Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ekstraordinært forskertalent får Jens Christian Skou-prisen 2017

Lektor og ph.d. Simon Glerup fra Aarhus Universitet, Health modtager fakultetets talentpris opkaldt efter nobelprismodtager Jens Christian Skou. Simon Glerup får sammen med prisen 100.000 kr. til forskning og den uofficielle titel ’fakultetets største forskertalent’.

11.10.2017 | Sabina Bjerre Hansen

Lektor og ph.d. Simon Glerup er fakultetets største forskertalent og modtager af Jens Christian Skou-prisen 2017. Foto: Lars Kruse/AU.

Lektor og ph.d. Simon Glerup er fakultetets største forskertalent og modtager af Jens Christian Skou-prisen 2017. Foto: Lars Kruse/AU.

”Simon har et stort potentiale og er en kæmpe gevinst for instituttet, for fakultetet og for universitetet. Han er en intelligent og talentfuld forsker, som arbejder hårdt og dedikeret. Han er innovativ og idérig, og han er god til at smitte sine kolleger med begejstring, nysgerrighed og drive. Det er imponerende, hvad Simon allerede har opnået, og jeg glæder mig til at se, hvor vidt han kan drive det,” siger institutleder Thomas G. Jensen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

Simon Glerup er ansat som forsker og underviser ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet. Her forsker han i membranreceptorer og har bl.a. bidraget med grundlæggende opdagelser af, hvordan kolesterol-omsætningen i kroppen reguleres. Opdagelser, som forskergruppen har fået patent på, og som kan lede til ny og mere effektiv kolesterolmedicin.

Følger i Jens Christian Skous fodspor
”Mit forskningsfelt bidrager med fundamental indsigt i, hvordan vi som mennesker fungerer på det molekylære niveau. Min forskning kan være med til at forklare, hvad der er gået galt, når sygdom rammer. Og den kan også afdække den underliggende mekanik i vores sind såvel som i vores stofskifte,” siger Simon Glerup.

Simon Glerup og hans forskergruppe bedriver grundvidenskabeligt arbejde, ganske som Jens Christian Skou gjorde det i sin tid. De genererer viden, der danner grundlag for udvikling af ny medicin mod blandt andet neurologiske lidelser og hjerte-kar-sygdomme – lidelser, der årligt rammer millioner mennesker verden over og er en enorm økonomisk byrde for samfundet.

En pris i Skous navn forpligter og motiverer
I år er det 20 år siden, Jens Christian Skou modtog Nobelprisen. Og Simon Glerup husker tydeligt, da et af hans store forbilleder fik den prestigefyldte pris i 1997. Han husker også den stolthed, han følte på Skous vegne og over universitetet i Aarhus.

”Det er en ære at modtage en pris stiftet i hans navn. Prisen er samtidig en stor personlig anerkendelse, og den repræsenterer et væsentligt skulderklap fra fakultetet. Her er mange talentfulde yngre forskere, og jeg er beæret og ydmyg over at være blevet udvalgt. Det er noget helt særligt at modtage en pris som denne, og jeg er motiveret for at leve op til dens navn,” siger Simon Glerup, som nu selv er rollemodel for yngre forskere.

Når Simon Glerup modtager Jens Christian Skou-prisen, får han samtidig 100.000 kr. til forskning.

”Prisen på 100.000 kr. giver os en helt konkret mulighed for at tage en chance og gå ind i et spændende, nyt projekt. Det gjorde vi faktisk straks efter, at jeg modtog nyheden om Skou-prisen fra min institutleder.  Og vi står nu til at skulle begynde et nyt eventyr, der kan få betydelig videnskabelig og medicinsk impact. Det havde ikke været muligt uden Skou-prisen,” siger Simon Glerup.

Simon Glerup håber samtidig, at prisen vil skabe opmærksomhed om forskningsgruppen, forskningsfeltet og biomedicinsk forskning i det hele taget.


Se videoen, hvor Simon Glerup bl.a. fortæller, hvad prisen betyder for ham og for forskergruppen, som har stor andel i hans forskningssucces. Og læs også den korte billedreportage fra prisoverrækkelsen:  "Nysgerrigt og nørdet stortalent får fornem fakultetspris"


Jens Christian Skou-prisen er for de dygtigste talenter 
Jens Christian Skou-prisen uddeles en gang om året til en særligt lovende ung forsker, som har præsteret fremragende forskning inden for et eller flere af det sundhedsvidenskabelige fakultetets forskningsområder.

Prisen uddeles til en ung forsker i international særklasse. Vedkommende skal være ekstraordinært talentfuld inden for sit forskningsfelt og have dokumenteret en usædvanlig kreativitet og produktivitet i sin forskning.


Vil du vide mere?
Læs mere om Jens Chr. Skou-prisen i artiklen ”Ny pris på Health skal hædre forskertalenter”  

Læs mere om sidste års prismodtager Trine Hyrup Mogensen i portrætartiklen ”Prismodtager fandt sin karrierevej som 15-årig” og ”Forskertalent i særklasse får Jens Christian Skou-prisen”


Kontakt
Lektor og ph.d. Simon Glerup
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 51 22 17 27
Mail: glerup@biomed.au.dk

Ekstern målgruppe, Health, Bevillinger og priser, Offentligheden/Pressen, Administration (Faglighed), Ph.d.-studerende, Institut for Biomedicin, Navnenyt, Teknisk/administrativ medarbejder, Arrangement