Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Tandlæge modtager tyggegummi-pris

Peter Bangsgaard Stoustrup, lektor, specialtandlæge og ph.d. på Aarhus Universitet, modtager Bagger Sørensen Fondens Talentpris 2016. Det var et studiejob på netop den vejlensiske tyggegummifabrik, som inspirerede den unge tandlæge til at forske.

20.09.2016 | Helle Horskjær Hansen

Et weekendjob på Gumlink, tyggegummifabrikken i Vejle, tilbage i begyndelsen af 00’erne kickstartede Peter Bangsgaard Stoustrups forskerkarriere. Her gik han og en studiekammerat og gjorde rørledninger rene for sødestoffer. Og på de lange gange med tung, sødlig duft fik de to unge studerende vendt forskellige ting. Blandt andet om sødestoffer påvirker mundhulebakterierne. Nørdet vil nogen måske sige, men interessen for forskning blev vakt.

Nu modtager den 37-årige forsker  Bagger Sørensen Fondens Talentpris 2016. Prisen får han for sin store videnskabelige produktion inden for gigt i kæbeleddene hos børn og unge. Hans CV tæller blandt andet en publikationsliste, som indeholder førsteforfatterskaber i anerkendte gigttidsskrifter som ”Nature Reviews Rheumatology” og ”Journal of Rheumatology.”

”Det er en ekstra stor ære at modtage Bagger-Sørensen Fondens Talentpris. Prisen har nemlig rødder i Vejle, hvor jeg er fra, og tyggegummifabrikken spillede en central rolle i min interesse for forskning. Prisen minder mig om begyndelsen på det hele og også om alle de mange timer, der er lagt i forskningen fra dengang og frem til nu,” fortæller Peter Bangsgaard Stoustrup, fra  Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet.

Bedre behandling til børn med gigt i kæbeleddene

Prismodtageren er bestyrelsesmedlem i organisationen euroTMjoint, som er et internationalt netværk for forskere og klinikere, der arbejder med forskning og behandling af børn med gigt i kæbeleddene. Organisationens formål er at promovere forskningssamarbejde på tværs af faglige grænser og omfatter derfor både specialtandlæger, børnegigtlæger, kæbekirurger og røntgenlæger.

Peter Bangsgaard Stoustrup er forskningsansvarlig for et af netværkets internationale arbejdsgrupper. Arbejdsgruppen har arbejdet på at etablere globale retningslinjer for klinisk diagnostik og forløb for børn og unge med gigt i kæbeleddene. Et arbejde, der involverer 16 internationale centre. Anbefalingerne bliver offentliggjort i 2016-2017, og på verdensplan forventes disse at kunne være med til at forbedre kvaliteten af den kliniske ansigtsundersøgelse af patienter med gigt i kæbeleddene.

Peter Bangsgaard Stoustrup er født og opvokset i Vejle. Han bor på Mols med sin kone og parrets tre børn. Peter Bangsgaard Stoustrup begyndte uddannelsen til tandlæge i Aarhus i 2000. Efter sin afgangseksamen på tandlægeuddannelsen, blev han i 2010 ph.d., og i 2015 specialtandlæge i tandregulering. Han har været forskningsaktiv siden 2004.

Prisen modtager Peter Bangsgaard Stoustrup  ved en ceremoni i Bagger-Sørensen Fonden den 22. september 2016.

Yderligere oplysninger

Peter Bangsgaard Stoustrup
Aarhus Universitet, Institut for Odontologi og Oral Sundhed
Direkte tlf.: 87 16 74 16
Mail: pstoustrup@dent.au.dk



Navnenyt, Offentligheden/Pressen, Institut for Odontologi, Health, Health