Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Eksamensnoterne blev bestseller på iBooks Store

Jens Sundbøll og Morten Schmidt fra Health besluttede som nyuddannede læger, at deres eksamensnoter skulle ud og gøre gavn. De udviklede derfor app’en og bestselleren ’Intern Medicin’ og stiftede et firma, som nu er blevet døråbner til nye opgaver.

17.05.2018 | Nanna Jespersgård

Det var en enorm tilfredsstillelse at have hånd i hanke med selv de mindste detaljer - og det havde vi, siger Jens Sundbøll om arbejdet med app'en.

Arbejdet med app'en har åbnet nye døre i udlandet, og det skyldes, siger Morten Schmidt, den høje 'market penetration'. Altså at så relativt mange i målgruppen erhverver sig produktet.

”Den første af sin art i Danmark og den letteste måde at lære og repetere intern medicin på”. Sådan markedsfører iBook Store læge-app’en Sundbøll & Schmidts Intern medicin, der samler viden om den interne medicins ni specialer i ét softwareprogram med funktioner, der gør hverdagen nemmere – bl.a. fordi app’en altid er ved hånden via iPhone, der kan ligge i en kittellomme.

Det var to nyuddannede læger, Jens Sundbøll og Morten Schmidt, der i 2013 udbød app’en til eksamenslæsende medicinstuderende og yngre læger. Prisen var i den første betaversion 89 kroner, men er steget i takt med at app’ens funktioner er udbygget af flere omgange, så den nu koster 239 kroner. Siden første udgave blev sat til salg, er app’en solgt i over 2000 eksemplarer.

”Vi er stolte af, at vi i modsætning til traditionelle papirlærebøger tilbyder gratis opdateringer til alle vores brugere. Så har man én gang investeret i app’en, får man automatisk alle fremtidige opdateringer til download på sin iPhone” siger Morten Schmidt, der i dag er ved at specialisere sig til hjertelæge og til daglig arbejder på Hjerteafdelingen på Hospitalsenhed Vest i Herning.

’Kommercialisering’ var et fremmedord

Jens Sundbøll og Morten Schmidt tilhører dermed den lille gruppe medicinere, der har taget skridtet ’fra viden til vare’. Og selv om det kun er fem år siden, var begreber som produktudvikling og kommercialisering nærmest fremmedord på medicinuddannelsen, husker Jens Sundbøll om perioden, hvor produktet tog form:

”Morten og jeg diskuterede fx om vi ville være bekendt at tage penge for vores app. Det var ligesom ikke passende i en akademisk verden på det tidspunkt,” siger Jens Sundbøll, der i dag er læge og postdoc på Klinisk Epidemiologisk Afdeling (KEA), som hører under Institut for Klinisk Medicin.

I dag, fem år senere, er app’en ikke alene bare bedst sælgende i iBooks Store i den brede, måske lidt misvisende kategori ’lærebøger’ – en app er som bekendt mere end bare en e-bog. App’en er også blevet døråbner til helt nye opgaver i krydsfeltet forskning, uddannelse og opfindelse, og det vender vi tilbage til. Tjek i første omgang app’ens muligheder for at highlighte, tilføje egne noter, dele stof med kolleger, slå mere end 10.000 forkortelser op i app’ens ordbog eller læse videre i eksterne links:

2011 og embedseksamen forude

Historien om app’en starter i efteråret 2011, hvor Jens og Morten blev hinandens læsemakkere på det afsluttende 12. semester af lægeuddannelsen. Det fælles mål var topkarakterer ved de fem afsluttende embedseksamener, og eftersom pensum var over 4.000 informationstætte sider i klassiske lærebøger, skulle der, som Jens Sundbøll siger, læses smart.

”Vi indgik en gentleman’s agreement, som indebar, at vi forpligtede os til at levere de bedst mulige noter til hinanden, så vi trygt kunne læse udelukkende efter dem og opnå et topresultat,” forklarer Jens om arbejdet med app’ens basismateriale.

I praksis blev pensum til de intern medicinske specialer delt ligeligt, hvorpå Jens og Morten læste og tog noter til hver deres del med det mål at den anden skulle kunne læse til eksamen efter dem. Herefter byttede de noter og læste den del af pensum, de hver især manglede – nu med den andens noter som støtte og med mulighed for at præcisere og forbedre udgangspunktet.

Læseplanen blev tilrettelagt, så noterne til de enkelte specialer var færdige, før den kliniske undervisning startede, så noterne løbende kunne suppleres med guldkorn fra holdundervisning, forelæsninger, handouts og kliniske guidelines.

I tiden op til eksamen tænkte Jens og Morten ikke i produkt. De smed bøgerne og repeterede udelukkende efter systemet, som viste sig at fungere efter hensigten. Jens og Morten blev således begge færdiguddannet med topkarakterer, og det satte, sammen med opfordringer fra medstuderende, gang i overvejelserne om, hvordan det funktionelle noteapparat kunne komme nogle flere studerende og yngre læger til gavn.

Fra tekst til håndtegnede illustrationer

”Det stod klart, at det ikke bare skulle være endnu en traditionel papir- eller for den sags skyld e-bog i rækken. Vi var begge meget optagede af de funktioner, vi mente var hjælpsomme – både ift. at lære nyt stof og begå sig i en travl klinisk hverdag — og derfor blev det logiske valg et app-format,” siger Morten Schmidt.

