Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny teknologi skal spotte leverkræft langt tidligere

En ny superfølsom scanningsmetode kan i kombination med avanceret kunstig intelligens finde selv små tumorer i leveren langt tidligere, end det er muligt i dag. Lektor Christoffer Laustsen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital står i spidsen for projektet, der får 3 mio. kr. fra ’Knæk Cancer’-indsamlingen.

19.11.2020 | Lise Wendel Eriksen

Lektor og forskningsleder Christoffer Laustsen får 3 mio. kr. fra Kræftens Bekæmpelse til at afprøve ny MR-scanningsmetode til tidlig opsporing af leverkræft. Foto: Privat

Antallet af leverkræfttilfælde er stigende i Danmark. Alligevel har vi ingen billedmæssige undersøgelser, der er præcise eller følsomme nok til at kunne finde meget små kræfttumorer i leveren. Forskningsleder og lektor Christoffer Laustsen afprøver i et nyt forskningsprojekt en ny superfølsom MR-billeddannelsesteknik, som i kombination med kunstig intelligens kan hjælpe lægerne med at diagnosticere leverkræft mere præcist og tidligere end i dag.

I den nye MR-scanningsmetode bruger forskerne et kontraststof, der er mere end 20.000 gange forstærket i forhold til konventionelle MR-metoder. Derfor kan de meget præcist overvåge, hvordan selv meget små tumorer optager og omsætter stofskifte-stoffer – et såkaldt kræft-stofskifte-fingeraftryk. Stofskifte-fingeraftrykket er nemlig markant anderledes i kræftceller end i normalt væv.

Kræftens Bekæmpelse støtter forskningsprojektet med 3 mio. kr. fra årets ’Knæk Cancer’-indsamling i kategorien ’Unge talentfulde kræftforskere’.

Kontakt

Lektor, forskningsleder Christoffer Laustsen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital – MR-forskningscentret
Mobil: 24 43 91 41
Mail: cl@clin.au.dk

Bevillinger og priser, Forskning, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Offentligheden/Pressen