Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

To topforskere fra Aarhus Universitet modtager Holst-Knudsens Videnskabspris

I år er det 60 år siden, at Aarhus Universitet uddelte Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris for første gang. En pris, der i dag er én af Danmarks ældste videnskabspriser. Onsdag d. 30. maj modtager to forskere prisen på 100.000 kr. for at have udmærket sig på allerhøjeste niveau. Ved samme lejlighed uddeler Aarhus Universitets Forskningsfond fem ph.d.-priser.

28.05.2018 | Ida Hammerich Nielson

Professor i økonomi Annette Vissing Jørgensen og professor i astronomi Jørgen Christensen-Dalsgaard modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2018. Foto: Lars Kruse

Professor i astronomi Jørgen Christensen-Dalsgaard fra Aarhus Universitet modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2018. Jørgen Christensen-Dalsgaard er en af de mest betydningsfulde forskere inden for studiet af stjernerne i nyere tid og har været en drivende kraft i udforskningen af exoplaneter; planeter i kredsløb om andre stjerner. Jørgen Christensen-Dalsgaard har i de seneste år modtaget flere store forskningsbevillinger, hvilket har ført til en markant styrkelse af forskningsfeltet i Danmark og i særdeleshed på Stellar Astrophysics Centre.

Professor i økonomi Annette Vissing Jørgensen, der er uddannet fra Aarhus Universitet, men som nu arbejder på University of California, modtager Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2018. Hendes nyeste forskning handler om, hvordan udviklingen i aktieafkast påvirker amerikansk pengepolitik, og om denne påvirkning er uhensigtsmæssig stor. Hun har lavet rådgivende arbejde for det amerikanske centralbanksystem og været med i bestyrelsen i American Finance Association og European Finance Association.


Læs mere om Jørgen Christensen-Dalsgaard og Annette Vissing Jørgensen


Priser til fem talentfulde ph.d.er

Ved prisoverrækkelsen onsdag d. 30. maj uddeler Aarhus Universitets Forskningsfond sin talent-pris på 50.000 kr. Priserne går til fem ph.d.er fra Aarhus Universitet, som har gjort sig ganske særligt bemærket, både med deres forskningsresultater og med den måde, de har formidlet dem på. Prismodtagerne er:

Jesper Aagaard (pædagogisk psykologi) har udført empiriske studier i gymnasieklasser, som afslører den dragende magt, som de sociale medier kan have, samt hvordan teknologivaner kan påvirke kvaliteten af både læring og social interaktion.

Amin Salami Dehkharghani (kvantemekanik) har bidraget til at lægge et fundament for forståelsen af éndimensionelle kvantesystemer. Det kan få stor betydning for fremtidig teknologi.

Toke Isaksen (neurofysiologi) har ved hjælp af forsøg på mus lokaliseret en defekt i hjernecellers natrium-kalium-pumpe. Fundet kan få betydning for fremtidig behandling af nervesygdomme.

Sigrún Schmidt (registerstudier) har udviklet en ny metode til at studere den lidt gådefulde og meget ubehagelige sygdom helvedesild. En teori om, at den kan udløses af stress, må foreløbig opgives.

Winnie Soon (Softwarekunst) har udviklet en ramme til at analysere begrebet liveness inden for computerkultur, altså hvad det vil sige, at noget foregår live, og hvordan det opfattes.

Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris blev uddelt første gang i 1958 – i år er det således 60 år siden, at prisen blev uddelt første gang. Se film om Carl Holst-Knudsen

Yderligere oplysninger:

 Fra Aarhus Universitet: Ida Hammerich Nielson ihn@au.dk 60202626

Fra Aarhus Universitets Forskningsfond: Henrik Dalgaard: hd@auff.dk, 8715 3354/2382 3230

Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet, Alle AU-enheder