28.01.2014 | Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder
USA havde planer om at placere flere hundrede atombomber under Grønlands indlandsis. Projektet var et tydeligt bevis på, hvor meget Danmark måtte bøje sig for USA under den kolde krig.
28.01.2014 | Forskning, Alle grupper, Aarhus Universitet
Et omfattende forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet sætter for første gang Grønland i et historisk perspektiv i forhold til den videnskabelige og teknologiske udvikling under den kolde krig.
28.01.2014 | Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder
For et land som Danmark var der meget på spil i årene efter Anden Verdenskrig, hvor danske myndigheder fandt sig selv i et koldkrigsspil mellem USA og Sovjetunionen – med Grønland som indsats.
28.01.2014 | Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder
Udvinding af uran i Grønlands undergrund er højaktuel. Jagten på uran begyndte for godt 60 år siden og var præget af spændingerne under Den Kolde Krig. Det viser et omfattende forskningsprojekt ledet af Aarhus Universitet. Det sætter for første gang fokus på amerikanske og danske forskning i Grønland efter Anden Verdenskrig.
28.01.2014 | Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder
Kronik: Grønlands rolle i verden er under hastig forandring i disse år. Klimaforandringer og naturlige ressourcer er med til at gøre Grønland til midtpunkt for mange globale aktører. Lande med store forventninger til et mere tilgængeligt Grønland, herunder Danmark, opruster på videnopbygning, infrastruktur og militært isenkram.
28.01.2014 | Forskning, Alle grupper, Alle AU-enheder
Tre ph.d.-studerende fra Aarhus Universitet indtog scenen på den årlige PhD-Day den 24. januar. De skulle nemlig konkurrere om at formidle deres forskning bedst. Deres indsats blev hædret med Fogh Nielsens Legatet på i alt 100.000 kroner.
28.01.2014 | Navnenyt, Alle grupper, Health
Cecilie Kirkeby Skeby fra Aarhus Universitet har fået tildelt stipendiet Novo Scholarship 2014. Stipendiet får hun af Novo Nordisk og Novozymes som økonomisk støtte til sin videre forskning.
27.01.2014 | Miljø, klima og energi, Offentligheden/Pressen, Aarhus Universitet
Katalysatorer af molybdænsulfider har været brugt til afsvovling af olie siden 2. verdenskrig. Nu har Jakob Kibsgaard imidlertid fået lovende resultater med at producere brint fra vand ved hjælp af nano-partikler af Mo3S13 i et samarbejde mellem universiteterne i Aarhus og Stanford. Det smarte ved Mo3S13 er, at det kan fremstilles nemt og billigt.
24.01.2014 | Forskning, Alle grupper, Health
Professor på Aarhus Universitet, Torsten Lauritzen er netop blevet hædret med Marie og August Krogh Prisen. Prisen er en af de fornemste medicinske priser i Danmark, og den bliver uddelt af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber.
24.01.2014 |
Ny teknik afslører hvalernes skjulte liv Professor Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience - Zoofysiologi og Arctic Research Centre, Aarhus Universitet Hvalernes forfædre var landdyr tæt beslægtet med nutidens grise og kameler. For mere end 30 mio. år siden forlod disse pattedyr landjorden til fordel for et liv i vand.…