Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

IFS-projekt var på dagsordenen i WHO

I januar 2019 var professor Helle Terkildsen Maindal i sundhedsfremme og ph.d.-studerende Anna Aaby i Portugal for at præsentere forskningsprojektet ’Hånden på hjertet’ for WHO Europe’s workshop om ’health literacy’.

15.02.2019 | Annette Bachmann

IFS-projekt var på dagsordenen i WHO 

Forskningsprojektet ’Hånden på hjertet’ er blevet valgt som nationalt demonstrationsprojekt for WHO. Projektet handler om at udvikle en sundhedsfremmende indsats, der øger kvaliteten af det rehabiliteringstilbud, som borgere, der bliver henvist til Randers Rehabiliteringsenhed efter hjertesygdom, bliver tilbudt.

”Vi er utroligt stolte over, at WHO ønsker at bruge ’Hånden på Hjertet’ i deres indsats for at fremme fokus på ’health literacy’ internationalt. Samarbejdet er jo både et udtryk for anerkendelse og for, at den forskning, vi bedriver er dagsordensættende og relevant. ’Hånden på Hjertet’ handler om at udvikle løsninger til et mere differentieret sundhedsvæsen med udgangspunkt i borgernes aktuelle behov og evner, og vi håber, at vores og WHO’s begejstring vil smitte af på både den nationale og internationale sundhedsagenda.” siger Helle Terkildsen Maindal.

Gennem ’Hånden på hjertet’ er to konkrete tiltag udviklet og under afprøvning i foråret 2019 blandt Randers Rehabiliteringsenheds behandlere. Det drejer sig om social støtte i form af øget pårørende inddragelse, og en ny type behovsafdækning, som giver mulighed for differentieret støtte. Tiltagene er resultatet af en samskabelsesproces mellem borgere, behandlere og forskere, der sikrer tiltagenes bæredygtighed og et stærkt lokalt ejerskab. Det danske projekt spiller ind i WHO’s bestræbelser på at nå verdensmålet om at reducere for tidlig dødelighed fra ikke-smitsomme sygdomme (NCD'er).

 

Kontakt

Anna Aaby: aaby@ph.au.dk

Helle Terkildsen Maindal: htm@ph.au.dk

Forskning, Forskning, Institut for Folkesundhed, Institut for Folkesundhed, Teknisk/administrativ medarbejder, Videnskabelig medarbejder