Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Nyt dansk klinisk studium - Nicotinamide Riboside (NR) – et kosttilskud med effekt på fedme og diabetes

Nyt dansk klinisk studium. Kosttilskud nyder stor bevågenhed i den brede befolkning, og nyheder om kosttilskud pryder jævnligt spisesedlerne i den kulørte dagspresse med løfter om gavnlige virkninger på gængse livsstilssygdomme. De sensationsprægede overskrifter baserer sig dog ofte på resultater fra prækliniske studier i dyremodeller, hvorimod efekterne mere sjældent er dokumenteret hos mennesker. Nicotinamide Riboside (NR) – et kosttilskud med effekt på fedme og diabetes i mus.

31.10.2019

Nicotinamide Riboside (NR) er en naturligt forekommende variant af vitamin B3, der forhandles som kosttilskud i USA (Niagen , ChromaDex) og promoveres for at facilitere sund aldring. 

I de senere år har NR skabt opmærksomhed og begejstring i videnskabelige kredse, da vitaminet i prækliniske studier har demonstreret et terapeutisk potentiale – blandt andet ved behandling af aldersrelaterede tilstande som fedme og diabetes. 

Ved oralt tilskud af NR i muse med overvægt, nonalkoholisk fedtleversygdom (NAFLD) og type 2-diabetes er der observeret forbedringer på en række metaboliske parametre inklusive insulinfølsomhed, glukosetolerance, kolesterolniveau, fedtindhold i leveren, fedtprocent og kropsvægt.  

Læs hele artiklen her

Læs som PDF

Forskning, Offentligheden/Pressen, Farmakologi, Farmakologi