Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Hvordan ser prognosen ud for børn med hul i hjertet?

Børn med et medfødt hul i hjertet bliver oftest opereret i spædbørnsalderen eller i den tidlige barndom, og prognosen har herefter været betragtet som god. Men forskerne har manglet viden om langtidsprognoserne.

08.08.2019 | Sabina Bjerre Hansen

Ny dr.med. Johan Heiberg forsker i langtidsprognoserne for børn med et medfødt hul i hjertet. Foto: Health Kommunikation.

Ny dr.med. Johan Heiberg forsker i langtidsprognoserne for børn med et medfødt hul i hjertet. Foto: Health Kommunikation.

Johan Heiberg er ny dr.med. fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Han forsker i ventrikelseptumdefekt (VSD) – den hyppigste medfødte hjertesygdom herhjemme. Cirka to ud af tusind børn fødes hvert år med sygdommen, som består i et hul i skillevæggen mellem hjertets pumpekamre.

Umiddelbart efter operation er prognosen for VSD-patienterne god. Men flere aspekter af den langsigtede prognose er endnu ikke tilstrækkeligt belyst – til trods for, at tidligere studier har peget på, at lukning af et hul i hjertet i den tidlig barndom ofte medfører varige mén.

Der er behov for specialiseret opfølgning – også mange år efter operationen

Læge og dr.med. Johan Heiberg har derfor, i forbindelse med sin doktordisputats, undersøgt de langsigtede konsekvenser af at være født med VSD. Hans forskning viser bl.a., at en generel nedsat lungefunktion og nedsat hjertefunktion under fysisk aktivitet forekommer hyppigt blandt disse patienter.

Johan Heibergs forskning er til gavn for de børn, som fødes med VSD i fremtiden, og deres forældre. Derudover kan resultaterne måske give anledning til, at de gældende guidelines på området ændres. For selv om mange af patienterne føler sig raske, kan de dokumenterede fund få en betydning senere i livet, når andre sygdomme som fx. KOL og hjertekarsygdom støder til. 

Kontakt

Lektor, ph.d. og dr.med. Johan Heiberg
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Hjerte-, Lunge- og Karkirurgi
Mobil: 21 74 66 65
Mail: johan.heiberg@clin.au.dk

Navnenyt, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, Health, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Videnskabelig medarbejder, Ekstern målgruppe