Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Transportproteinets rolle – så andre også forstår

Ærespris til ph.d.-studerende for i særklasse æstetisk og vellykket formidling af molekylære mekanismer, der kan få betydning for fremtidens behandling af stofmisbrugere og depressive.

15.09.2016 | Nanna Jespersgård

Saida Saids prisvindende poster beskriver i molekylære detaljer struktur og funktion for en gruppe af hjernens transportproteiner med betydning for bl.a. stofafhængighed.

Ph.d.-studerende Saida Said forsker ikke bare i, hvordan en gruppe af hjernens transportproteiner, der spiller vigtige roller i stofafhængighed og depression, fungerer som molekylære støvsugere, og hvordan de interagerer med medicin. Hun formidler også sine specialeresultater så visuelt overbevisende, at det har affødt både en publicering og en ærespris for særlig vellykket formidling på konferencen "Transmembrane Transporters in Health and Disease" i Wien.

Der findes mange posterkåringer på konferencer, men Saida Said er lykkedes med noget ud over det sædvanlige, fordi hun giver sit i særklasse tunge og komplekse stof en ny visuel appel, mener Steffen Sinning, der er Saida Saids vejleder på Translational Neuropsychiatry Unit på Institut for Klinisk Medicin.

Den forskning, som ligger bag hædersprisen, er udført som led i et tværfagligt samarbejde, der også involverer Institut for Molekylærbiologi og Genetik samt Kemisk Institut, og det brede samarbejde har haft afgørende indflydelse på både forskningsresultatets tyngde og formidlingen af de centrale pointer.

Den interdisciplinære tilgang åbner nye døre

Den prisvindende poster beskriver i molekylære detaljer struktur og funktion for en gruppe af hjernens transportproteiner med betydning for stofafhængighed og depression, og ifølge Steffen Sinning er det i høj grad den interdisciplinære tilgang, der har åbnet for en ny molekylær forståelse af transportproteinernes vigtige rolle i psykiatri.

”Den interdisciplinære tilgang er krævende, men har skabt en synergi mellem den strukturelle forståelse af et proteins opbygning og biokemiske studier af proteinets funktion, som også kommer til udtryk i posteren. Den synergi og betydningen af den grundvidenskabelige molekylære forskning har priskomiteen haft den faglige ballast og specialviden til at påskønne,” siger Steffen Sinning.

Han peger på, at interdisciplinær forskning er et særligt fokusområde for Aarhus Universitet, og at forskningsformidling af komplekst stof ikke kun er vigtigt i fagfælle-kredse. Formidlingstalentet er også fremhævet i Universitetsloven, der taler om forpligtelsen til at dele viden i bredere forstand:

”Det er af mange årsager vigtigt at kunne formidle sin forskning, og hvis man i plakatform kan formidle 'den molekylære mekanisme til at overvinde det hastighedsbegrænsende trin i monoamin neurotransmitter transport', så det næsten bliver kunst, så har man et godt udgangspunkt,” siger Steffen Sinning.

 



Det er svært at yde en poster retfærdighed i uddrag på et website, men ovenstående lille udsnit kan illustrere den æstetik, der i kombination med forskningsprojektets tyngde, gav Saida Said hædersprisen. 

Kan på sigt få betydning for stofmisbrugere 

Saida Saids beskrivelse af transportproteinets fulde funktion kan på længere sigt betyde bedre muligheder for at reducere hjernepåvirkningen af ecstacy og amfetamin. Saida Said påbegyndte i februar en ph.d. med Steffen Sinning som vejleder i et interdisciplinært samarbejdsprojekt med Hanne Poulsen fra DANDRITE centeret.

Dele af posterens centrale forskningsresultater er publiceret i Nature Communications (Malinauskaite, Said et al, Nature communications, 2016): 

http://www.nature.com/ncomms/2016/160525/ncomms11673/full/ncomms11673.html

 

 

Videnskabelig medarbejder, Sundhed og sygdom, Forskning, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Klinisk Medicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder