Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Ny fondsdatabase flerdobler forskernes søgemuligheder

Universitetets fondsdatabase ResearchFunding.net bliver nu suppleret af en ekstern database, Research Professional, som alle AU-ansatte kan tilgå. For den enkelte forsker betyder det tusindvis af nye opslag og langt mere fleksible muligheder for at generere lister, der bl.a. kan deles med kolleger.

20.03.2017 | Nanna Jespersgård

”Systemet kan bruges nu og her af alle på en AU-computer, men jeg tilråder, at man som forsker opretter en personlig profil. Det giver nogle muligheder for at generere lister og downloade, gemme og ikke mindst dele sine søgeresultater med kolleger på en måde, der ikke tidligere har været mulighed for,” siger Pernille Hamburger Grøngaard.

Adgang til flere tusinde danske og udenlandske opslag via intuitive og fleksible arbejdsgange. Det er de vigtigste grunde til, at man som forsker bør undersøge de nye muligheder i en engelskejet database, ResearchProfessional, som Forskningsstøtteenheden i en forsøgsperiode har købt adgang til. Den eksterne database giver en række muligheder, som ikke er indeholdt i den eksisterende lokale løsning ResearchFunding.net.

”ResearchProfessionals har en anderledes omfattende dækning af især de internationale bevillinger, og det gør databasen til et fint supplement. Den nye løsning opererer også med nationale fonde, men ikke i helt samme omfang som ResearchFunding.net, der i årevis har indsamlet informationer om bl.a. nationale bevillinger fra private, som ikke engang er tilgængelige i Legathåndbogen,” siger Pernille Hamburger Grøngaard, der er superbruger og bibliotekar i Forskningsstøtteenheden.  

Adgang til Horizon 2020 og NIH

Uden at kende det præcise antal fonde, vurderer Pernille Hamburger Grøngaard, at ResearchProfessionals giver adgang til adskillige tusinde opslag, hvor den nuværende løsning opererer med i gennemsnit 800 opslag. Blandt andet giver ResearchProfessionals mulighed for nemt og hurtigt at tilgå både Horizon 2020 og diverse opslag under den store amerikanske læge- og sundhedsvidenskabelige forskningsinstitution National Institutes of Health, NIH.

”Systemet kan bruges nu og her af alle på en AU-computer, men jeg tilråder, at man som forsker opretter en personlig profil. Det giver nogle muligheder for at generere lister og downloade, gemme og ikke mindst dele sine søgeresultater med kolleger på en måde, der ikke tidligere har været mulighed for,” siger Pernille Hamburger Grøngaard.

Peger ind i årets ’must-win-battle’

De nye muligheder glæder konstitueret dekan Ole Steen Nielsen, der minder om, at flere og bedre fondsansøgninger er et af årets ’must-win-battles’ på Health:

”Alt, hvad der kan hjælpe forskere med at få nemmere adgang til de relevante calls er vigtige og nødvendige investeringer i en tid, hvor udviklingen skal vendes til det bedre. Det er et tilbud, der fint supplerer de seks nye indsatsområder, som fakultetsledelsen besluttede i sidste måned,” siger Ole Steen Nielsen, der i lighed med Pernille Hamburger Grøngaard anbefaler, at forskerne hurtigst muligt går i gang med at udforske og afprøve det nye system. Efter sigende er databasen både intuitiv og brugervenlig med et overskueligt antal vejledninger og video-tutorials.

ResearchProfessionals kan tilgås via linket https://www.researchprofessional.com/0/rr/home og Pernille Hamburger Grøngaard rykker gerne ud på institutterne eller til forskningsgrupper, der ønsker en introduktion eller demonstration af databasen, der foreløbig er tilgængelig i et år – og altså ind til videre parallelt med den eksisterende fondsdatabase ResearchFunding.net.

Forskningsstøtteenheden vil gerne have feedback

”Der er ikke truffet beslutning om, hvordan det bliver på længere sigt. Nu og her handler det om at afprøve en ny løsning, som vi har testet i Forskningsstøtteenheden, og som de er utrolig glade for på bl.a. Syddansk Universitet. Men hovedsagen er jo, hvordan vores egne forskere tager imod systemet, og hvor meget de ender med at bruge det,” siger Pernille Hamburger Grøngaard, der i øvrigt opfordrer forskere til at kontakte hende med både ris og ros.

”Jeg vil blive glad for løbende tilbagemeldinger om både godt og skidt, så vi har et reelt vurderingsgrundlag, når vi til næste år skal genoverveje kontrakten,” siger hun.

For flere oplysninger kontakt

Bibliotekar Pernille Hamburger Grøngaard
AU Forskning og eksterne relationer, Forskningsstøtteenheden
Mail: phg@au.dk
Mobil: +45 30 58 79 40

 

 

Forskning, Sundhed og sygdom, Videnskabelig medarbejder, Institut for Biomedicin, Health, Teknisk/administrativ medarbejder, Institut for Folkesundhed, Ph.d.-studerende, Institut for Klinisk Medicin, Institut for Odontologi