Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Novo Scholarship 2014 går til ung Aarhus-forsker

Cecilie Kirkeby Skeby fra Aarhus Universitet har fået tildelt stipendiet Novo Scholarship 2014. Stipendiet får hun af Novo Nordisk og Novozymes som økonomisk støtte til sin videre forskning.

28.01.2014 | Anders Corydon Frederiksen

Cecilie Kirkeby Skeby.

Kandidatstuderende Cecilie Kirkeby Skeby, Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO).

Cecilie Kirkeby Skeby forsker i diabetes og mikroRNA, og for den forskning har hun netop fået et stipendie fra Novo Nordisk og Novozymes.

Novo Nordisk og Novozymes uddeler hvert år stipendier til unge, lovende studerende fra danske universiteter. Stipendierne bliver tildelt de studerende i form af et års økonomisk støtte til deres videre forskning.

Målet med Cecilie Kirkeby Skebys forskning er at stimulere delingen af beta-celler hos diabetikere, så deres behov for insulin falder.

”Patienter med diabetes har ofte et reduceret antal beta-celler. Det er dem, der producerer den vigtige insulin. Ved hjælp af et cirkulært RNA-molekyle vil jeg undersøge muligheden for at øge væksten af beta-celler ved at bruge det cirkulære RNA til at hæmme aktiviteten af mikroRNA-7. MikroRNA-7 kan nemlig hæmme væksten af beta-cellerne,” fortæller Cecilie Kirkeby Skeby.

Projektet er endnu kun på celleniveau, men i det lange løb kan det betyde, at diabetikere og prædiabetikeres insulinniveau formentlig vil stige ved at indtage præparatet, og dermed vil de ikke få brug for at indtage insulin fremover.

Et stipendium med mange fordele

Novo Scholarship 2014 gør, at Cecilie Kirkeby Skeby ikke behøver at arbejde ved siden af sit studie. Og det er netop meningen med stipendiet, at den studerende skal kunne fordybe sig i sit studie og sin forskning.

Det betyder meget for Cecilie Kirkeby Skeby.

”Nu kan jeg bruge al min tid og energi på forskningsprojektet, og det har stor betydning for min fremtid, hvor jeg gerne vil søge en ph.d.-stilling. Stipendiet giver mig derudover mulighed for at formidle min forskning til et bredere publikum og derved forhåbentlig udvikle mit professionelle netværk,” fortæller modtageren af stipendiet.

Cecilie Kirkeby Skeby forsker under vejledning af centerleder og professor Jørgen Kjems, Aarhus Universitet, Institut for Molekylærbiologi og Genetik og Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO), og i samarbejde med lektor Kamille Smidt Rasmussen, Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin.

Stipendiet blev præsenteret på Novo Scholarship Symposium den 22. januar 2014.

Cecilie Kirkeby Skeby er født den 12. april 1990 på Fanø.

Yderligere oplysninger

Kandidatstuderende Cecilie Kirkeby Skeby
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin og Interdisciplinary Nanoscience Center (iNANO)
cesk2597@hotmail.com

Navnenyt, Alle grupper, Health, Health, Aarhus Universitet