Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Opioiders anvendelse i behandling af akutte smerter i odontologisk praksis

En basal forståelse af de farmakologiske mekanismer er essentiel for udformningen af en effektiv smertekontrol. Af bl.a. Eva Aggerholm Sædder.

10.06.2021

  Smertebehandling i odontologisk regi indebærer dels at kunne forudse forventet smerteintensitet efter odontologisk behandling samt, når smerter opstår, dels at kunne afdække årsagen til smerten, vurdere smertens intensitet samt anvise en effektiv protokol til håndtering af smerterne. En basal forståelse af de farmakologiske mekanismer er essentiel for udformningen af en effektiv smertekontrol.   

  Artiklen omhandler medicinsk håndtering af akutte nociceptive smerter og gennemgår de enkelte analgetikas virkningsmekanismer og smertelindrende effekt. I overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens seneste retningslinjer for akut smertebehandling, anbefales at bruge af morfin som førstevalg frem for prodrugs som kodein og tramadol, når opioidbehandling er indiceret. Der gives konkrete anbefalinger til dosering, der eksemplificeres ved hypotetiske/konstruerede smertescenarier.

Læs den hele her

a643.pdf (tandlaegebladet.dk)

Forskning, Offentligheden/Pressen, Farmakologi, Farmakologi