borger på i sundhedsvalget, mens blandt andre Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen og Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, i interviewene fremhævede vigtigheden af at intervenere og sikre, at indsatserne sker tværfagligt med et sundhedsfremmende fokus. Her blev iNHEALTH både gennem interviews og debatter bekræftede i, hvorfor folkesundhed er vigtigt for de fremtidige indsatser i den offentlige sektor.

Debat og deling af sundhedsdata

iNHEALTH skabte desuden opmærksomhed omkring selv sig ved hjælp af en mindre spørgeskemaundersøgelse om deling af sundhedsdata, der blev brugt som et dialogværktøj blandt de folk som kom forbi standen på Kæmpestranden. Undersøgelsen tiltrak mange nysgerrige folkemødedeltagere, der overvejende mente, at indsamling af sundhedsdata kan bidrage til at fremme folkesundheden. Anderledes så det ud i forhold til deling af personlige sundhedsdata, hvilket mange folkemødedeltagere var kritiske overfor, idet de ikke ønskede at dele data om sig selv.

For de studerende fra iNHEALTH bød Folkemødet desuden på deltagelse i debatter, om blandt andet mental sundhed, et værdistyret sundhedsvæsen, sundhedskommunikation og meget andet. ”Vi blev mødt af nysgerrige, interesserede og anerkendende personer, der var gavmilde med deres tid, tanker og holdninger til det folkesundhedsvidenskabelige felt samt erfaringer og forslag til netværksstrategier, hvilket var fedt at opleve,” siger Mathias Nielsen.

De studerende fra iNHEALTH er enige om, at beslutningen om at sige ja til tilbuddet om at deltage i Folkemødet 2017 på mange måder var den rigtige. ”Center for Sundhedssamarbejde er en værdifuld samarbejdspartner med en spændende kontaktflade,” siger Christian Hoe; ”De bidrog på Bornholm til spændende kontakter samt til det arbejde, som vi brænder for; nemlig at vise virksomheder og studerende potentialet i at investere i folkesundhedsvidenskabelige løsninger”.

Se iNHEALTHs video fra Folkemødet 2017: https://www.facebook.com/inhealthfsv/

Læs mere om iNHEALTH: https://www.inhealth.dk

 

 

Arrangement, Offentligheden/Pressen, Susa, Susa