Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Health-forsker laver big business med 3D-print

En teknik til at printe bløde dele ved hjælp af en 3D-printer, der bl.a. kan erstatte transplanteret væv, er netop udliciteret til virksomheden Hyamedix. Bag opfindelsen står adjunkt Dang Quang Svend Le fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

06.08.2019 | Mette Louise Ohana

3D-printeren kan printe et geleagtig biologisk materiale kaldet hyaluronat, der findes naturligt i kroppen bl.a. i bindevæv. Det kan bruges til forskning og medicinske behandlinger.

En licensaftale mellem Aarhus Universitet og den danske biotekvirksomhed Hyamedix er netop faldet på plads. Med aftalen får virksomheden adgang til den teknik, som adjunkt Dang Quang Svend Le har udviklet og patenteret til at producere en såkaldt 3D-printet hydrogel matrix.

Hydrogelen består af hyaluronat, som er et geleagtig biologisk materiale, der findes naturligt overalt i kroppen. Med teknologien kan man potentielt 3D-printe væv, som ellers ville blive taget andre steder på kroppen og transplanteret, ligesom det printede materiale kan bruge til sårheling og kosmetiske operationer. Hydrogelen kan også bruges til at teste medicin, hvor man kan dyrke leverceller i en kunstig groet minilever frem for i en petriskål og på den måde teste lægemidler hurtigere, lettere og billigere og med et mere præcist resultat.

Det skal kunne bruges af nogen

Dang Quang Svend Le har en baggrund i medicin og som bioingeniør og er ansat som forsker på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Ortopædkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Han har arbejdet med 3D-print i årevis og har gjort det for vane at inddrage industrien i sin forskning fra den spæde start.

”Det er vel hele formålet med klinisk forskning: At den skal ud og gøre nytte fremfor blot at blive i det lukkede akademiske kredsløb, hvor vi publicerer – og så slutte den dér. Snart står resultaterne af vores forskning forhåbentlig på en hylde og kan købes af alle, der behøver den type medicinsk udstyr,” siger Dang Quang Svend Le.

Involverer industrien tidligt

Samarbejde mellem forskere og industri er meget omtalt, men knapt så hyppigt praktiseret. Dang Quang Svend Le vil gerne bidrage til, at de to verdener bliver bedre til at arbejde sammen og inspirere andre til at gå samme vej.

Han sikrer sig tidligt, at de akademiske forestillinger om industriens behov reelt også er interessant for industrien og har en chance for at blive til produkter, der er levedygtige under kommercielle betingelser. Derfor pitcher han opfindelser til potentielle licenstagere, ligesom han fremhæver den nytte, han har haft af at arbejde indgående med private virksomheder under fx Innovationsfondens Innobooster-instrumenter.

”Når man prøver at ’sælge’ forskning, skal man huske, at køberne oftest ikke er forskerkolleger eller eksperter, som bedømmer fondsansøgninger, men kolde, kommercielle researchmanagere, der som oftest tænker på bundlinjen,” siger Dang Quang Svend Le.

”Og virksomhedens behov er jo ikke kun det publicerede forskningsresultatet, men i det her tilfælde ti års udvikling af både forskningsresultater og erfaringer fra slutbrugere – selvfølgelig med input fra læger og kirurger. Det betyder, at der går tid fra ’rigtig’ forskning, som jo har publicering af artikler i centrum,” fortæller Dang Quang Svend Le.

Dang Quang Svend Le har tidligere modtaget hæder for sit innovationstalent. I 2014 modtog han Uddannelses- og forskningsministeriets ’Strategic Research Award’ for strategisk forskning med et særligt stort innovationspotentiale. På det tidspunkt havde Dang Quang Svend Le været ledende opfinder på fire patenter inden for tre år.

Rettighederne tilhører AU

Nu står universitet og Dang Quang Svend Le så med en licensaftale, der indebærer, at Dang Quang Svend Le skal viderebringe de data, metoder og procedurer, som han har udviklet på Aarhus Universitet til Hyamedix, som er skabt af tidligere medarbejdere i Novozymes. Rettighederne tilhører Aarhus Universitet, og det har Dang Quang Svend Le ingen problemer med.

”Det er Aarhus Universitet, der har skabt mig som opfinder som muliggør min forskning, og det er også universitetet, der løber den risiko, der altid er forbundet med tidlige produktudviklingsprojekter, så det synes jeg faktisk er helt i orden,” siger han.

Hyamedix forventer at nå en omsætning på 200 millioner kr. efter fem år. 

Involver AU’s Technology Transfer Office

Et vigtigt budskab fra Dang Quang Svend Le er, at man som AU-forsker skal benytte sig af TTO, Aarhus Universitets kontor for Erhvervssamarbejde og Teknologioverførsel, der bl.a. arbejder for, at udvalgte forskningsprojekter og produkter rettes direkte mod erhvervslivet helt fra starten af hensyn til den videre innovationsproces, hvor produkterne skal kunne afsættes på det globale marked.

”Det ligger i vores kontrakter, at TTO skal involveres, når det er relevant, og der er altså enormt kompetente folk at sparre med,” siger Dang Quang Svend Le, der anbefaler, at man kontakter TTO så tidligt som overhovedet muligt.

Kontakt

Adjunkt Dang Quang Svend Le
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Ortopædkirurgi
Mobil: 4063 3437
Mail: dqsl@clin.au.dk

Samarbejde, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Health, Health, Forskning, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Klinisk Medicin, Ph.d.-studerende