Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tandfeer rejser til Gambia – igen

For fjerde gang drager klinikassistent Elisabeth Jensen og tandplejer Pernille Hjort Mose fra SKT mod Gambia for at lære de afrikanske børn om tandhygiejne. Seks elever fra SKT har sparet op til, at de i år kan være en del af tandeventyret.

27.10.2015 | Malene Løvig Nielsen

Tandsygdomme er blandt de fem hyppigste dødsårsager i Gambia. Det var en af grundene til, at Elisabeth Jensen og Pernille Hjorth Mose i 2012 dannede Tandfeerne og rejste til Afrika, for at hjælpe med at nedbryde denne statistik. Siden da har de hvert år hevet to uger ud af kalenderen til at rejse til Gambia for at hjælpe 250 elever i alderen 4-8 år på en skole i landsbyen Gunjur med at få sundere tænder.

”Først tænkte vi, at det kun skulle være én rejse. Men vi indså hurtigt, at vi ikke kunne slippe det. Vi blev bekræftet i, at det er det rigtige, vi gør,” siger Elisabeth Jensen.

Gennem projektet lærer de to ildsjæle de afrikanske børn at børste tænder, de undersøger hvert barns mund, afholder forældremøder og underviser også lærerne i, hvor vigtigt en god tandhygiejne er.

”Da vi for anden gang kom tilbage til skolen omfavnede skoleinspektøren os, fordi vi havde fået børnenes munde til at stoppe med at bløde. Og vi kan også tydeligt se, at børnene har fået en bedre mundhygiejne,” fortæller Elisabeth Jensen.

Undervejs er alt blevet journalført, og dokumenteringen viser en markant forbedring for børnenes tandsundhed.

15.000 kr. af egen lomme

Sidste år tilbød tandfeerne elever fra Tandplejeruddannelsen og Klinikassistentuddannelsen ved SKT at rejse med til Afrika. Det takkede fire elever ja til.

”Ved at være flere fik vi tid til at reflektere over det vi observerede og oplevede. To af eleverne skrev efterfølgende bachelorprojekt om turen. Deres erfaringer gør, at vi i år har nogle områder, vi vil have i fokus – eksempelvis undervisning af lærerne, ” forklarer Elisabeth Jensen.

I år har fem elever fra Tandplejeruddannelsen og en elev fra Klinikassistentuddannelsen takket ja til at rejse med til Gambia. Nanna Kroer Møller er en dem:

”I Gambia har vi ikke de samme midler til rådighed, så vi skal være kreative, når vi foretager undersøgelser af eleverne. Fx bruger vi en pandelampe som lys, vat til at tørlægge i stedet for sug og eltandbørste til at pudse af med. Vi skal også tænke kreativt og tilpasse vores undervisning i tandsundhed til deres hverdag og behov. Det tror jeg vil udvikle mig rigtig meget fagligt,” forklarer Nanna Kroer Møller, der læser til tandplejer.

De to ugers oplevelser og læring i Gambia koster Nanna Kroer Møller 15.000 kr. Og selv om det som studerende er meget at hive ud af budgettet, er hun sikker på, at det er pengene værd:

”Jeg har overhovedet ikke tænkt på pengene i min beslutning om at tage med. Det kan ikke måles med den forskel, vi gør for børnene, ved bare at lære dem så basal en ting som at børste tænder,” siger Nanna Kroer Møller.

Tandfeerne rejser til Gambia i november måned.

Giv de studerende din stemme

Hjælp de seks studerende på Tandplejeruddannelsen og Klinikassistentuddannelsen med at vinde oktober måneds kapløb hos Spar Nord Fonden om 10.000 kr.

Afstemningen foregår på Spar Nord Fondens hjemmeside: 10tilforskel.dk

Hvis tandfeerne vinder de 10.000 kr., vil de studerende modtage pengene til deling, så de får en lille anerkendelse for, at de bruger deres tid og penge på at hjælpe børn i Gambia.


Om Tandfeerne

  • Klinikassistent Elisabeth Jensen og Tandplejer Pernille Hjort Mose har skabt projektet tandfeerne
  • Siden 2012 er de en gang årligt rejst til Gambia, hvor de har brugt 14 dage på at lære de afrikanske børn om tandhygiejne
  • Sidste år fik tandfeerne sendt en container til skolen. Den er nu opstillet i skolegården, og er tandfeernes faste klinik, når de er på besøg
  • I 2014 tilbød de for første gang studerende ved SKT at rejse med til Gambia
  • Følg tandfeerne på Facebook

Yderligere oplysninger

Tandplejer Pernille Hjort Mose
Aarhus universitet, SKT
phjorth@ohcare.au.dk

Klinikassistent Elisabeth Jensen
Aarhus Universitet, SKT
ehjensen@ohcare.au.dk

 

 

Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Odontologi, Health, Videnskabelig medarbejder