Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Forskningssamarbejde gav virksomhed forspring

Det startede med et samarbejde mellem en iværksætter og AU-forskere - og det endte med en virksomhed i vækst, der tiltrækker millioninvesteringer og skaber arbejdspladser. Den østjyske virksomhed TEGnology har kommercialiseret AU-forskeres opfindelse af særligt materiale, som kan omsætte spildvarme til strøm i f.eks. biler.

08.01.2014 | Ida Hammerich Nielson

Lastbiler har en stor motor med megen spildvarme. Østjysk virksomhed har i samarbejde med AU-forskere udviklet et unikt energimateriale, som kan omsætte spildvarmen til strøm.

På billedet ses det unikke energimateriale, som TEGnology har udviklet i samarbejde med AU-forskere. Materialet er baseret på zinkantimonoid og magnesiumsilicid.

I 2009 kontaktede iværksætteren Flemming Bjørn Hansen Aarhus Universitet. Han havde en god idé, men han manglede forskere til at føre den ud i livet. I dag er idéen blevet til virkelighed: AU-forskere med professor i kemi Bo Brummerstedt i spidsen har opfundet et unikt energimateriale, som kan omsætte spildvarme til strøm i for eksempel biler. Og Flemming Bjørn Hansens virksomhed TEGnology har videreudviklet og kommercialiseret opfindelsen. Nu viser virksomhedens anden prototype og testresultaterne, at teknologien fungerer – og er unik på markedet.

”Teknologien har vist sit værd. Den er mere stabil og mere effektiv end de eksisterende termoelektriske teknologier, den er billigere, mere miljøvenlig og så kan den fungere i meget høje temperaturer – som den eneste på markedet. Det er banebrydende,” siger Paul Egginton, ny direktør i TEGnology.

Fordi teknologien fungerer effektivt ved høje temperaturer er maskiner, køretøjer, fragtskibe og kraftværker med store motorer særligt interessante for selskabet. Jo større en motor – des mere spildvarme.

Produkt klar til sommer
Potentialet for at reducere spildvarme i den tunge transportsektor skal nu udforskes yderligere i et udviklingsprojekt, som Energistyrelsen har finansieret. Pengene skal gå til at udvikle en termoelektrisk generator til Volvo lastbiler.

”Jeg forventer, at TEGnology har mulighed for at producere et modul, som kan bruges i lastbiler. Lastbiler har en stor motor med megen spildvarme, og det betyder stort potentiale for os. Begrænsningen for branchen har indtil videre været, at der ikke har været materialer der har fungeret ved de høje temperaturer – det kan vi nu,” forklarer Paul Egginton.

TEGnology planlægger at lancere produktet i USA til sommer, hvor de vil have testmoduler klar til salg.

På Aarhus Universitet er professor i kemi Bo Brummerstedt glad for TEGnologys succes.

”Alt dette startede for 15 år siden med ren grundforskning. Det er en stor tilfredsstillelse at se, at opfindelsen nu er blevet kommercialiseret. Det er kun sket, fordi Flemming Bjørn Hansen og jeg ramte hinanden på det helt rigtige tidspunkt”

Læs mere om TEGnology her

Se video om, hvordan projektet blev startet her

 


Spildvarme bliver til strøm
Spildvarme er i dag en af verdens største uudnyttede energiressourcer. Derfor har TEGnology igennem flere år arbejdet på at udvikle nye materialer og teknologier til at bidrage til løsningen af denne udfordring. TEGnology har i samarbejde med AU-forskere udviklet to banebrydende og mere effektive energimaterialer, baseret på zinkantimonoid og magnesiumsilicid. De har den egenskab, at de kan omforme en temperaturforskel til strøm, ligesom de kan fungere i meget høj varme, op til 400 grader. Materialerne er patenteret og beregninger og tests viser, at når de anvendes i en TermoElektrisk Generator (TEG), kan de f.eks. få en bil til at køre op til 10 % længere på literen.


AU Erhvervskontakt
Det er AU Erhvervskontakt, som har formidlet kontakten mellem virksomheden TEGnology og forskere fra Aarhus Universitet. Din virksomhed har samme mulighed. Vil du høre mere om, hvordan man finder de rette forskere til et innovationsprojekt – så kontakt Kia Throen hos AU Erhvervskontakt på 60 20 26 62 eller læs mere her


Aarhus Universitet Technology Transfer Office (AU TTO)
AU TTO bringer nye teknologier fra universitetet til erhvervsmæssig udnyttelse og samfundsmæssig nyttiggørelse. Siden TEGnology blev stiftet, har AU TTO bidraget i bestyrelsen for selskabet.

"Det er fantastisk at opleve, at mange års indsats fra de mange nødvendige samarbejdspartnere - specielt skal nævnes forskerne på AU, kapitalinvestor Insero, AU CEI og forretningsudvikler på SDU Thomas Schmidt - endelig har båret frugt og har givet en opstartsvirksomhed mulighed for at bringe en teknologi til industriel anvendelse. Dette vil på sigt skabe nogle arbejdspladser i Danmark,” siger Søren Bødker, forretningsudvikler, AU TTO.

 

 

Samarbejde, Alle grupper, Alle AU-enheder