På trods af at hverken Jens eller Morten havde forudsætninger eller erfaringer med at lave apps, besluttede de sig for at udvikle app’en fra bunden.

”Det var en enorm tilfredsstillelse at have hånd i hanke med selv de mindste detaljer – og det havde vi. Fx sad vi selv og håndtegnede illustrationerne af de ni specialelogoer i et tegneprogram på iPad. Men når jeg i dag kigger tilbage, tænker jeg, at der ligger så mange arbejdstimer i app’en, at man tror det er løgn,” siger Jens Sundbøll med en hovedrysten.

Hvis han skal opsummere tidsforbruget startede arbejdsdagen på 12. semester, hvor noterne tog form, klokken 7.30 i Medicinerhuset og sluttede typisk ved 22-tiden. Det gentog sig syv dage om ugen i et halvt år. Efter eksamen i januar 2012 indledte Jens sin KBU i Esbjerg, mens Morten tog til Ohio i USA for at forske. Sideløbende startede det udviklingsarbejde, hvor supernoterne blev gentænkt og omsat til et softwareprogram.

Udnyttede tidsforskellen

”Vi fik os arrangeret, så vi kunne udnytte tidsforskellen, fordi Morten forskede om dagen og arbejdede på app’en om aftenen amerikansk tid. Når han så lukkede ned og gik i seng, kom jeg typisk fra vagt på Esbjerg Sygehus og tog over, hvor Morten slap,” forklarer Jens Sundbøll – og sådan gik der ni slidsomme måneder med forskudt døgnarbejde i hjertebarnets tjeneste.

”Alt i alt taler vi om måske et lille års arbejde effektivt – vel at mærke oven i først fuldtidsstudier og siden fuldtidsarbejde og forskning. Sådan noget kan man kun holde til i en periode” tilføjer han.

Undervejs stiftede Jens og Morten anpartsselskabet StudySmart ApS, der, som Jens Sundbøll formulerer det, gav den nødvendige struktur ift. det fortsatte samarbejde.

”Selvom salget nu skal tælles i tusinder, havde timelønnen uden tvivl været bedre, hvis vi havde taget to avisruter i stedet,” siger Morten Schmidt med et smil.

Nye opgaver forude

Til gengæld sidder Sundbøll og Schmidt tilbage med en ubetalelig fornemmelse at have produceret noget, som ifølge de cirka 50 brugeranmeldelser på iBooks Store har hjulpet både eksamensstressede medicinstuderende på kandidatdelen og yngre læger i en travl klinisk hverdag. Næsten alle brugere har givet 5 af 5 stjerner og skriver for eksempel ”Uundværlig”, ”Intet mindre end en genistreg”, ”Bedste grund til at købe en iPad!”, ”Billig hjælp til studiet!”, ”Et must-have til intern medicin!” og ”Fantastisk balance mellem overblik og detaljer”.

App’en er heller ikke er gået ubemærket hen i app-industrien, og det har åbnet nye døre:

”Det er efterhånden gået op for os at det i international kontekst ret usædvanligt at have et produkt med så høj ”market penetration” som det har været tilfældet her, altså at så stor en andel af målgruppen rent faktisk erhverver sig produktet. Derfor er der også udenlandske firmaer, som har vist interesse for at etablere samarbejde, så det bliver formentlig ikke det sidste sideprojekt, vi kaster os over,” siger Morten Schmidt.


Mere om produktet

’Sundbøll & Schmidts Intern Medicin’ er en systematisk gennemgang af den interne medicins pensum bygget op ved hjælp af

  • Interaktive indholdsfortegnelser, hvor alle afkroge kan nås med 3 klik. Søger man fx på diabetisk ketoacidose, går vejen over tre klik, nemlig Endokrinologi, Diabetes mellitus og Akutte komplikationer.
  • Fast rækkefølge i gennemgangen af de forskellige sygdommes definitioner, forekomster, symptomer, fund, paraklinik, differentialdiagnoser, behandling og forløb.
  • Nem adgang til at markere, tilføje noter eller dele dem med læsemakker/lægekolleger.
  • Referencer til anerkendte medicinske værker, nationale behandlingsvejledninger, videnskabelige artikler og øvrige online informationskilder som fx Lægehåndbogen og Youtube.
  • Interaktiv ordbog, der konsekvent forklarer > 10.000 forkortelser og definitioner i et dybere lag, så læseflowet ikke forstyrres.

Jens Sundbøll og Morten Schmidt har siden ’Intern medicin’ produceret endnu en app, nemlig ’Journalkoncept’, der ligeledes er blevet en succes blandt medicinstuderende og yngre læger.

Mere om økonomien

  • App’en købes i iBooks Store og koster 239 kroner.
  • Med købet får man rettigheden til at downloade og installere produktet på både iPhone, iPad og Mac med fri adgang til alle fremtidige opdateringer. Produktet inkluderer 562 siders interaktivt materiale om intern medicin. Hidtil er produktet opdateret 5 gange.
  • Pengene tilfalder for en tredjedels vedkommende Apple, mens resten tilfalder StudySmart ApS.
  • Indtjeningen står endnu ikke mål med omkostningerne og tidsforbruget ved udviklingen.
Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Institut for Klinisk Medicin, Health, Videnskabelig medarbejder, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Ekstern målgruppe