Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

”Det nytter ikke noget, at du dør af at gå på arbejde”

Efter 25 år på posten takker Marianne Hokland af som fakultetets koordinerende arbejdsmiljøleder. Her ser hun tilbage på et kvart århundrede, hvor medarbejdernes sikkerhed har krævet lige dele hjerteblod, knofedt og samarbejde.

24.03.2021 | Lise Wendel Eriksen

Gennem 25 år har professor emerita Marianne Hokland tegnet Healths arbejdsmiljø som fakultetets koordinerende arbejdsmiljøleder.

”Når jeg kigger tilbage, virker det jo fuldstændig noller og noget simpelt,” siger Marianne Hokland og refererer til den gang i 1992, da hun sammen med den daværende sikkerhedsleder udfærdigede en brandinstruks til Bartholin Bygningen. Hun fik tegningerne over bygningen og satte sig ved sin lille Mac. Via MacPaint fik hun lavet en brandinstruks, som blev printet, indrammet og hængt op ved alle elevatorerne. Der hang de i 18 år.

Marianne Hokland, der i dag er professor emerita ved Institut for Biomedicin, fortæller, hvordan arbejdsmiljøet ikke var noget, man for alvor brugte kræfter på i 1990’erne. Så da der kom en bekendtgørelse om, at der skulle laves såkaldte arbejdspladsbrugsanvisninger, gik Marianne Hokland selv i gang.

”Vi startede fra scratch og begyndte der, hvor vi umiddelbart oplevede et behov for et bedre og mere sikkert arbejdsmiljø. For mig som forsker var det i laboratoriet, hvor vi arbejdede med giftstoffer og radioaktive isotoper,” siger hun og uddyber: ”Jeg fik skrevet de værste risici ned og lavet en instruks om, hvordan man skulle beskytte sig i laboratoriet. Det var sporadiske nedslag, og kvaliteten var slet ikke som i dag, men det var helt nødvendigt, og det lå mig på sinde at gøre noget ved det.”

Instrukserne, der skulle højne sikkerheden og bedre arbejdsmiljøet, udsprang typisk af problemer og farer i Hoklands eget laboratorium. Men på et tidspunkt greb instruksarbejdet om sig og endte med at blive et kæmpe arbejde, for der var jo masser at tage fat på, som hun siger. Og så kiggede hun rundt i Universitetsparken.

Ikke et onemanshow

For nok var Marianne Hokland en af initiativtagerne til at formalisere arbejdet med arbejdsmiljøet på Health, men det egentlige vendepunkt kom, da hun rettede blikket mod Tandlægeskolen, som den gang ikke var en del af fakultetet, og mødte deres arbejdsmiljøleder, Erling Østergaard.

”Erling var en guldgrube. Han var dygtig, velorganiseret og havde et fantastisk blik for arbejdsmiljø-udfordringer. Tandlægeskolen var – og er stadig – helt fremme i skoene, hvad angik et sundt og sikkert arbejdsmiljø – måske fordi de har med patienter at gøre,” ræsonnerer Marianne Hokland. Hun og Erling Østergaard slog pjalterne sammen og dannede parløb som hhv. formand og næstformand for fakultetets arbejdsmiljøudvalg gennem næsten 15 år.

”Vi var et super makkerpar. Vi arbejdede tæt sammen og diskuterede løbende, hvad vi skulle have ændret eller sat på dagsordenen. Vi samarbejdede med alle arbejdsmiljørepræsentanterne fra institutterne og fik bygget et fabelagtigt udvalg op, som fik rykket arbejdsmiljøet et godt stykke i den rigtige retning. At sikre et godt arbejdsmiljø er ikke et onemanshow, og det kræver, at man gør sit hjemmearbejde ordentligt,” understreger Marianne Hokland.

På den måde spredte instrukserne sig fra Bartholin Bygningen, hvor Marianne Hokland havde til huse, videre til de øvrige dele af det biomedicinske institut og på tværs af fakultetet, så instrukser og vejledninger blev ens.

Fra print til database

Når Marianne Hokland kigger i bakspejlet, har én af de store landvindinger gennem de seneste 25 år netop været at ensrette og digitalisere instrukser og vejledninger. Skal man vide noget om håndteringen af fx ætanol, kan medarbejdere på tværs af universitetet nu slå op i den fælles database KIROS og få den samme vejledning. Det skyldes ikke mindst et produktivt samarbejde med NAT og TECH i universitetets kemikalienetværk.

Marianne Hokland peger også på, at fastansættelsen af en inhouse kemikalie-konsulent var en milepæl for fakultetet. Stillingen varetages i dag af Lina Waldstrøm Asmussen, og hun står for at udarbejde alle de risikovurderinger, brugsanvisninger og beskrivelser, der er et krav fra arbejdstilsynet – fx hvilke handsker skal man bruge, og hvornår man skal arbejde i stinkskab.

Hvad med metoo?

Når Marianne Hokland taler om arbejdet med fakultetets arbejdsmiljø, handler det ofte om færre ulykker og sikker kemi. Men hvad med det psykiske arbejdsmiljø?

”Et godt psykisk arbejdsmiljø er bestemt ikke ligegyldigt, men det nytter jo ikke noget, at du dør af at gå på arbejde. Et sikkert og sundt fysisk arbejdsmiljø er selve fundamentet, og når vi har sikret, at du ikke får eksem eller bliver sprængt i luften, så tager vi selvfølgelig også hånd om stress og metoo,” siger Marianne Hokland og henviser til et velfungerende samarbejde om det psykiske arbejdsmiljø med fakultetets samarbejdsudvalg, FSU – bl.a. om god omgangstone, som stadig popper op i APV-undersøgelserne som et problem.

Vi behøver ikke så mange dybe tallerkener

Trods arbejdsmiljø-succeser er der ifølge den afgående formand stadig meget at tage fat på.

”Altså, jeg nåede jo ikke i mål med en af mine kæpheste: et helt røgfrit arbejdsmiljø. Og så kan jeg virkelig også se store perspektiver i et større samarbejde med de andre danske universiteter. Det kunne være fedt, hvis vi havde de samme strategier og enslydende retningslinjer for fx at håndtere kræftfremkaldende stoffer. Det kunne spare tid og ville øge kvaliteten. Vi behøver jo ikke opfinde den dybe tallerken hver gang, alle sammen,” siger Marianne Hokland, der er tilfreds med indsatsen gennem et kvart århundrede:

”Jeg har brugt en stor del af mit liv på at forsøge at skabe et godt, sundt og sikkert arbejdsmiljø, og jeg kan se, at det har nyttet noget. Vi har opnået, at både medarbejdere og ledere har et betydeligt større fokus på arbejdsmiljøet, end da jeg startede, og det er både vigtigt og absolut nødvendigt.”

Cirklen er sluttet

Marianne Hokland gik på pension med udgangen af februar. Den 1. maj i år går stafetten som fakultetets koordinerende arbejdsmiljøleder formelt videre til David Kraft, der er lektor på Institut for Odontologi og Oral Sundhed (IOOS) og instituttets mangeårige arbejdsmiljøleder. Og valget af netop David Kraft glæder Marianne Hokland sig over:

”Jeg har arbejdet sammen med David i mange år. Han gør det fabelagtigt godt og har nogle gode visioner. Han er et stærkt kort, når det gælder medarbejdernes sikkerhed og sundhed. – Og så er han Erling Østergaards efterfølger på IOOS, og på den måde er cirklen sluttet. Det bliver rigtig godt.”


FAKTA

  • Fakultetets arbejdsmiljøudvalg (FAMU) planlægger og koordinerer fakultetets arbejdsmiljøarbejde.
  • I FAMU sidder ledelses- og medarbejderrepræsentanter fra hvert institut og fra administrationscentret, en ph.d.-repræsentant, en fastansat kemikaliekonsulent og den koordinerende arbejdsmiljøleder samt dekanen, der er formand for udvalget.
  • Arbejdsmiljøudvalget på Health refererer til fakultetsledelsen og til universitetets Hovedarbejdsmiljøudvalg (HAMU).
  • Medlemmerne af FAMU er demokratisk valgt, og den koordinerende arbejdsmiljøleder er udpeget af dekanen efter interessetilkendegivelser.
  • Den koordinerende arbejdsmiljøleder står i spidsen for arbejdet med fakultetets arbejdsmiljø og sidder for en treårig periode med mulighed for forlængelse.
  • Funktionen som koordinerende arbejdsmiljøleder er berammet til 7,5 time om ugen.
  • Lektor David Kraft, Institut for Odontologi og Oral Sundhed, er fakultetets koordinerende arbejdsmiljøleder pr. 1. maj 2021.
  • Se mere om fakultetets arbejdsmiljøudvalg på hjemmesiden

Kontakt

Professor emerita og tidl. arbejdsmiljøleder Marianne Hokland
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 29 21 03 45
Mail: mhokland@biomed.au.dk

Administrativt, Administration (Faglighed), Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Biomedicin