Koncentrationen af det euforiserende rusmiddel THC i hash er tredoblet på 20 år. Årsagen kan være systematisk forædling af cannabisplanterne, som blandt andet bliver dyrket på danske skunkfarme.
|
Hash, som sælges på gadeplan i Danmark, er stærkere end hidtil målt. Det viser analyser, som er foretaget af de tre retskemiske afdelinger i Danmark og bearbejdet af Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet. Målingen er publiceret i Sundhedsstyrelsens årlige narkotikarapport, der bliver offentliggjort 18. november.
Hashen er beslaglagt af politiet i landets tre største byer, og hver måned året igennem har de retskemiske afdelinger analyseret udvalgte hashprøver fra byerne. Det giver et overordnet billede af, hvilken type hash, der forhandles på gadeplan i Danmark. Det siger Christian Lindholst, leder ved Institut for Retsmedicin ved Aarhus Universitet.
Blandt fagfolk er kvaliteten i hash lig med indholdet af det psykoaktive stof THC. De danske hashprøver indsamlet i 2014 har et gennemsnitligt indhold på 28 procent THC. Den hidtil største undersøgelse af dansk hash er fra 1992, hvor kvaliteten blev målt til otte procent. Sammenlignet med prøver fra perioden 2000-2011, hvor indholdet af THC varierede mellem otte-13 procent, er der nu tale om en bemærkelsesværdig høj kvalitet, siger Christian Lindholst.
”Hash har som produkt forandret sig markant på bare få år. Det er en tendens, vi ser i Europa. Svenske og Hollandske undersøgelser beskriver en tilsvarende kraftig stigning i hashkvaliteten”, siger Christian Lindholst.
Forklaringen på den forhøjede kvalitet skal sandsynligvis findes i nye forædlede cannabisplanter dyrket under nye former. Traditionelt er cannabisplanter dyrket og høstet under åben himmel i eksempelvis Marokko og Libanon. De udendørs vækstbetingelser betyder, at kvaliteten af planterne er lav og den salgsklare hash ikke så potent. I dag er cannabisproduktionen i højere grad flyttet til de europæiske lande, heriblandt Danmark, og foregår i de såkaldte skunk-væksthuse. Her bliver forædlede cannabisplanter (også kaldt skunkplanter) produceret med kunstigt tilført lys, varme og gødning. Den accelererede vækstproces resulterer efter få måneder i ekstra store og THC-holdige planter. Udover det forhøjede THC niveau, indeholder de forædlede cannabissorter også en anden sammensætning af de psykoaktive stoffer. Denne ændring er mistænkt at forøge risikoen for skadelige virkninger ved hashrygning.
Den høje koncentration af THC bør give anledning til en diskussion om farligheden ved hashrygning, mener Christian Lindholst.
”Hash af høj kvalitet kan give større risiko for skader og negative bivirkninger og er især et problem for den store gruppe af unge, som ryger flere gange om måneden. Der har blandt nogle grupper i samfundet været en holdning til, at en joint i ny og næ ikke gør skade. Med den nye viden bør vi i stigende grad betragte hash som et farligere og mere risikobetonet rusmiddel”, siger Christian Lindholst.
Institutleder Christian Lindholst
Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet
Tlf: 87 16 83 31/20 93 92 23
cl@forens.au.dk
Chefkonsulent Kari Grasaasen
Sundhedsstyrelsen
Tlf: 72 22 77 57
kag@sst.dk