Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny opdatering og nye retningslinjer gør Zoom sikker at bruge til eksaminer

En ny sikkerhedsvurdering understreger, at Zoom frit kan bruges til både votering, opgaver med klausulering og andre aktiviteter, som kan omfatte følsomme personoplysninger og fortrolige data.

28.04.2020 | Thomas Grønborg Sørensen

Foto: Colourbox

Zoom er så sikkert et redskab, at det frit kan bruges til stort set alle former for mundtlige eksaminer på Aarhus Universitet.

Det viser en it-sikkerhedsundersøgelse fra DEIC (Danish e-Infrastructure Cooperation), som er de danske universiteters fælles indkøber af digital infrastruktur.

Og AU’s egen it-sikkerhedsvurdering viser det samme. Det forklarer universitetets Data Protection Officer (DPO), Søren Broberg Nielsen:

”Meget af den kritik, Zoom har fået, har været rettet mod gratisversionen eller den kommercielle version. Derfor er den ikke så relevant for AU, så længe man sørger for at følge vores retningslinjer. De danske universiteter har nemlig et helt andet setup, hvor al data er krypteret og bliver i Norden på DEIC’s platform. Sammen med Zooms nyeste opdatering (version 5.0, som udkom 27.april, red.) betyder det, at både vi og DEIC fastslår, at man ved at følge retningslinjerne roligt kan bruge tjenesten – også til at behandle data, der indeholder følsomme personoplysninger eller er fortrolige”.

Der må voteres

Den nye sikkerhedsvurdering betyder eksempelvis: 

  • at censor og eksaminator nu kan votere via Zoom,
  • at Zoom kan bruges ifm eksamensopgaver under klausulering; f.eks. opgaver med erhvervssamarbejde
  • at sundhedsuddannelser kan bruge Zoom til eksamensformer, der kan omfatte patientcases

Leder af Aarhus Universitets EDU-it hub, Anders Hyldig, glæder sig over den klare udmelding fra DEIC:

”Zoom er under coronakrisen blevet en utrolig vigtig del af AU’s digitale værktøjskasse. Det betyder meget for gennemførelsen af eksaminer, at undervisere og studerende nu kan bruge tjenesten til flere ting uden at skulle bekymre sig om it-sikkerheden”.

Nyt eksamenssite er på vej

EDU-it hubben samarbejder i øjeblikket med de pædagogiske centre om et nyt eksamenssite, der samler de overordnede retningslinjer og anbefalinger til at anvende digitale eksamensformer. Sitet skal ifølge Anders Hyldig være en ressource, som både undervisere og studerende kan trække på for at sikre, at eksaminer kan gennemføres så smidigt og sikkert som muligt. 

Både han og Søren Broberg Nielsen indskærper samtidig alle undervisere og studerende, at man skal følge DEIC’s anbefalinger for at garantere it-sikkerheden tilstrækkeligt under eksaminer:

  • Brug kun den Zoom klient, der tilbydes af DeiC gennem WAYF – det er ikke tilladt at bruge website-versionen.
  • Kontrollér, at din Zoom-installation er opdateret, gerne dagligt (5.0-versionen er udkommet 27.april). 
  • Brug altid “waiting room” feature, hvis det er muligt, da dette tillader større kontrol over, hvem der deltager i møderne.
  • Alle møder skal have et kodeord
  • Send kodeord til deltagerne via andre kanaler, som fx mail.
  • Brug aldrig dit personlige møde id, men vælg I stedet “one-time meeting id” eller ændr din opsætning, så du har aktiveret ”generate automatically” 

Se evt. også den FAQ, som DEIC har lavet ifm. kritikken af Zoom.

Uddannelse, Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet