Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Kombinationen af stress og multisygdom giver ringere kronikerbehandling

Et nyt sundhedsvidenskabeligt ph.d.-projekt fra Aarhus Universitet sætter fokus på sammenhængen mellem stress og multisygdom. Bag projektet står læge og ph.d.-studerende Anders Prior, der forsvarer sin afhandling den 4. september 2017.

15.08.2017 | Marlene Lauridsen

Foto: Anders Prior

Flere og flere mennesker lever i dag med flere kroniske sygdomme på samme tid (multisygdom) som følge af længere levetid og bedre medicinsk behandling. Det mentale helbred spiller en væsentlig rolle i denne sammenhæng. Psykisk sygdom forbindes med ringere behandling af kronisk sygdom og dårligere prognose for fysisk sygdom, herunder øget dødelighed. Alligevel ved vi meget lidt om de fysiske konsekvenser af psykisk stress, som ikke har en egentlig diagnose.

Sammenhængen mellem stress og sygdom undersøger Anders Prior i sin ph.d.-afhandling, som blandt andet viser, at selvopfattet stress har en negativ indvirkning på helbredet. Hos mennesker med multisygdom er stress særligt forbundet med flere negative behandlingsudfald. Denne kombination af stress og multisygdom synes også at give ringere kronikeromsorg.

Stress medfører mere kontakt med den praktiserende læge

Stress ses oftere end psykisk sygdom i befolkningen og forekommer særligt hyppigt hos personer med multisygdom. Stress er også en udbredt grund til at kontakte den praktiserende læge, men der findes endnu ingen officiel kliniske vejledning til behandling af stress i dansk almen praksis.

Afhandlingen undersøger, hvilke helbredsmæssige konsekvenser psykisk stress kan have hos personer med flere samtidige kroniske sygdomme (mental og fysisk multisygdom). Sammenhængene mellem selvopfattet stress og dødelighed, potentielt forebyggelige hospitalsindlæggelser og brugen af serviceydelser i den primære sundhedssektor undersøges, samt hvordan tabet af en nærtstående – som er en meget stressende livshændelse – påvirker dødeligheden hos de efterladte.

Stress giver ringere behandling af kronisk sygdom

Afhandlingen viser, at stress har en negativ indvirkning på helbredet og synes også at være forbundet med dårligere kronikeromsorg. Det fremgår af afhandlingen, at et højt niveau af selvopfattet stress er forbundet med en stigning på 30-50 % procent for overordnet dødelighed, potentielt forebyggelige hospitalsindlæggelser og antallet af kontakter til den praktiserende læge – selv efter justering for multisygdom. Kombinationen af stress og multisygdom synes at være forbundet med mindre rettidig kronikeromsorg. Tab af ægtefælle er også forbundet med en stigning i dødeligheden på 40 %.

Anders Prior forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen: ’’Psychological stress and multimorbidity in general practice’’ mandag den 4. september 2017 kl. 13.00-15.00. Alle er velkomne til at overvære det offentlige forsvar i Jeppe Vontillius Auditorium (310), bygning 1252, Bartholins Allé 3, Aarhus Universitet.

 

Yderligere oplysninger

Ph.d.-studerende Anders Prior
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed
Forskningsenheden for Almen Praksis & MEPRICA

Fastnet: 8716 7948
Mobil: 2299 3713
E-mail: anders.prior@ph.au.dk

 

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Offentligheden/Pressen, FEAP, FEAP, Meprica, Meprica