Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Talentfulde gymnasieelever får indblik i universitetslivet

Aarhus Universitets samarbejde med Akademiet for Talentfulde Unge har med dimissionen af anden årgang i projektet igen vist sig at være en succes.

12.01.2015 | Mathilde Holm Rasmussen

Sundhedsfagligt oplæg på Aarhus Universitet for gymnasieelever fra ATU. Foto: Taget fra Akademiet for Talentfulde Unge - Midts facebookside.

155 gymnasieelever fra 50 gymnasier i Region Midt får mandag d. 12. januar overrakt et diplom for at gennemføre et forløb ved Akademiet for Talentfulde Unge (ATU). Eleverne er specielt udvalgte på grund af deres faglige dygtighed og lyst til at lære mere. ATU samarbejder med Aarhus Universitet, hvor de talentfulde gymnasieelever løbende har besøgt Aarhus Universitet og deltaget i seminarer med forskere fra Aarhus Universitet.

Prorektor på Aarhus Universitet, Berit Eika, mener helt generelt, at det er vigtigt at samarbejde med gymnasierne, og især når de unge selv viser overskud til at lære mere.

”Der er nogle særligt talentfulde elever i gymnasierne, og det er vigtigt, at de kan få lov at blive udfordret. Jeg ser det lidt som en bil med en stor motor. Det er ikke sjovt, hvis den kun får lov at køre 70 km/t på en motorvej. Ejeren trænger af og til til mere fart. På samme måde kan vi være med til at give eleverne udfordringer ved at støtte op om sådan et projekt,” siger hun.

Kendskab til Aarhus Universitet
Gennem forløbet gør forskere og undervisere fra Aarhus Universitet plads i kalenderen til at holde oplæg for de talentfulde unge både for at give dem ekstra viden, men også for at give dem en indsigt i, hvad man kan lære på Aarhus Universitet, og det er vigtigt, mener Berit Eika.

”Samarbejdet med ATU giver os muligheden for at vise de unge vores brede faglighed og samtidig give dem lyst til at tage en videregående uddannelse,” siger hun.

De unge når igennem forløbet at få oplæg fra alle fire fakulteter på Aarhus Universitet. Nogle af forelæsningerne foregår endda på Aarhus Universitet, hvilket har været en positiv oplevelse for Freja Roswall, der går i 3.V på Teknisk Gymnasium Silkeborg og nu slutter sit forløb i ATU.

”Med de mange undervisningsgange og besøg på Aarhus Universitet virker universitetet ikke længere fjernt og skræmmende, men relevant og spændende. Jeg har fået et indblik i den akademiske verden, som gør, at jeg kun kan glæde mig mere til at starte på min videregående uddannelse.”

Mødet med forskeren
Carsten Bergenholtz, adjunkt på Institut for Marketing og Organisation ved Aarhus Universitet Business and Social Sciences, har holdt oplæg på Aarhus Universitet Herning om sociale netværk – et oplæg han normalt kunne have holdt for et HA-hold på 1.- eller 2. semester. Og han var begejstret for mødet med de unge gymnasieelever.

”Jeg er overrasket over, hvor kvikke de unge gymnasieelever er. Der kom nogle virkelig gode spørgsmål, og de var faktisk nærmest på niveau med de studerende, jeg plejer at holde oplægget for,” siger han.

Også de unge selv har nydt godt af at møde forskere og undervisere fra Aarhus Universitet.

”Det har været spændende at møde personer, der er så dygtige til deres fag, som mange forskere er. Det, at man har haft muligheden for at stille dem vigtige spørgsmål om det pågældende emne, har bragt mange gode og lærerige samtaler,” siger Freja Roswall.

20. januar starter et nyt hold af talentfulde unge, der også kan nyde godt af samarbejdet mellem ATU og Aarhus Universitet.

Arrangement, Alle grupper, Ekstern målgruppe, AU Kommunikation, Talentudvikling, Uddannelse