Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Unge fra hele landet dyster om fremtidens udfordringer

Hvordan skaber vi den mest klimavenlige by, og hvad skal der til for at gøre folk til aktive lokale medborgere? Det er nogle af de spørgsmål, gymnasieelever fra hele landet skal debattere, når de mødes fra den 30. marts til den 1. april til Studenterparlament på Aarhus Universitet. Parlamentet er en del af et europæisk projekt, og vinderne i Aarhus skal til sommer deltage i et europæisk studenterparlament under EuroScience Open Forum i København.

24.03.2014 | Bjørg Tulinius

Gymnasieelever fra hele landet mødes fra den 30. marts til den 1. april på Aarhus Universitet, hvor de i tre dage skal deltage i et studenterparlament og på den måde helt konkret lære, hvordan debat og demokrati fungerer i praksis.

Under emnet "Fremtiden for vores by" skal 1. og 2. g’ere vælge mellem fem delemner, som de sammen med andre unge arbejder med at finde mulige bud og løsninger på. Disse skal præsenteres på studenterparlamentets sidste dag, hvor grupperne mødes i en endelig debat, og der kåres en vinder inden for hvert emne.

Til sommer skal de danske vindere deltage i den europæiske udgave af Studenterparlamentet, hvor debatten så foregår på engelsk mellem unge fra 17 forskellige lande. Det europæiske parlament finder sted i København i forbindelse med EuroScience Open Forum, der er Europas største tværvidenskabelige videnskabskonference.

I dialog med forskerne

Gymnasieeleverne får i løbet af de tre dage inspiration og vejledning fra både universitetsstuderende og forskere på universitetet, og hele ideen bag både det nationale og det efterfølgende europæiske studenterparlament er at styrke dialogen mellem gymnasieelever og videnskabelig forskning.

" På den måde giver vi gymnasieeleverne et forum, hvor de kan debattere aktuel forskning, lære hvordan parlamentariske beslutningsprocesser foregår og ikke mindst bidrage med deres konkrete ideer til en fremtid, som vi alle kan leve i og med. Ved den europæiske finaledebat møder de så unge fra en lang række lande, hvor selve ideen med demokratiet bliver opfattet forskelligt, så på den måde kommer de også til at lære meget af hinanden. Man kan sige, at de udvikler deres talent, samtidig med at de skaber en værdi for samfundet," siger Mette Thunø, der er dekan for Arts på Aarhus Universitet.

Studenterparlamentet på Aarhus Universitet arrangeres med støtte fra Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet.

"Danmark har brug for iderige forskere til at løse fremtidens store globale udfordringer. Det er forskning, viden og ideer, der skal løse for eksempel klimaproblemer og trafikale udfordringer, og det er netop det, de unge skal arbejde med i disse dage. Derfor er studenterparlamentet et meget spændende projekt", siger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

  • Du kan læse mere om projektet European Student Parliaments og om den europæiske finaledebat på www.studentparliaments.eu
  • For yderligere oplysninger om det danske studenterparlament kontakt June Lyngbak Fogh Holst jfh@adm.au.dk eller mobil: 21 82 93 53.

?

?

?

?

Samarbejde, Alle grupper, Ekstern målgruppe, Aarhus Universitet