Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ensrettede censornormer og mindre ekstern censur på Health

Fakultetsleden har netop vedtaget nye normer for censorhonorarer på Health. Samtidig nedbringes fakultetets brug af ekstern censur. De nye regler skal skabe mere gennemskuelige forhold for censorer og bringe brugen af ekstern censur på niveau med andre danske universiteter.

18.01.2019 | Simon Byrial Fischel

Fra sommereksamenerne 2019 gælder der nye ensrettede regler for censorhonorarer på Health. Samtidig er det besluttet, at fakultetet fremover skal nedbringe brugen af ekstern censur. Foto: Simon Fischel

To timers skriftlig eksamen vil fremover udløse den samme mængde arbejdstid og samme honorar for en censor, uanset hvilken uddannelse bedømmelsen finder sted på. Det sker efter, at fakultetsledelsen på Health har vedtaget et nyt normsæt, som ensretter, hvordan censorer aflønnes på tværs af institutter og uddannelser. De nye regler træder i kraft fra sommereksamenerne 2019.

Censornormerne skal sikre øget gennemsigtighed, gøre reglerne nemmere at administrere og mere rimelige efter kritik fra censorer, som fandt det gamle system uigennemskueligt og i nogle henseender uretfærdigt. Det nye normsæt er vedtaget efter drøftelser med studienævn, censorformandskaber og Akademisk Råd og lægger sig op ad lignende normer fra Science and Technology på AU og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Mindre ekstern censur
I samme forbindelse har fakultetsledelsen besluttet at nedbringe brugen af ekstern censur på Health. Fakultetets uddannelser har nemlig tradition for at anvende ekstern censur i betydeligt højere grad end på tilsvarende uddannelser ved andre danske universiteter. For eksempel bedømmes 89 pct. af ECTS-pointene på AU’s bacheloruddannelse i medicin med ekstern censur mod 43 pct. på samme uddannelse ved Københavns Universitet.  

Health anvender i dag ca. 5,7 mio. kr. pr. studieår til honorarer til eksterne censorer. Det anslås, at institutterne samlet kan spare ca. 3 mio. kr. årligt ved at reducere brugen af ekstern censur til eksamensbekendtgørelsens minimumskrav på 33 pct. af uddannelsernes ECTS-point. Det er derfor besluttet, at de enkelte uddannelser skal arbejde med at nedbringe brugen af ekstern censur, så de når et leje, der minder om søsteruddannelserne på andre universiteter. Det vil rent praktisk komme til at ske i forbindelse med de igangværende revisioner af uddannelsernes studieordninger.

Kontakt
Uddannelseschef Anna Bak Maigaard
Administrationscenter Health - HE Studier
Mail: annabak@au.dk
Mobil: +45 20 41 27 40

Uddannelse, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Administrativt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin, Politik og strategi, Ph.d.-studerende