Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Vi vil holde patienterne smertefri uden at bruge morfin

Overlæge Thomas Fichtner Bendtsen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital forsker i smertelindring efter operationer i hofte, knæ og ankel – uden brug af morfin. Nu har han fået penge til at udvide sit forskningsfelt i et femårigt klinisk professorat.

25.06.2019 | Sabina Bjerre Hansen

Overlæge Thomas Fichtner Bendtsen kan som ny klinisk professor udvide sit forskningsfelt, så han fremover også kan hjælpe patienter med langvarige og kroniske smerter. Foto: privat.

Overlæge Thomas Fichtner Bendtsen kan som ny klinisk professor udvide sit forskningsfelt, så han fremover også kan hjælpe patienter med langvarige og kroniske smerter. Foto: privat.

Thomas Fichtner Bendtsen og hans forskningsgruppe er blandt de førende i verden til at udvikle nye teknikker til lindring af akutte smerter efter operation med lokalbedøvelse. Forskningsgruppen har særligt fokus på at udvikle nye teknikker til vha. ultralyd at give nerveblokader i de store vægtbærende led som fx hofter og knæ. Målet er at sikre patienterne smertefrihed uden brug af morfin.

Med det nye professorat kan Thomas Fichtner Bendtsen udvide sit forskningsfelt til også at omfatte udvikling af nye teknikker til behandling af langvarige og kroniske smerter efter operation – bl.a. ved at blokere nerven med ekstrem kulde eller elektrisk strøm. På den måde kan patienternes smerter lindres i måneder og endda år.

Forskningen har indtil nu primært været finansieret af en bevilling fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney-Møllers Fond til Almene Formål, mens Salling Fondene finansierer det femårige professorat. 

Kontakt

Overlæge, klinisk professor, ph.d. Thomas Fichtner Bendtsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og 
Aarhus Universitetshospital, Bedøvelse og Operation Nord
Mail: tfbe@clin.au.dk

Navnenyt, Forskning, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Sundhed og sygdom, Ph.d.-studerende, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder