Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Transvaginal ultralyd kan være et nyt værktøj i tidligere opsporing af ovariecancer

Diagnosticeringen af ovariecancer beror på symptomer, da der ikke er grundlag for screening. Direkte adgang til transvaginal ultralyd via almen praksis kan være et brugbart værktøj i tidligere opsporing. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra Aarhus Universitet.

12.06.2019 | Lone Niedziella

Marie Louise Ladegaard forsvarer sin ph.d.-afhandling ”Earlier detection of ovarian cancer in general practice” tirsdag den 2. juli 2019 kl. 14.00 på Aarhus Universitet.

Ovariecancer, kræft i æggestokkene, er den mest alvorlige kræftsygdom i underlivet. Det skyldes, at den ofte har spredt sig, når den diagnosticeres. Da screening i den generelle befolkning ikke reducerer dødeligheden, screenes der ikke for denne kræfttype i Danmark. Evaluering af symptomatiske kvinder er derfor den bedste mulighed for at diagnosticere sygdommen tidligere. En eventuel tidligere diagnose afhænger af, om kvinden kommer til sin praktiserende læge med symptomer, og om lægen har mulighed for at agere hurtigt og hensigtsmæssigt.

Almen praksis spiller dermed en helt afgørende rolle for opsporing af ovariecancer. Alligevel er der en lang række ubesvarede spørgsmål om den diagnostiske proces for denne kræfttype: Hvor ofte er den praktiserende læge involveret i diagnosen af ovariecancer? Hvilke symptomer kommer kvinderne først med? Hvor ofte henviser lægen til kræftpakken? Er der på diagnosetidspunktet forskel på kræftstadiet blandt kvinder med en læge, som ofte anvender transvaginal ultralyd sammenlignet med kvinder med en læge, som sjældent anvender transvaginal ultralyd? Og kunne direkte adgang til transvaginal ultralyd være et brugbart værktøj i almen praksis til tidligere opsporing af ovariecancer?

Disse spørgsmål har Marie-Louise Ladegaard Baun belyst i et nyt ph.d.-projekt ved Aarhus Universitet, Health, hvor knap 500 praktiserende læger i Region Midtjylland gennem 13 måneder fik mulighed for at henvise kvinder med vage og uspecifikke symptomer direkte til transvaginal ultralyd.

Kræftpakken passer til under halvdelen

Projektet viser, at over 90 pct. af de undersøgte kvinder med ovariecancer havde konsulteret deres egen læge med symptomer i året op til diagnosen. Lægen mistænkte kræft hos 39 pct., og 36 pct. af kvinderne blev henvist til kræftpakken for ovariecancer. Mere end 60 pct. af kvinderne præsenterede først vage og uspecifikke symptomer til den praktiserende læge. Denne gruppe kvinder synes ikke at have haft gavn af kræftpakken, og de havde en øget risiko for at opleve et langt diagnostisk forløb.

Kvinder, som var tilknyttet praktiserende læger med den højeste transvaginale ultralydsrate, havde større sandsynlighed for at blive diagnosticeret med ovariecancer på et tidligt stadie sammenlignet med kvinder, som var tilknyttet læger med den laveste rate. Denne sammenhæng sås dog kun før indførelsen af kræftpakken. Dermed kan øget opmærksomhed på symptomer og let adgang til transvaginal ultralyd muligvis være med til at sikre diagnosticering af ovariecancer i tidligere stadier.

Projektet viser også, at det er muligt at give praktiserende læger direkte adgang til transvaginal ultralyd for kvinder med vage og uspecifikke symptomer. Over halvdelen af lægerne valgte at bruge henvisningsmuligheden mindst én gang. Mere end 20 pct. af kvinderne havde et abnormt skanningsresultat, hvoraf 3 blev diagnosticeret med en urogynækologisk cancer, men ingen tilfælde af ovariecancer blev diagnosticeret.

Forsvar den 2. juli 2019

Ph.d.-afhandlingen og de tre tilknyttede videnskabelige artikler udgår fra Health ved Aarhus Universitet. Projektet er udført i tæt samarbejde mellem Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis, Forskningsenheden for Almen Praksis i Aarhus og Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Projektet har bl.a. modtaget støtte fra Praksisforskningsfonden, Kræftens Bekæmpelse, Region Midtjylland, CanTest, Dagmar Marshall Foundation og Aarhus Universitet.

Marie-Louise Ladegaard Baun forsvarer sin ph.d.-afhandling ”Earlier detection of ovarian cancer in general practice” tirsdag den 2. juli 2019 kl. 14.00. Alle er velkomne til at overvære det offentlige forsvar i Samfundsmedicinsk Auditorium (lokale 101), bygning 1262, Aarhus Universitet, Bartholins Allé 4, 8000 Aarhus C.

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Marie Louise Ladegaard Baun
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed &
Forskningsenheden for Almen Praksis & Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis
E-mail: malu@ph.au.dk


Ph.d.-afhandlingens tre videnskabelige artikler:

  • Den første artikel præsenterer et nationalt befolkningsbaseret kohortestudie, som bygger på data fra en spørgeskemaundersøgelse og nationale registre. Studiet viser, at den praktiserende læge var involveret i mere end 90 pct. af diagnoserne. I alt 61 pct. af kvinderne præsenterede først vage og uspecifikke symptomer, og 36 pct. at kvinderne blev henvist gennem kræftpakken for ovariecancer. Kvinder med vage og uspecifikke symptomer havde lav sandsynlighed for at blive udredt i kræftpakke og øget risiko for at opleve et langt diagnostisk forløb.

    Ovarian cancer suspicion, urgent referral and time to diagnosis in Danish general practice: a population-based study. Baun MLL, Jensen H, Falborg AZ, Heje HN, Petersen LK, Vedsted P (accepteret til udgivelse i Family Practice, Marts 2019).

  • Den anden artikel er baseret på registerdata. Dette studie viser, at læger med den højeste ultralydsrater havde større sandsynlighed for at finde ovariecancer i tidligt stadie sammenlignet med læger med den laveste ultralydsrater. Det gjaldt dog kun for perioden før indførelsen af kræftpakken for ovariecancer.

    Ovarian cancer stage, variation in transvaginal ultrasound rates and the impact of an urgent referral pathway: a national ecological cohort study. Baun MLL, Falborg AZ, Hjertholm P, Petersen LK, Vedsted P (submitted).

  • Den tredje artikel omhandler et prospektivt kohortestudie, hvor praktiserende læger i dele af Region Midtjylland blev tilbudt direkte adgang til transvaginal ultralyd for kvinder på 40 år eller derover med vage og uspecifikke symptomer. Studiet viser, at 50 pct. af lægerne valgte at henvise til ultralydsskanning mindst én gang i løbet af projektperioden. I alt 479 kvinder blev henvist. Heraf havde 104 abnorme skanningsresultater, 68 fik foretaget yderligere undersøgelser, og 7 fik foretaget en større operation, 3 blev diagnosticeret med urogynækologisk cancer, men ingen blev diagnosticeret med ovariecancer i løbet af projektperioden.

    Direct access to transvaginal ultrasound through general practice for earlier detection of ovarian cancer: a feasibility study. Baun MLL, Dueholm M, Heje HN, Hamilton W, Petersen LK, Vedsted P (submitted).
Forskning, Sundhed og sygdom, Alle grupper, CAP, CAP, FEAP, FEAP