Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Camp Century: Militærbasen under isen

USA havde planer om at placere flere hundrede atombomber under Grønlands indlandsis. Projektet var et tydeligt bevis på, hvor meget Danmark måtte bøje sig for USA under den kolde krig.

28.01.2014 | Rasmus Rørbæk

Camp Century set fra oven. Basen var et af de mest iøjefaldende projekter i Grønland under Den Kolde Krig. Under isen strakte lange gange sig med barakker til tropper og videnskabsfolk og forskelligt måleudstyr. Basen var atomdrevet af en lille transportabel atomreaktor. (Foto: Steffen Winther, www.thuleforum.dk)

Et af de mest iøjefaldende projekter i Grønland under Den Kolde Krig, var nok militærbasen Camp Century. Det amerikanske militær byggede en atomdrevet militærbase under indlandsisen med kilometerlange gange, barakker, og laboratorier, der skulle tjene som platform for tropper, a-bomber og testbase for en række polarforsøg.

Det endelige mål for militæret var at bruge basen og den indsamlede viden til ’Project Iceworm’, som omfattede flere hundrede mellemdistance a-bomber, der kunne transporteres rundt under indlandsisen med støttetropper.

Med ’Iceworm’ – Is ormen - havde USA et formidabelt forsvar overfor Sovjetunionen, da raketter og mandskab ville være stort set umuligt at opdage og angribe for det sovjetiske  militær. Hvis det vel at mærke var muligt at bygge så omfattende militæranlæg i Grønlands is. Camp Century havde militære formål, men blev præsenteret for offentligheden som et forskningsprojekt

Man nåede ikke videre end til Camp Century, før problemerne med isens bevægelser, og den politiske modvilje fra Danmark, viste sig for store for projektet, men videnskabshistorikerne på Aarhus Universitet peger på Camp Century som et af de tydeligste beviser for, hvor langt Danmark kunne – og måtte – bøje sig for USA under Den Kolde Krig.

I videoen her på siden forklarer først lektor Matthias Heymann og siden lektor Kristian H. Nielsen om blandt andet Camp Century, og man kan se et lille klip fra en film, som det amerikanske militær lavede under arbejdet med basen, ”Research and Development – progress report No 6” fra sidst i 1950erne. AU videoen er lavet af videojournalist Anders Topp.

Kontakt:

Lektor emeritus Henry Nielsen,
Aarhus Universitet:
26801724
henry.nielsen@ivs.au.dk

Lektor Kristian H. Nielsen,
Aarhus Universitet
2445 8812
khn@ivs.au.dk

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder, Aarhus Universitet