Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ph.d.-forsvar: Marie Juul Ørnstrup

Ph.d.-projektets titel: Investigation of the effects of resveratrol on bone - Studies in obese men and in osteoblast cell cultures.

26.11.2014 | Lise Arnfred

Dato ons 26 nov
Tid 14:00 16:00
Sted Auditorium 1, Aarhus University Hospital, Tage-Hansens Gade 2, Indgang 4A

Nyt forskningsprojekt udgået fra Aarhus Universitet har undersøgt sammenhængen mellem det usunde  fedt

lokaliseret i bughulen og knoglerne mineral-tæthed. Forskerene har vist at en øget mængde bugfedt er forbundet med lavere knoglemineral-tæthed, i en gruppe midaldrende overvægtige mænd med metabolisk syndrom. Metabolisk syndrom er en tilstand forbundet med øget risiko for diabetes og åreforkalkning. Resultater fra dette studie antyder at knogleskørhed muligvis også kan være en følge til metabolisk syndrom. Samme gruppe overvægtige mænd blev ved lodtrækning tildelt behandling med et kosttilskud som findes naturligt i bl.a. rødvin (resveratrol) eller uvirksom medicin i 16 uger. Resveratrol behandling havde en positiv dosis-afhængig effekt på knoglemineral-tætheden i lænderyggen. Høj-dosis resveratrol gav en 2,6% stigning i lænderyggens trabekulære knoglemineral-tæthed sammenlignet med kontrolgruppen. Høj-dosis resveratrol gav samtidig en 16 procent større stigning i en markør for aktiviteten af de knogledannende celler (knogle-specifik basisk phosphatase) sammenlignet med kontrol gruppen. I cellekulturer af knogleopbyggende celler forsøgte forskerene at afgøre om effekten af resveratrol skyldtes hæmning af inflammationsgraden. Resveratrol er nemlig kendt for dette, i hvert fald i flere andre celletyper. Cellekultur studiet afslørede at resveratrol også under disse omstændigheder stimulerede de knogleopbyggende celler, men uafhængigt af anti-inflammatoriske effekter.

Disse resultater antyder at resveratrol muligvis kan bruges i forebyggelsen af knogleskørhed. Det er dog vigtigt at understrege at større og længerevarende studier af netop denne patient gruppe skal udføres før man

endeligt kan udtale sig om resveratrols potentiale. 

 

Forsvaret af ph.d.-projektet er offentligt og finder sted den 26. november  kl. 14.00 i Auditorium 1, Aarhus University Hospital, Tage-Hansens Gade 2, Indgang 4A.

 

Titlen på projektet er “Investigation of the effects of resveratrol on bone - Studies in obese men and in osteoblast cell cultures”.

Ph.d.-forsvar, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe, Health, Institut for Klinisk Medicin