Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny analyse: Studerende tog flest medaljer ved OL og VM i 2016

To ud af tre OL- og VM-medaljer i 2016 blev vundet af elitesportsudøvere, der parallelt er under uddannelse. Studerende fra Aarhus Universitet stod for mere end hver femte af samtlige medaljer. Det viser en ny analyse, som Aarhus Universitet har gennemført i samarbejde med Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund.

20.01.2017 | Camilla Schrøder

Anne-Marie Rindom er en af de Team Danmark-støttede studerende ved AU, der i 2016 ved siden af sine studier opnåede medaljer både ved OL og VM i sin sport Laser Radial.

Aarhus Universitet står bag en ny analyse, der peger på, at en uddannelse og en sportslig karriere meget vel kan forenes uden at forhindre sportslige toppræstationer. Faktisk blev to ud af tre OL- og VM-medaljer i 2016 vundet af elitesportsudøvere, der parallelt er under uddannelse. Studerende fra Aarhus Universitet alene stod for 22% af samtlige medaljer.

På Aarhus Universitet ser man analysens resultater som en bekræftelse på, at man godt kan fordele ambitionerne mellem to karrierespor, og at universitets dual career-program virker efter hensigten.

"Vi er stolte over, at studerende fra Aarhus Universitet har præsteret så flotte sportslige resultater. Samtidig kan vi se, at de klarer sig godt på deres uddannelse. De har vist, at hvis man arbejder stenhårdt og får den rette rådgivning, så er det muligt at levere toppræstationer på flere baner samtidig. Det skal være muligt at have høje ambitioner både for sin sportslige karriere og sin erhvervskarriere, og det understøtter vi med Aarhus Universitets dual career-program” siger Berit Eika, prorektor på Aarhus Universitet.

Med 40 Team Danmark-støttede atleter er Aarhus Universitet den uddannelsesinstitution i Danmark med det højeste antal. I alt har Aarhus Universitet tilknyttet 240 elitesportsudøvere. Og de positive erfaringer gælder over hele linjen.

”Dual career-programmet giver de studerende fleksible rammer til at kombinere en akademisk og sportslig karriere, så de også kan forberede sig på en fremtid uden for sportens verden. Og erfaringerne fra Aarhus Universitet er, at denne gruppe generelt klarer sig godt på studiet, har et lavt frafald og god fremdrift”, siger Berit Eika.

Analysen fra Aarhus Universitet vedrører alene sportslige toppræstationer hos danske student-athletes i 2016 og er gennemført som en mindre undersøgelsesrapport. Det skal dog siges, at konklusionen bakkes op af lignende undersøgelser fra Australien og Storbritannien, som også tydeligt viser, at et parløb mellem en elitesportskarriere og en uddannelse ikke er en ulempe for de sportslige præstationer.

Talentudvikling, Administration (Faglighed), Alle grupper, Ekstern målgruppe, Universitetsledelsens Stab, Uddannelse